Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фин 1-4.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
2.75 Mб
Скачать

9. Акціонерні товариства (корпорації) та їх види: характеристика, переваги, недоліки.

Корпорації – це форма організації бізнеса, при який товариство є юр. особою, а його власники несуть обмежену відповідальність.

Існує ще одна назва цієї форми організації п-ва: акціонерні товариства – це п-ва, де всі власники несуть обмежену відп-сть.

Корпорація має статус юр-ї особи, тому що корпорація, а не її власники відповідають за сплату боргів. власники корпорації мають обмежену відп-сть і ризикують лише вкладеними грошіма. Власниками корпорації є і акціонери.

Завдання корпорації – примножати добробут своїх акціонерів, які обирають із свого середовища та із членів корпорації Раду директорів для проведення загальної політики корпорації. Якщо корпорація достатньо велика, Рада наймає менеджерів, як довірених осіб акціонерів. Менджмерам належить розробляти довгострокову стратегію, в якій визначається мета корпорації на перспективу. Є в них і інші обовязки, зокрема: наймати службовців, покупати обладнання і все необхідне, робити позички грошей, випускати акції, контролювати роботи підгеглих, періодично звітуватися перед Раодю директорів та акціонерами.

Мал. 5. Типова схема управління корпорацією.

Переваги корпорацій:

1). Власники капіталу, інвестуючи свої гроші в бізнес, безпосередньо не приймають участі в його д-сті. Вони несуть обмежену відп-сть за борги фірми, що саме по собі є стимулом до інвестування коштів до ризикованої, потенційно прибуткової чи необхідної для сусп-ва д-сті. Безумовно це забезпечує гарні перспективи розвитку корпорацій на Україні. Зараз дуже багато заводів, шахт, збагачувальних комбінатів стали акціонерними товариствами, тобто корпораціями. Специфіка нашого перехідного етапу розвитку ек-ки накладує свій відбиток, але ця форма підп-цької д-сті має майбутнє на Україні.

2). Власники корпорації за бажанням можуть легко позбутися своєї частки капіталу шляхом (це не впливає на факт існування фірми) продажу відповідних цінних паперів.

У вітчизняній економічній літературі такі цінні папери прийнято називати акціями. Звідси і назва – акціонерні товариства.

3) Можливості розширення капіталу корпорації практично безмежні. Їх фін-ня значно простіше, тому що власники капіталу мають обмежену відп-сть, а кредиторам закон гарантує повернення боргів компанії.

Недоліки корпорації:

1). Більш складний та довгий в порівнянні з першими двома типами п-ств порядок створення, хоча на практиці це не стає серйозною перешкодою.

2). Подвійне оподаткування. По-перше прибуток фірми, як юр. особи, оподатковується на прибуток корпорації, а по-друге з доходів влаників капіталу – дивідендів, які сплачуються з прибутку, береться податок на доходи фіз. осіб. Ц звязку з цим податкова політика багатьох країн спрямована на помягшення податків на прибуток корпорацій і дивіденди.

Копорації також бувають відкритими (Puble Corporation) та закритими (Private Corporation).

Відкриті – це ті корпорації, цінні папери яких продаються та купуються вільно, тобто без узгодження з керівництвом фірми. Кількість власників таких підприємств практично не обмежена, але їх повинно бути мінімум 7. Частіше власники – це родичі.

У закритих корпораціях всі чи більша частина цінних паперів належить обмеженій кількості осіб. І лише мала частка їх може бути продана за узгодженням з керівництвом компанії. Приклад такої фірми – автомобільна компанія Форда.

На Україні закриті акціонерні товариства можуть випускати лише іменні акції.

Таким чином, корпорація – це п-во, всі члени якого несуть обмежену відп-сть. Головні переваги: можливість диверсифікувати свою діяльність і залучати великі фінансові кошти.

Важливим для акц-х тов-в є обовязкова публікація звітності.

Для реєстрації акц. тов-в обовязковим є наявність (отримання) ліцензії на дозвіл д-сті, затвердження статуту корпорації.

Д-сть ввадається розпочатою з моменту реєстрації і будь-які зміни у статуті потребують спеціального юридичного оформлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]