Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_pos_bnik_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Глосарій

абсолютна екологічна безпека

відсутність, у супроводжуючих діяльність підприємства викидах, речовин, які забруднюють повітряну, водну середу, або землю

Безпека держави

спроможність через управління підсистемами національної безпеки запобігти і ліквідувати загрози для влади, законності і правопорядку, територіальної цілісності держави, усувати соціальні деформації, що перешкоджають функціонуванню і розвитку особи та суспільства. Основні складові безпеки держави включають безпеку органів і структур влади, захищеність законодавства і суспільно-політичного устрою, без­пеку територіальної цілісності України, захист населення, громадян, суспільства.

Безпека особи

стан захищеності від загроз і небезпек для життя і здоров'я, майна, прав, гарантій та свобод людини, її здатність до самозахисту. Безпека особистості складається з двох частин — зовнішньої і внутрішньої. Зовнішня зумовлена націленістю держави та суспільства на задоволення інтересів і потреб особи та захист від потенційних та реальних загроз і небезпек. Внутрішня -це власна здатність особи до запобігання та уникнення загроз, які перешкоджають її нормальній життєдіяльності та розвитку.

Безпека суспільства

стан захищеності суспільства, який дозволяє йому визначати політику держави відносно його грома­дянського і демократичного становлення та розвитку через реалізацію і підвищення своїх прав і свобод.

Демографічна політика

політика стосовно дітей та підлітків, молоді, жінок, людей похилого віку та інших вікових і соціальних груп населення, сімейна, геронтологічна, рекреаційна, гендерна, міграційна і т ін

Державна страхова медицина

передбачає обов'язкове медичне страхування шляхом формування страхових фондів із заробітної плати н інших відрахувань підприємств і організацій. Денежнні кошти страхових фондів передаються медичним установам для оплати медичних послуг, що надає можливість володарям страхового поліса звертатися до державних лікувально-профілактичні організацій по необхідну безоплатну медичну допомогу.

Державні соціальні гарантії

встановлені законами мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму. Державні соціальні стандарти встановлюються для забезпе­чення реалізації соціальних прав громадян, визначених Консти­туцією України, визначення пріоритетів державної соціальної політики щодо забезпечення потреб людини у матеріальних бла­гах і послугах та фінансових ресурсах щодо їх реалізації.

Допомога безробітним

здійснюється у вигляді державного пособія по безробіттю офіційно зареєстрованим безробітним. Для осіб, що втратили роботу, така допомога в перші місяці виплачується в обсязі, близькому до тієї заробітної плати, яку вони мали перед втратою роботи. У подальші місяці допомога знижується. Зазвичай прийнято надавати допомогу з безробіття протягом півроку з часу втрати роботи. Разом з допомогою по безробіттю держава витрачає кошти на навчання безрабітних, допомогає їм в оволодінні новою спеціальністю.

Державні соціальні стандарти

встановлені законами, іншими нормативно-правовими актами соціальні норми і нормативи або їхній комплекс, на базі якого визначаються рівні основних державних гарантій

економічна доступність продовольства

визначається тим, що рівень доходів не залежить від соціального статусу та місця

Економічна концепція тіньової економіки

визначення впливу тіньової економіки на ефективність економічної політики, розподіл та використання ресурсів, розробка надійних методів оцінки її обсягів. У рамках економічної концепції досліджують тіньову економіку на глобальному, макро- і мікро рівнях, а також в інституційному аспекті.

Екологічна безпека

стан захищеності людини, суспільства і держави від наслідків антропогенного впливуна навколишнє середовище та від наслідків стихійних лих і ка­тастроф. екологічна безпека є поєднанням двох видів безпеки", а саме:

-пов'язаної з діяльністю людини і суспільства (техногенна безпека);

-пов'язаної з явищами природного характеру (природна безпека)

Економічна безпека підприємства

стан суб’єкта господарювання, при якому він за умов найбільш ефективного використання ресурсів досягає запобігання або послаблення існуючих загроз та в основному забезпечує досягнення цілей бізнесу в умовах конкуренції.

Загроза соціальній безпеці

небезпека, що викликає соціальні деформації та диспропорції у функціонуванні і розвит­ку людини, суспільства, держави.

Іллегальна складова тіньової економіки

незаконне виробництво та продаж легальних товарів без їх документального оформлення та/або реєстрації підприємств. Іллегальний складник за ознакою сфери охоплення поділяємо на внутрішній, зовнішній та глобальний. Внутрішній включає діяльність у межах національної економіки, зовнішній – поза її межами, а глобальний передбачає транснаціональну (з країною базування) і мультинаціональну (без конкретного центру розташування) частки.

Кримінальна складова тіньової економіки

виробництво та продаж заборонених товарів і послуг (наркотики, вибухові речовини, проституція)

Концепція зайнятості

система поглядів, уявлень, що розкривають характер зайнятості на певному етапі соціально-економічного розвитку суспільства.

критичний екологічний стан

коли фактична концентрація речовин, які забруднюють, по більшості забруднювачів перевищує ПДК не більше ніж вдвічі.

Міграція

просторове переміщення працездатного населення, що викликається змінами в розвитку і розміщенні виробництва, а також умовах існування робочої сили.

