Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_po_tsb_sam.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
912.38 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте діяльність нбу на первинному ринку державних цінних паперів

Традиційно центральні банки проводять політику відкритого ринку переважно з державними цінними паперами на вторинному ринку. До операцій відкритого ринку не належить купівля центральним банком цінних паперів на первинному ринку, тобто безпосередньо в емітента. Такі операції, по суті, є формою кредитування центральним банком Уряду. У багатьох країнах вони заборонені або обмежені законом. Крім того, до операцій відкритого ринку не належать угоди з купівлі та продажу цінних паперів, які центральний банк здійснює не за свій рахунок, а за дорученням казначейства (міністерства фінансів) з метою підтримання певного курсу державних цінних паперів.

На перв ринку відбв продаж ДержЦП, яку організовує НБУ. 1.Він поширює інформацію Мін Фіна про умови розміщення ОВДП серед учасників перв ринку(КБ) за умов: наявності письмового дозволу НБУ на здійснення операцій з ЦП, наявності дозволу держ комісії з ЦП та ФР, наявності договору з НБУ про депозитне обслуговування. 2. НБ збирає заявки від учасників ринку і готує аналітичну інформацію щодо визнач обсягу розміщ ЦП та рівня доходн для Мін фіна.(Заявки, якщо проводится аукціонний продаж можуть бути кокурентоспром- визнач к-ть і рівень дох обліг, і неконкур- -тільки к-ть обл). 3. Проводить аукціон по продажу ДЦП( в 1 або 2 етапи). Якщо в 1-КБ не мають права коригувати свої заявки після того, як Мін Фін визначить рівень дозідності. Якщо 2-дозволяється КБ коригувати свої заявки. 4.Здійснює розрахунки за результатами проведення аукціонів, тб за дорученням КБ кошти перерах на рахунок держ казначейства. 5.здійсн зарах облігацій на рах в ЦП, які відкриті КБ в депозитарії НБ

  1. Зовнішній борг і роль нбу в управлінні боргом

Зовнішній борг країни — це сукупність зовнішніх фінансових зобов’язань держави та резидентів на певну дату, які підлягають погашенню в установлені строки. За типом позичальника зовнішній борг поділяється на державний, гарантований державою та приватний негарантований державою борг.

До державного зовнішнього боргу відносять фінансові зобов’язання держави перед нерезидентами, що виникли внаслідок позик, здійснених урядом. Платежі з погашення та обслуговування державою зовнішнього боргу здійснюються за рахунок коштів державного бюджету.

Зовнішній борг гарантований державою-фін зобовязання резедентів перед не резид з приводу отримання позик резедентом під гарант уряду. Погашення та обслуговування цього боргу здійснюється резидентом. В разі якщо він не платоспроможний то за рахунок коштів державного бюджету

Повноваження НБУ в управліннізовн. боргом:

Національний банк України виступає розпорядником кредитів, отриманих від МВФ. Погашення та обслуговування цих кредитів здійснюється за рахунок коштів Національного банку України і надаються траншами.

НБУ отримує кредити від ЄБРР. За разунок цих кредитів НБУ надає кредити у повноваж КБ, які здійс безпосереднє фінансування середнього та малого бізнесу. Ризики за цими кредитами розпод безпосередньо між позичальниками КБ, НБУ, ЄБРР. Для управл цими кредитами в НБУ ств спеціальний підрозділ.

НБУ виконує функцію платіжного агента уряду. За дорученням Державного казначейства він здійс платежі на користь іноземних кредиторів, сплачуючи при цьому гроші з валютного рахунку, який відк Держ казначейством в НБУ.

НБУ зд реєстрац кредитів. Отриманих резед від не резид в іноземній вал. При цьому особливу увагу він звертає на процентну ставку, за якою резид запози гроші. Якщо гроші запоз у вільноконвертованій валюті, то % ставка не повинна перевщувати ту % ставку за якою кошти запоз на міжнародних ринках урядом країни.

НБУ здійсн моніторинг зовн боргу, а саме він скаладає звітність про зовн борг і гадає звітність Світовому банку, який випускає бюлетень в якому наводяться дані про зовн борги країн світу.

З метою оптимал приватного бору НБУ встановив вимоги, щодо обовязкового резервування резид частини коштів, які вреи залучали на міжнародних ринках від не рез в іноз валюті.

Варіант №2

Державний борг являє собою заборгованість за кредитами(позиками), залученими з іноземних джерел. До складу Зовн боргу належить: Прямий ДЗБ, що формується через залучення іноземних кредитів, безпосереднім позичальником за якими є д-ва, та випуск ЦП у вигляді зовн держ позик.

Умовний – формується за рахунок іноземних кредитів, залучених іншими позичальниками під державні гарантії. Відпов за зобовязання по кредиту несе позичальник(за рах власних коштів), але в разі невиконання ним зобовяз – державні гарантії набувають чинності і борг стає прямим.

Роль НБУ: 1. отримує кредити макроеконом стаб від міжнар вал фонду. Ці кредити спрямовуються на поповнення золотов резервів НБУ. Надання кред здійснюється згідно з меморандумом, який підписується урядом і МВФ. Кредит надається частинами за умови дотримання Україною вимог МВФ, які визнач в меморандумі. НБ в 94-95рр отримував кредит, що назив системним трансформаційним на суму 0,7млрд $. 95-98-кр “стендбай”-1,( млрд$. Кредит 98-2002-кр за програмою розширеного фінансування-1,6млрд.

2. НБ отримує кр від ЄБРР. За рахунок цих кредитів він надає кредити КБ, які кредитують середній і малий бізнес. Ризик за цими кред розподіляється між позичальниками, КБ, ЦБ, ЄБРР

3. НБ здійсн реєстрацію кредитних договорів на отримання кред резидентами від нерезид в іноз валюті для контролю за рухом капіталу.

4. НБ складає звітність за зовн боргом і надає її світовому банку, а він, в свою чергу, публікує збірник”Зовн борг країн світу”

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]