Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_po_tsb_sam.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
912.38 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте заходи впливу, які застосовує нбу до комерційних банків за порушення банківського законодавства

Підствою до застосування заходів впливу є: -результати безвиїздного нагляду, інспекційної перевірки, перевірки які проводять аудиторські компанії

Заходи впливу поділяються на примусові та не примусві.

НЕ Примусові: -письмове застереження (КБ протягом 5 днів з моменту отримання застреження повинен дати відповідь НБУ); -укладання письмової угоди НБУ З КБ щодо усунення певного порушення; -комісія НБ може прийняти рішення, щодо скликання КБ загальних зборів акціонерів, правління, ради для того, щоб вони розробили програму фін.оздоровлення або прийняли рішення про реорганізацію банка.

Примусові: -НБ може надавати розпорядження: щодо виплат дивідендів акціонерам банку, встановлення для Б підвищенних економічних нормативів, підвищення резервів на покриття ризиків, припинення виконання Б окремих ризикових операцій, заборони надання банкових кредитів; – накладання штрафів на Б або їх керівників; -НБ забороняє власникам істотної участі у стат капіталу використовувати право голосу; -відсторонення тимчасове посадової особи; -примусова реорганізація Б; -призначення тимчасової адміністарції для управл. Б. Тимчасова адм повинна мати спеціальний сертифікат. Термін 1 рік. До неї переходять усі права загальних зборів акц., правління і ради Б. Адміністрація може ввести мораторій на задоволення умов кредиторів на 6 міс.; -відкликання ліцензії та ініціювання ліквід. Постановою Правління НБУ призначений ліквідатор Б.(юридична особа-яка надає аудиторські координ.послуги і має 3 прац. З відповідними сертифікатами НБУ; фіз особа, яка має відповідний сертифікат) ліквідато банку протягом 3-х днів з дати його призначення повинен розмістити в газеті Урядовий Курєр інформацію про відкриття ліквід. процедури. Процедура ліквід повинна бути завершена протягом 3-х р.

Повноваження ліквідатора: -перехід повнов акц заг зборів і ради Б; -ліквід здійсн інвертириз активів та архівві Б; -оцінює майно Б; -виявляє кредиторів; -проводить роботу щожо повернення деб заборгован; -ліквідатор реал майно банку і задовольняє вимоги кредиторів у певній послідовності; -складає ліквідац баланс і подає його на затвердження НБУ; -комісія НБ викликає КБ з держ. реєстрів Б

У разі виконання банком прийнятих зобов’язань та поліпшення показників діяльності банку Національний банк може достроково відмінити застосовані заходи впливу на певний строк (частково або зовсім). Рішення про відміну застосованих заходів впливу має прийматися Комісією Національного банку (Комісією Національного банку при територіальному управлінні) або Правлінням Національного банку, або особою, яка прийняла рішення про застосування заходів впливу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]