Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фин 1-4.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать
  1. Фінансова звітність - основа оцінки фінансового стану підприємства.

Фінансова звітність — бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

Метою складання фінансової звітності є надання користу­вачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства.

Фінансова звітність складається з балансу, звіту про фінансові результати, звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал і приміток до звітів.

Джерелами інформації для проведення аналізу є :

  • баланс підприємства за попередній рік та за звітний період, (форма №11

  • звіт про фінансові результати та їх використання за звітний період та попередній рік (форма №2)

  • звіт про фінансово-майновий стан (форма №3)

  • звіт з праці

  • звіт про витрати на виробництво продукції, робіт, послуг

  • розрахунок нормативу власних оборотних коштів

  • розшифрування дебіторської та кредиторської заборгованості

  • звіт про наявність та рух основних фондів, амортизацію (знос)

  • зведена таблиця основних показників

  • звіт про рух коштів в іноземній валюті

  • бізнес-план

  • матеріали маркетингових досліджень

  • висновки аудиторських перевірок

  • інша інформація.

Основним джерелом інформації для фінансового аналізу під­приємства є бухгалтерський баланс (ф. № 1).

Бухгалтерський баланс — це найважливіша форма бухгалтер­ської звітності, що відображує стан коштів підприємства та їх джерел у грошовій оцінці та кінцевий результат його виробничо-господарської діяльності на визначену дату. Складається за уні­фікованою формою.

Бухгалтерський баланс вміщує інформацію, на основі якої мож­на встановити кошти, які має підприємство в своєму розпоряд­женні, джерела їх формування, напрям та ефективність викорис­тання, стан розрахунків з юридичними та фізичними особами, пла­тоспроможність, фінансову стійкість. Він дає змогу визначити склад і структуру майна підприємства, ліквідність та оборотність оборотних коштів, наявність власного капіталу та зобов'язань (зовнішніх джерел ресурсів), стан та динаміку дебіторської та кре­диторської заборгованості. Одержання такої інформації — необ­хідна умова для прийняття обґрунтованих управлінських рішень, а також для оцінювання ефективності наступних вкладень капі­талу і розміру фінансових ризиків.

Джерелом інформації для проведення фінансового аналізу ви­ступає також «Звіт про фінансові результати» (форма № 2).

Важливою формою вираження ділової активності підприємст­ва є величина поточного фінансового результату за певний період — прибутку, який одержують від виробничо-експлуатаційної, Інвес­тиційної І фінансової діяльності. В усьому діловому світі відомо­сті про формування і використання прибутку розглядаються як найважливіша частина бухгалтерського (фінансового) звіту під­приємства, яка доповнює і розвиває інформацію, подану в балан­сі лише у вигляді остаточно оформленого результату.

Звіт про фінансові результати складається з п'яти розділів: Фінансові результати. Використання прибутку. Затрати на виробництво (витрати обігу). Розшифровка окремих прибутків і збитків. Платежі до бюджету

В якості інформаційної бази виступають також довідки до бу­хгалтерського балансу, статистична звітність, дані бухгалтерсь­кого обліку, що стосуються фінансового аналізу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]