Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сборная 5 курс для студентов.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Короткі методичні вказівки до роботи на практичному занятті

На початку практичного заняття викладач визначає рівень підготовки студентів до заняття за допомогою тестових завдань. Основний етап заняття – самостійна робота студента. Під час самостійної роботи студенти проводять курацію хворих у гінекологічному відділенні, під час якої збирають анамнез за схемою, проводять загальний огляд хворої та дослідження за допомогою основних гінекологічних методів (огляд зовнішніх статевих органів, шийки матки у дзеркалах, бімануальне вагінальне дослідження), складають план додаткового обстеження, план лікування хворої. Проводять експертизу непрацездатності хворої та складають план її реабілітації. На фантомі відпрацьовують практичні навички, вирішують ситуаційні завдання по даній темі. Потім здійснюється аналіз і корекція самостійної роботи. Студенти доповідають результати, іде їхнє обговорення. Наприкінці заняття проводиться тестовий контроль і підводять підсумки.

Фонові та передракові захворювання жіночих статевих органів. Злоякісні новоутворення гені талій

Актуальність теми: Одною з актуальних проблем репродуктивного здоров’я жінок в Україні є проблема онкогінекологічної патології. Важливість медико-соціальних аспектів проблеми насамперед визначається наявною тенденції до підвищення в останні роки показників захворюваності та смертності від злоякісних новоутворень геніталій. Особливе занепокоєння викликає підвищення захворюваності на онкологічні процеси серед молодих жінок, та їх безсимптомний перебіг на початкових стадіях. Актуальність теми зумовлена не тільки високою питомою вагою раку шийки та тіла матки в структурі онкологічних захворювань, але і складністю даної проблеми. Значення профілактичних оглядів організованого і неорганізованого населення, диспансеризація хворих, котрі страждають на фонові та передракові захворювання геніталій, безперечно велике. Знання методів ранньої діагностики та лікування необхідно лікарю незалежно від фаху, оскільки відомо, що виявлення раку шийки матки на початкових стадіях його розвитку, проведення радикального лікування дозволяє хворим видужати. Необхідно зазначити, що багато хворих з раком яєчників до онкогінекологічного стаціонару перебувають під наглядом лікарів різної спеціалізації і лікуються з невстановленим діагнозом оваріального раку, це приводить до пізньої діагностики і значно знижує ефективність лікування. Цим пояснюється практична значущість теми, що вивчається.

Цілі навчання:

Загальна мета: уміти запідозрити злоякісний процес гені талій, скласти план обстеження та лікування хворої.

Конкретні цілі

Початковий рівень знань та умінь

1. На підставі скарг, анамнезу, об`єктивного обстеження виявити та інтерпретувати симптоми (синдроми), що свідчать про захворювання на злоякісні новоутворення геніталій у жінок.

2.Скласти план та інтерпретувати данні додаткових обстежень при

злоякісних новоутворення геніталій у жінок.

3.Поставити попередній діагноз та виробити тактику ведення хворої.

.

1.Збирати й оцінювати анамнез

-каф. пропедевт. терапії

- каф. госпіт. терапії.

2.Володіти методами фізичного обстеження (огляд, пальпація, перкусія, аускультація) та інтерпретувати їх результати:

- каф. пропедевт. терапії

- каф. біохімії;

-каф. мікробіології; УЗД, МСГ– каф. радіології;

-каф. патологічної анатомії.

3. Виявити морфологічний субстрат, описувати механізм розвитку захворювання, Вибирати медикаментозні засоби для надання допомоги:

- каф. фармакології

- каф. хірургії

- каф. пат. фізіології.