Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_po_tsb_sam.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
912.38 Кб
Скачать
  1. Дистанційний моніторинг діяльності банків: зміст і способи здійснення

Безвиїзний нагляд — це дистанційний моніторинг діяльності окре¬мих банків і банківської системи в цілому, а також застосування наглядо¬вими органами певних заходів з метою реагування на проблеми і недоліки, виявлені в діяльності банків. Безвиїзний нагляд грунтується на аналізі звітності, що подасться органам банківського нагляду на регулярній основі і дає їм можливість відстежувати фінансовий стан банків.

Попередній контроль базується на перевірці та аналізі звітності, що подають комерційні банки до НБУ (документальна ревізія).

Мета попереднього контролю — забезпечити перевірку дотримання банками встановлених вимог, розумне (з оптимальним ризиком) ведення ними власних справ. Водночас при його проведенні реалізується заборона або обмеження НБУ щодо деяких видів банківської діяльності, здійснюється відрахування до резерву для відшкодування можливих втрат за позиками комерційних банків, запроваджуються штрафні санкції щодо банків, які порушують економічні нормативи, порядок формування обов’язкових резервів тощо.

До вимог попереднього контролю належить:

установлення контролю з боку НБУ за дотриманням банками установлених обмежень та вимог відповідно до розроблених періодичних форм звітності;

проведення комплексного аналізу звітності банків та розрахунків їх економічних нормативів;

створення інформаційної бази з метою використання її даних для прогнозування банківської діяльності та планування поточного контролю.

Попередній контроль є прерогативою Департаменту безвиїзного нагляду та інспекційних перевірок, діяльність якого спрямована на впровадження інструментів документального нагляду та механізмів управління банківськими ризиками, економічний аналіз та регулювання роботи банків за допомогою контролю використання ними нормативів та оціночних показників, виявлення на ранньому етапі (за результатами проведеного аналізу й прогнозу на майбутнє) можливої кризи банків та усунення її причин за допомогою упереджувальних заходів, створення організаційної та методологічної бази для виконання контрольно-наглядових функцій регіональними управліннями Національного банку України.

Безвиїздний- дестанційна моніторингова діяльність окремих Б і всієї банк.си-ми в цілому. На підставі аналізу банк.звітності, а також застосування до банків певних заходів. НБУ відстежує: *дотримання банками економ.нормативів; *повноту і своєчасність формування резервів на покриття ризиків ві проведення активних операцій; * аналіз діяльності банків за групами: 1) найбільші банки-17; 2) великі-17; 3) середні-34; 4) малі-110; * НБУ контролює виконання банками індикативних показників си-ми раннього регулювання. НБУ визначає 32 індикат показники: -показники капіталу(частка пробл.капіталу у кап.Б) –прибутковості(рентабельноств А) –якості (простроч і пролог кред в порф Б) – ліквідності – зобовязань.

НБУ створює інф-ну си-му банківського нагляду: -реєстр позичальників (облік позичальників, що мають прострочену заборгованість за кредитами банків); -досьє банків (5 модулів: *реєстр.Б *ліцензування *інспектування *фінансовий моніторинг *узагал.інф.за си-мою Б)

Заходи впливу, які застосовуються за результатами без.нагляду:

-письмове застреження; -проведення тематичної іспек.перевірки; -проведення комплексної інспек.перевірки; -зміни рейтингової оцінки за системою CAMELS; -встановлення особливого режиму контролю за діял.

Варіант 2

Нагляд за банками НБУ та його установи традиційно здійснюють двома методами:

— безвиїзний (дистанційний, заочний) нагляд;

— виїзне інспектування банків.

Безвиїзний нагляд — це дистанційний моніторинг діяльності окремих банків і банківської системи в цілому, а також застосування наглядовими органами певних заходів з метою реагування на проблеми і недоліки, виявлені в діяльності банків. У більшості країн безвиїзний нагляд грунтується на аналізі звітності (балансовий звіт, звіт про прибутки/збитки та інші супутні форми), що подається органам банківського нагляду на регулярній основі і дає їм можливість постійно поновлювати інформацію про фінансовий стан банків, зокрема про їхню капітальну позицію, ліквідну позицію, рентабельність, а також певною мірою і про якість активів.

Дані звітності аналізуються і зводяться у статистичні звіти, за якими розраховуються різноманітні стандартні показники. Такі звіти дають змогу:

— виявляти, чи дотримуються банками економічні нормативи;

— досліджувати тенденції в діяльності банків за певний період;

— проводити порівняльний аналіз за групами банків. У деяких країнах органи безвиїзного банківського нагляду можуть здійснювати моніторинг великих кредитів, кредитів, що надані інсайдерам, моніторинг позичальників, що несвоєчасно повертають банківські позички, тощо.

Безвиїзний нагляд використовується як система раннього застереження, що дає змогу наглядовим органам ухвалювати рішення про застосування до банків коригувальних заходів до загострення ситуації або до проведення інспекційної перевірки на місці. Проте слід зазначитви, що безвиїзний нагляд може бути ефективним лише за умови, що він провадиться на основі достовірної звітності, триманої від банків, та у разі дотримання ними пених стандартів обліку та звітності і високого рівня комп'ютеризації банківської діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]