Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сборная 5 курс для студентов.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Короткі методичні вказівки до роботи на практичному занятті

На початку практичного заняття викладач визначає рівень підготовки студентів до заняття за допомогою тестових завдань. Основний етап заняття – самостійна робота студента. Під час самостійної роботи студенти проводять курацію хворих у гінекологічному відділенні, під час якої збирають анамнез за схемою, проводять загальний огляд хворої та дослідження за допомогою основних гінекологічних методів (огляд зовнішніх статевих органів, шийки матки у дзеркалах, бімануальне вагінальне дослідження), складають план додаткового обстеження, план лікування хворої. У разі відсутності тематичних хворих вирішують ситуаційні завдання по даній темі. Потім здійснюється аналіз і корекція самостійної роботи. Студенти доповідають результати, іде їхнє обговорення. Наприкінці заняття проводиться тестовий контроль і підводять підсумки.

Гострий живіт в гінекології

Актуальність теми: Термін «гострий живіт» об'єднує велику групу захворювань органів черевної порожнини і жіночих статевих органів, що виникають звичайно раптово серед уявного повного благополуччя. У той же час діагноста гострих захворювань черевної порожнини повинна бути не тільки правильною, але і сучасною, оскільки від цього часто залежить не тільки здоров'я, але і життя самої жінки. Всі гостро виниклі захворювання, при яких має місце клінічна картина гострого живота, вимагають надання невідкладної допомоги. З гострих захворювань черевної порожнини у вагітних найчастіше зустрічаються поразки шлунково-кишкового тракту: гострий апендицит, гострий холецистит, 3-е місце займає гострий панкреатит, гостра непрохідність кишечнику. Крім підвищеної небезпеки для матері, гострі захворювання органів черевної порожнини несприятливо впливають на перебіг вагітності, викликаючи передчасне її переривання, викиднів і передчасні пологи, можлива перинатальна смертність. Подібні ускладнення наголошуються у 5-7% жінок з гострим апендицитом, у 50-70% - при кишковій непрохідності, при перитоніті загибель дітей досягає 90%.

Захворювання жіночих статевих органів, при яких спостерігається клініка гострого живота, залежно від патогенезу, можуть бути розділені на наступні основні групи: 1) гострі кровотечі з внутрішніх статевих органів (позаматкова вагітність, апоплексія яєчника, розривши кісти яєчника); 2) порушення кровообігу у внутрішніх статевих органах (перекрут ніжки пухлини яєчника, порушення кровопостачання міоматозного вузла); 3) розривши піосальпінкса або піовара з подальшим розвитком перитоніту.

Цілі навчання:

Загальна мета: уміти запідозрити захворювання черевної порожнини, що супроводжується клінікою гострого живота у вагітних і невагітних жінок, а також визначити тактику ведення пацієнтки.

Конкретні цілі:

Початковий рівень знань - умінь

  1. Вибрати з даних скарг, анамнезу захворювання, анамнезу життя, що відображають наявність ознак захворювання жіночих статевих органів (позаматкова вагітність, апоплексія яєчника, розрив кісти яєчника, перекрут ніжки пухлини яєчника, порушення кровопостачання міоматозного вузла, розрив піосальпінкса, піовара).

  1. Скласти індивідуальну схему діагностичного пошуку і оцінити результати додаткових методів дослідження.

  1. Поставити попередній діагноз.

4. Визначити тактику ведення.

  1. Збирати і оцінювати скарги, анамнез захворювання, анамнез життя:

  • каф. пропедевт. терапії

  • каф. загальної хірургії

  1. Оцінювати результати спеціальних і лабораторних методів дослідження:

  • каф. норм. фізіології людини

  • каф. пропедевт. терапії

  • каф. загальної хірургії

  • каф. радіології і променевої анатомії.

  1. Виявляти морфологічний субстракт, описувати механізм розвитку захворювання:

  • каф. патол. фізіології

  • каф. патол. анатомії.