Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_po_tsb_sam.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
912.38 Кб
Скачать
  1. Роль нбу у забезпеченні касового виконання бюджету.

Повноваження Національного банку щодо організації та касового виконання державного бюджету протягом останніх років істотно змінювалися, оскільки у своєму розвитку система касового виконання бюджету в нашій країні пройшла усі три її різновиди (банківську, змішану, казначейську).

Касове виконання дрежавного бюж організ роботи, щодо прийому платежів до бюджету , щодо зарахування коштів на відпов рахунки бюдж, організ роботи щодо видачі коштів на заходи передбач бюдж, відповідний облік та складання звітності.

Участь ЦБ в забезпеченні касово виконання вдерж бюджету дає можливість уряду мінімізувати банківські ризики. Згідно з ЗУ «Про банки і банк діял» 1991 р касове виконання держ бюджету організовував НБУ через си-му уповноважених КБ (банки вибиралися Кабміном і ЦБ).

Банківська система касового виконання державного бюджету, запроваджена в Україні, передбачала постійний рух бюджетних коштів по вертикалі. Спочатку вони концентрувалися на централізованому рахунку Міністерства фінансів України, проходячи шлях по ланцюгу: платник податків і зборів — банк платника — уповноважений банк — територіальне управління НБУ — ОПЕРУ НБУ. Потім кошти здійснювали зворотний шлях, кінцева мета якого — бюджетні рахунки безпосередніх розпорядників коштів. Вертикальний рух коштів різко знижував ефективність банківської системи касового виконання державного бюджету. Як показала практика, певна частина бюджетних коштів затримувалася на проміжних ланках, зокрема розпорошувалася по рахунках міністерств і відомств. За умов гострого дефіциту державного бюджету на цих рахунках зберігалися значні залишки вільних коштів, унаслідок несвоєчасного перерахування міністерствами і відомствами отриманих із бюджету грошових ресурсів на рахунки підвідомчих установ.

Слабким місцем банківської системи касового виконання бюджету був контроль за використанням бюджетних коштів. До функцій комерційних банків та Національного банку не входить контроль за цільовим використанням бюджетних коштів та оперативне управління наявними бюджетними коштами.

Недоліки банк си-ми касового виконання.:

Уповільнений рух коштів, розпорошення бюдж коштів на рах Міністерств, відомств, відсутність держ контролю за використ бюдж коштів.

У 1995 Президент підписав указ про ств Державного Казначейства. Починаючи з 1997 поступово запров в У Казначейська сис-ма касового викон держ бюджету. Кошти держави акамулюються на рах (єдиному казнач.), який відкриває Казнач. в перуНБУ. Поточний рах бюдж орган, уставнов КБ закрив, їм відкрив реєстр рах Терит органів казнач. Міністрества і відомства розпорядж бюдж коштів надають держ казнач інформац про розпор держ бюдж коштів між орг та уставновами і казнач перер кошти відповідним територ органам казанч, в яких обсл держ орган та уставнови. Органи казнач здійс фінансуван згідно з затв кошторисом їх доходів і витрат, зявляється контролер –казначейст. Уряд зобовязаний зберігати кошти держ бюджету в НБУ. У 1999 була створена палтіжна си-ма. НБУ отримав статус учасниками СЕП НБУ.

З 2002 р. запроваджується казначейська система касового виконання місцевих бюджетів, переводяться на обслуговування до органів Державного казначейства кошти державних цільових по­забюджетних фондів. У 2003 р. практично завершено переведення місцевих бюджетів на казначейську форму обслуговування. Отже, у перспективі передбачається консолідація бюджетних коштів та позабюджетних фондів на рахунках Казначейства у Національному банку України. Надходження коштів до бюджету та державних цільових фондів, а також їх витрачання характеризуються значними коливаннями протягом року, що вимагає від Уряду і Національного банку України тісної співпраці, з тим щоб нейтралізувати вплив бюджетних коливань на грошову базу і забезпечити стабільність функціонування грошового ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]