Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сборная 5 курс для студентов.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Короткі методичні вказівки до роботи на практичному занятті

На початку практичного заняття викладач визначає рівень підготовки студентів до заняття за допомогою тестових завдань. Основний етап заняття – самостійна робота студента. Під час самостійної роботи студенти проводять курацію хворих у гінекологічному відділенні, під час якої збирають анамнез за схемою, проводять загальний огляд хворої та дослідження за допомогою основних гінекологічних методів (огляд зовнішніх статевих органів, шийки матки у дзеркалах, бімануальне вагінальне дослідження), складають план додаткового обстеження, план лікування хворої. У разі відсутності тематичних хворих вирішують ситуаційні завдання по даній темі. Потім здійснюється аналіз і корекція самостійної роботи. Студенти доповідають результати, іде їхнє обговорення. Наприкінці заняття проводиться тестовий контроль і підводять підсумки.

Порушення менструального циклу

Актуальність теми: нормальна менструальна функція жінки здійснюється в результаті синхронної взаємодії найважливіших ланок нейроендокринної регуляції в організмі. У разі порушень менструальної функції, а це може відбуватися з причин зрушень на будь-якому з рівнів цієї складної системи регуляції, ми зіткаємося з найрізноманітнішими за своїм характером і тяжкістю розладнаннями менструального циклу - від матко­вих кровотеч до аменореї. При цьому слід пам'ятати, що виникають пору­шення менструального циклу в будь-якому періоді життя жінки і можуть приводити не тільки до хвороби, але і до смерті. Наприклад, серед при­чин смерті хворих в акушерсько-гінекологічної практиці одне з головних місць займають кровотечі зі статевих шляхів. Лише у 25% хворих вони виникають у результаті органічних уражень статевих органів, у решті 75% випадків кровотечі обумовлені порушеннями функції гіпоталамо-гіпофізарно-яєчникової системи. Крім того, за деяких форм порушень циклу виникає ризик розвитку передракових захворювань і раку ендометрія.

Успіх лікування залежить від правильного діагнозу, етіологічно і па­тогенетично обгрунтованого лікування в цілому і статевої системи зок­рема.

У зв'язку з вищевикладеним вивчення цього розділу гінекології є актуальним і важливим у практичному плані.

Цілі навчання:

Загальна мета: уміти запідозрити та діагнозувати порушення менструальної функції.

Конкретні цілі

Початковий рівень знань - умінь

1. Вибрати з даних скарг, анамнезу захворювання, анамнезу життя відомості, що відображають наявність ознак цього захворювання.

1. Збирати й оцінювати скарги, анамнезу захворювання, анамнезу життя - каф. пропедевт. терапії; - каф. анатомії;

- каф. акушерства та гінекології

2. Провести об’єктивне дослідження хворої для виявлення ознак цієї патології.

2. Визначити необхідний обсяг і послідовність методів обстеження: загальний огляд, вимірювання АТ, пульсу, пальпація, аускультація

- каф. норм. фізіології людини;

- каф. пропедевт. терапії

3. Скласти схему діагностичного пошуку.

3. Оцінювати результатів лабораторного досліджень (загально клінічних, біохімічних, гормональних), УЗД та ін. - каф. пропедевт. терапії;

- каф. акушерства та ендокринології; - каф. рентгенології

4. Поставити попередній діагноз.

4. Виявити морфологічний субстрат, визначити механізм розвитку захворювання - каф. пат. фізіології