Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_po_tsb_sam.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
912.38 Кб
Скачать
  1. Внутрішній державний борг і роль нбу в управлінні боргом

Внутрішній державний борг – економічні відносини держави,як позичальника з її внутрішніми кредиторами з приводу запозичення коштів.

Стадії управління держ боргу: -залучення держ.запозичень або шляхом розміщення держ ц.п або шляхом отримання кредитів; -розміщення залученх коштів; -погашення та обслуговування боргу; -реструктиризація боргу.

Уряд стикається з проблемою запозичення коштів у першу чергу впри наявності бюджетного дефіциту. У світовій практиці існують такі методи фінансування дефіц ДБ: 1) податкове фінансування; 2) боргове фінанасування (внутр і зовн запозичення); 3) емісійне фінансування – дефіцит фінансується за рахунок кредитів ЦБ або за рахунок продажу ЦБ на первинному ринку деж ц.п. В країнах з розвинутою економікою ЦБ як правило не мають право надавати уряду кредити на фінансування дефіциту і купувати держ ц.п на первинному ринку. В Україні до 1999р дефіцит держ бюджету покривався за рахунок прямих кредитів НБУ (ці кредити оформлені як внутрішній державний борг) і уряд повинен погасити до 2035 р, а також за рахунок купівлі НБУ внутр держ позики на перв та вторин ринках. У 1998 70% усіх ОВДП опинилися у портфелі НБУ. У 2000 р уряд конвертував облігації в портфелях НБУ у процентні облігації. У 2005 р уряд довгостроково погасив ці облігації. Згідно з законом НБУ він не має право надавати прямі кредити уряду на фінансування держ деф уряду і не має право купувати держ ц.п на первинному ринку. В сучасних умовах НБУ виконує роль генерального агента уряду з розміщення ОВДП. У процесі розміщення суттєву роль відіграє Міністрество Фінансів.

Повноваження НБУ: 1) розміщує повідомлення МінФіна серед учасників первинного ринку у першу чергу черед КБ. 2) НБУ збирає від учасників первинного ринку заявки на купівлю облігацій(конк і не конкур.) 3) на підставі зібраних заявок готує аналітичні інформацію для Мін Фіну. 4) на підставі данних, які отримані від МінФіна розподіляє обліації серед учасників первинного ринку. 5) за результатами розміщення облігац НБУ здійсн розрах, а саме списує кошти з коррах КБ, що купили обл і зарахували їх на рахунок Державного Казначейства, який відкритий в НБУ. 6) НБУ зараховує обл на рахунки в ц.п, які відкриті в депозитарії, ств на базі НБУ. 7) за дорученням казначейства за рахунок бюдж коштів НБУ погашає обл. і сплачує доходи за ними.

Варіант №2

До складу внутрішнього д боргу входять позики уряду України і позики, здійснені за безумовної гарантії уряду(за вийнятком позик на зовн ринку) для забеспечення фінансування загальнодерж програм. Він склад з заборгованості мин років і заборгованості, що виникає щорічно за новими борговими зобовязаннями уряду України(облігації, казнач зобовязання). Роль НБУ: як фін агент уряду бере участь у розміщенні держ цінних паперів(спільно з МФ розробляють і узгоджують графік і правила розміщення обл, надання інформаційних порвідомлень про продаж ЦП та його результати), здійснює депозитарне обслуговування держ ЦП(для обслуговування обігу обл необхідна інфраструктура –депозитарна мережа, яка забесп облік і перереєстрацію прав власності за ЦП, зважаючи на це НБУ створив спеціалізований електронний депозитарій, що є центральною ланкою дворівневої системи обліку держ боргових зобовяз та здійсн розрах за ними), За дорученням Мін фіна і за рахунок бюджетних коштів здійснює погашення держ цп і виплату доходів по ним, виконує роль контролюючого органу(всановлює порядок бух і депоз обліку, розміщення,погашення обл.., контр за кб-уч ринку ЦП, не допускає до участі на ринок Д ЦП б-порушників законодавства,тощо), а також дилера на вторинному ринку.

Сума офіційного внутр боргу>20млрд грн, неофіційний >132 млрд грн

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]