Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Analizatorni_sistemi.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
529.41 Кб
Скачать
  1. Основні відчуття руху: статичні та кінестетичні.

Статичні відчуття відображують положення тіла у просторі. В основі просторової орієнтації та положення тіла у просторі лежить статична чутливість. Під час зміни положення тіла в рецепторах, які розташовані у вестибулярному апараті внутрішнього вуха, м’язах, суглобах, сухожиллях, очах та у шкірі стопів ніг, виникає збудження – нервові імпульси, які по провідним нервовим шляхам поступають у головний мозок, де викликають відчуття статики. Статичні відчуття сприяють урівноваженню тіла у просторі, зміні положення тіла під час виконання робочих операцій, під час

зорового та слухового просторових розрізнень. Статичне відчуття може бути індивідуальним та піддається тренуванню. Серед людей з нормальним зором воно найбільш розвинене у гімнастів, акробатів, пілотів літаків та космічних апаратів.

Статичне відчуття змінюється з віком. В дітей раннього віку воно формується одночасно зі становленням загальної рухової чутливості внаслідок сенсорного виховання. Становленню статичного відчуття сприяє розвиток слухової та зорової чутливості, особливо в дітей зі зниженою функцією цих аналізаторів. В дітей з вадами зору це пов’язано із відсутністю зорового контролю за положенням тіла у просторі і коректується слуховим та пропріоцептивним аналізатором, а також за рахунок м’язової чутливості рук, ніг та рецепції стопів ніг. Статичні відчуття можуть бути усвідомленими

(довільними) та неусвідомленими (не довільними).

Важливе значення у розвитку статичного відчуття належить рухам голови та шиї. Разом з зоровим та слуховим аналізатором вестибулярний апарат здійснює просторову орієнтацію завдяки рухам шиї й голови, які дозволяють обрати зручну позу під час роботи та гри.

Кінестетичні, або м’язово-суглобові відчуття забезпечують відчуття положення й рухів тіла та окремих його частин, вони виникають при надходженні сигналів від робочих органів руху у головний мозок. Вони відображають швидкість рухів кінцівок, мовленнєвих органів та всього тіла у просторі. За допомогою цих відчуттів людина може контролювати роботу кінцівок, оцінювати відстань та напрямок руху, відчувати втому тіла, властивості предметів – масу, пружність, твердість.

М’язово- суглобові відчуття виникають через вплив подразників на рецептори рухового аналізатора. У його діяльності беруть участь три види рецепторів:

  • рецептори, які реагують на розтягнення м’язів та їх розслаблення;

  • рецептори, які працюють під час скорочення м’язів;

  • рецептори суглобового відчуття.

В дітей з вадами зору м’язово-суглобове відчуття грає допоміжну роль у пізнавальній діяльності. У якості вимірювальних одиниць сліпі часто використовують розміри свого тіла, руки, ліктя та кисті, кількість кроків. М’язово-суглобові відчуття, які виникають під час ходи, дозволяють їм оцінити пройдену відстань. За даними досліджень у сліпих, завдяки тренуванням, у 20 разів збільшується радіус точних рухів. Точність рухів особливо збільшується у процесі трудової діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]