Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_pos_bnik_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Питання для перевірки знань:

1.Які особливості проявлення соціально-економічної безпеки на сучасному етапі розвитку України?

2.Наведіть приклади позитивних та негативних наслідків від зростання відкритості націо­нальної економіки та трансформації економіки України при спрямуванні до СОТ.

3. Який розмір мінімальної заробітної плати в Україні на сьогодні?

4. В якому норматтивному документі затверджено розмір мінімальної заробітної плати?

5. Ким в Україні проводиться моніторинг застосування держав­них соціальних стандартів та нормативів у сфері доходів насе­лення?

7.Надайте визначення «тіньовій економіці».

8.Яки форми прояву тіньової економіки можуть мати місце?

9. Пояснить сутність поняття «ілеігалізації» економіки.

10. Які наслідки іллегалізації економіки в Україні?

11. Назвіть чинники, які впливають на ступінь тіньозації економіки ?

12.Розкрийте сутність основних соціально-економічні проблеми в Україні.

13.Обґрунтуйте основні причини негативного впливу зростання відкритості національної економіки на рівень заробітної плати.

  1. Обгрунтуйте роль державних стандартів і гарантій.

  2. Назвіть основні складові державних соціальних гарантій

  3. Розкрийте сутність тіньової економіки та її основні складові

  4. Обгрунтуйте основні наслідки іллегалізації економіки України.

  5. Назвіть основні чинники формування та існування тіньової економіки

Тема 3 система соціально-економічної безпеки

3.1 Поняття системи соціально-економічної безпеки: людини, суспільства, держави

3.2 Функції та принципи системи соціально-економічної безпеки

3.3 Особливості державного регулювання по забезпеченню соціально-економічної безпеки

3.4 Ефективна зайнятість, як критерій соціально-економічної безпеки

3.5 Загальна оцінка стану соціально-трудових відносин

3.6 Екологічна та техногенна безпека

3.1 Поняття системи соціально-економічної безпеки: людини, суспільства, держави

Система соціально-економічної безпеки складається з двох рівнів:

1.Соціальна безпека людини та суспільства.Характеризується рядом показників рівеня і якісті життя.

2.Соціально-економічний розвиток країни, тобто наявності ресурсів: людських, природних та матеріальних.

На рисунку 3.1 представлена система соціально-економічної безпеки. Система соціально-економічної безпеки складається із внутрішніх і зовнішніх складових соціально-економічної безпеки. Так і загрози соціально-економічної безпеки також подразділяються на внутрішні і зовнішні загрози соціально-економічній безпеці

Внутрішня складова соціально-економічної безпеки виступа, як характеристика цілосності системи безпеки, і у якості показників, характеризуючих ступінь відповідності значень цих показників світовим пороговим значенням (нормативам).

Зовнішня складова соціально-економічної безпеки визначається, як здатність системи взаємодіяти із зовнішнім середовищем і протедіяти загрозам які виникають ззовні.

Основною скадовою системи соціально-економічної безпеки є внутрішня складова соціально-економічної безпеки (країни або регіону), яка безпосередньо пов’язана з ефективністю проголошеною економічної і соціальної політики держави, а також наявністю внутрішніх ресурсів- людських, технологічних та природних. Ця складова є більш незалежною від зовнішніх загроз. Хоча зовнішні загрози в силу системності всієї сукупності загроз, часто посилюють небезпеку деяких внутрішніх загроз.

Рисунок 3.1 Система соціально-економічної безпеки

Більш небезпечними у трансформаціні періоди економік є внутрішні загрози.

Визначальним станом соціально-економічної безпеки є економічна політика, таким чином рівень соціально-економічної безпеки країни в більшості визначається економічною політикою, яка проводиться державою, яка повинна бути спрямована на забезпечення стабільних і достатньо високих темпів росту. Також з ціллю сигналізації про наближення небезпечного стану в найбільш дієвому вигляді необхідно формувати інтегральний показник , який передумовлює значну ступінь збігу часних випадків можливих загроз. Для цього необхідно щоб критерії соціально-економічної безпеки, як ніжнього, порогового стану (рівня) стійкості економічної системи повинні бути складовою частиною загальної системи показників стійкості розвитку.

При цьому вибір показників соціально- економічної безпеки в більшості повинен підпорядковуватися економічним цілям держави: темпам показників економічного зростання, інфляції, рівня безробіття і рівня доходу на душу населення. А основі ціх цілей формуються цілі економічної і соціальної політики, які однчасно повинні забезпечувати впровадження принципів соціально-економічної безпеки стійкого розвитку національної економіки.

Механізм забезпечення економічної безпеки макросистеми включає три блоки складових його елементів: 1) системи показників (індикаторів) безпечного функціонування і розвитку економічної системи, яка підрозділяється на декілька груп (економічні, соціальні, фінансові індикатори), 2) порогових значень даних індикаторів, що дозволяють відстежувати і попереджати можливі економічні погрози, 3) інструменти управлінської дії на чинники економічної безпеки народохозяйственного комплексу. При цьому домінуюче значення в механізмі забезпечення економічної безпеки відводиться критеріям її оцінки (об'єм ВВП, рівень інфляції, рівень безробіття) і їх пороговим значенням, недотримання яких перешкоджає стійкому розвитку економічної системи.

Для кожного суб'єкта мезорівня визначені адаптовані індикатори економічної безпеки, необхідні для оцінки успішності дій, що робляться, у напрямі забезпечення безпечного функціонування регіонів, порівняння рівнів і темпів розвитку економіки регіонів в структурі народного господарства в цілому і на цій основі коректуванню напряму і заходів, що реалізовуються, в структурі соціально-економічної політики, що проводиться, на макро- і мезорівнях національної економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]