Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фин 1-4.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать
  1. Трендовий (горизонтальний) аналіз фінансових звітів, порядок і методика проведення.

Для того, щоб аналіз валюти балансу був повним, необхідно дати оцінку змінам окремих його статей. Така оцінка надається за допомогою горизонтального (часового) і вертикального (стру­ктурного) аналізів.

Горизонтальний (часовий) аналіз — порівняння кожної позиції звітності з попереднім періодом. Горизонтальний (часовий) аналіз полягає в порівнянні абсолютних величин за статтями балансу (вартості активів та зобов’язань) за два суміжні періоди, а також, при можливості, у динаміці за ряд періодів (кварталів). Порівняння можна здійснювати шляхом визначення відхилення показників за абсолютними величинами, тобто на скільки порівнювана величина більша або менша за ту, з якою порівнюють, або за допомогою відносних показників, тобто на скільки відсотків (разів) порівнювальна величина більша або менша за ту, яку визнач базу порівняння.

При горизонтальному аналізі виявляються абсолютні та від­носні зміни величин статей балансу за певний період, дається оцінка цим змінам (табл. 4.3).

Варіантом горизонтального аналізу є трендовий, який базується на розрахунках відносних відхилень показників за ряд років від рів­ня базисного року, для якого всі показники приймаються за 100%. Трендовий аналіз широко використовується в прогнозуванні.

Трендовий аналіз - порівняння кожної позиції звітності з рядом попередніх періодів і визначення тренда, тобто основної тенденції динаміки показника, очищеної від випадкових впливів і індивідуальних особливостей окремих періодів. За допомогою тренда формуються можливі значення показників у майбутньому, а, отже, ведеться перспективний, прогнозний аналіз.

  1. Вертикальний (структурний) аналіз фінан­сових звітів.

Велике значення для оцінювання фінансового стану підприєм­ства має вертикальний (структурний) аналіз. Він використовуєть­ся для дослідження структури засобів і джерел їх утворення шля­хом визначення питомої ваги окремих статей у підсумкових даних та оцінювання цих змін.

Вертикальний (структурний) аналіз — визначення структури підсумкових фінансових показників з виявленням впливу кожної позиції звітності на результат у цілому.

Вертикальний аналіз – це структурний аналіз абсолютних величин, який дає змогу за даними відносних величин вивчити структуру активів та зобов’язань, тобто частку (відсоток) окремих їх видів у загальній сумі розділів та в цілому активів і зобов’язань. Перевагою цього виду аналізу є можливість зіставлення вираженої у відсотках структури показників одного звітного періоду з іншими незалежно від зміни їх розмірів. Вивчаючи ту чи іншу сукупність показників у різні періоди, можна спостерігати ті зміни, які відбуваються в їх структурі.

Розглянемо вертикальний аналіз баланс:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]