Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сборная 5 курс для студентов.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Короткі методичні вказівки до роботи на практичному занятті

На початку практичного заняття викладач визначає рівень підготовки студентів до заняття за допомогою тестових завдань. Основний етап заняття – самостійна робота студента. Під час самостійної роботи студенти проводять курацію хворих у гінекологічному відділенні, під час якої збирають анамнез за схемою, проводять загальний огляд хворої та дослідження за органами та системами. Проводять дослідження за допомогою основних гінекологічних методів (огляд зовнішніх статевих органів, шийки матки у дзеркалах, бімануальне вагінальне дослідження), беруть участь у проведенні додаткових методів дослідження, знайомляться з кабінетом ультразвукової діагностики, а також з ендоскопічним кабінетом та ендоскопічними методами дослідження На фантомі відпрацьовують практичні навички, вирішують ситуаційні завдання по даній темі. Потім здійснюється аналіз і корекція самостійної роботи. Студенти доповідають результати, іде їхнє обговорення. Наприкінці заняття проводиться тестовий контроль і підводять підсумки.

Запальні захворювання жіночих статевих органів

Актуальність теми: Запальні захворювання статевих органів жінок займають перше місце серед других нозологій в гінекології і складають 60-65% серед всіх гінекологічних хворих і більше 30%, які госпіталізуються. Інтерес до проблеми запальні захворювання жіночих полових органів пов'язаний з їхньою частотою, можливістю передачі інфекції плоду, а також «омолодженням» цієї патології. В останні десятиліття особливу увагу залучають вірусні захворювання статевих органів, і інтерес цей обумовлений насамперед тим, що доведено онкогенні властивості деяких вірусів. Несвоєчасне або/і неадекватне лікування запальних захворювань жіночих статевих органів приводить до хронізації процесу і є причиною безплідності. У жінок із запальними захворюваннями геніталій в 10 разів частіше, ніж у здорових, спостерігається хронічний болючий синдром, в 6 разів частіше - ендометріоз, їх в 10 разів частіше оперують із приводу позаматкової вагітності, їм в 8 разів частіше, ніж у загальній популяції, віддаляється матка. У зв’язку з цим вивчення даної теми є актуальним і важливим з практичної точки зору.

Цілі навчання:

Загальна мета - уміти запідозрити запальні процеси жіночих статевих органів і обґрунтувати тактику ведення хворих на цю патологію.

Конкретні цілі

Цілі вихідного рівня знань - умінь

1.Вибрати з даних скарг, анамнезу захворювання, анамнезу життя відомості, що відображають наявність ознак запального захворювання жіночих статевих органів.

2. Виявити найбільш інформативні ознаки цієї патології при об’єктивному і додатковому методах обстеження.

3.Визначити об’єм та послідовність методів обстеження .

4.Поставити попередній діагноз та визначити тактику ведення.

1.Збирати й оцінювати анамнез

– каф. пропедевт. терапії

– каф. госпіт. терапії

2. Володіти методами фізичного обстеження (огляд, пальпація, перкусія, аускультація)

– каф. пропедевт. терапії

3. Інтерпретувати результати методів обстеження: фізичні і лабораторні

– каф. пропедевт. терапії;

УЗД, ФКГ, термографія

– каф. радіології.

4.Виявитти морфологічний субстрат описувати механізм розвитку захворювання

– каф. пат. фізіології