Мінімальна заробітна плата

законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може здійснюватися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт). Розмір мінімальної заробітної плати (МЗП) встановлюється Верховною Радою за поданням Кабінету Міністрів України, як правило, один раз на рік. При цьому враховуються пропозиції, ви­роблені шляхом переговорів між урядом, представниками профе­сійних спілок або уповноважених ними органів та роботодавцями.

Моніторинг

інформаційно-аналітична постійно діюча система спостережень за динамікою показників, які характеризують соціально-економічну безпеку регіону. В сучасних умовах роль регулярного, всеохоплюючого, об’єктивного моніторингу дуже велика, оскільки має місце висока динамічність соціально-економічних показників-індикаторів, наявність багато чисельних диспропорцій, які потребують постійної уваги. Якщо моніторинг не вирізняється високою якістю, то динаміка негативних економічних соціаль­них тенденцій, їх виникнення і розвиток, можуть вийти з-під контролю, стати некерованими і, в деякій мірі безповоротними.

нестійкий екологічний стан

коли фактична концентрація речовин, які забруднюють, по більшості забруднювачів перевищує ПДК не більше ніж на 50%;

негативні впливи

наносять шкоду майну підприємства, несуть загрозу зниження вартості його активів та втрати економічної незалежності (у тому числі, доступ до конфіденційної інформації підприємства, промисловий шпіонаж, дезінформація, знищення інформації й т.ін.)

Неофіційна складова тіньової економіки

діяльність домогосподарств, що виготовляють та споживають товари чи послуги власного виробництва для власних потреб чи потреб членів своєї сім’ї

нормативи споживання

розміри у натуральному вираженні за певний проміжок часу (за рік, за місяць, за день) продуктів харчування, непродовольчих товарів поточного споживання та деяких видів послуг;

нормативи забезпечення

визначена кількість наявних в особистому споживанні предметів довгострокового користування, а також забезпечення певної території мережею закладів охорони здоров'я, освіти, підприємств, установ, організацій соціально-культурного, побутового, транспортного обслуговування та житлово-комунальних послуг

нормативи доходу

розмір особистого доходу громадянина або сім'ї, який гарантує їм достатній рівень задоволення потреб, що вираховується на основі визначення вартісної величини набору нормативів споживання та забезпечення

нормативи раціонального споживання

рівень, що гарантує оптимальне задоволення потреб

нормативи мінімального споживання

соціально прийнятний рівень споживання продуктів хар-чування, непродовольчих товарів та послуг, що виходять із соціальних або фізіологічних потреб

нормальна екологічна безпека

коли фактична концентрація речовин, які забруднюють, в викидах знаходиться в межах гранично дозволених концентрацій (ПДК)

Прожитковий мінімум

вартісна величина достат­нього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження її здоров'я набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів і такого ж набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особи.

Принцип єдності

Реалізація цього принципу передбачає розробку такої регіональної політики, яка б враховувала вплив всіх особливостей природно-господарського розвитку регіону, а також сукупність економічних, соціальних, екологічних, організаційних і технічних факторів на соціально-економічну безпеку регіону

Принцип комплексності

відображає об’єктивні процеси поділу праці і регіональної інтеграції виробництва. Його реалізація направлена на забезпечення повної збалансованості виробничих ресурсів з потребами господарського комплексу регіону.

Принцип природно-господарської збалансованості і оптимальності

передбачає дотримання відповідного співвідношення між нарощуванням виробничого потенціалу галузей і реалізацією програм охорони навколишнього середовища, орієнтує на раціоналізацію регіонального розвитку. Основною перешкодою реалізації даного принципу є відсутність школи моделювання макроекономічних показників, в той час коли Росія, Польща, Чехія вже досягли певних результатів в цій галузі.

Принцип пріоритетності

сприяє ранжуванню цілей і задач забез­пе­чен­ня соціально-економічної безпеки регіону у відповідності до стратегії його розвитку, орієнтує на дотримання соціальної спрямованості в вико­рис­та­нні матеріальних, фінансових, рекреаційних та інших видів ресурсів.

Принцип варіантності

передбачає необхідність вибору шляхів досягнення цілей і вирішення задач, спрямованих на забезпечення соціально-економічної безпеки регіону. Варіанти такого забезпечення формуються на основі проектування темпів і пропорцій розвитку галузей, гіпотез інвес­ти­цій­ної політики регіону, технічних і технологічних рішень в організації вироб­ни­чих процесів.

Продовольча безпека

ситуація, за якої всі люди мають фізичний і економічний доступ до достатньої в кількісному вираженні і безпечної їжі, для задоволення своїх потреб.

Продовольча політика

комплекс заходів, які розроблено для системного і ефективного вирішення задач виробництва, зовнішньої торгівлі, переробки та збереження,а також справедливого розподілу основних продуктів харчування, а також соціального розвитку місцевості.

продовольча доступність

економічна можливість придбання нормативного набору продуктів.

рівень прогресивності технологій

розраховується як відношення кількості прогресивних сучасних технологій (на рівні кращих підприємств, які працюють в межах конкретного ринку) до загальної їх кількості на підприємстві

рівень прогресивності продукції

розраховується як відношення кількості найменувань продукції (на рівні кращих видів продукції підприємств, які працюють на конкретному ринку) до загальної їх кількості

рівень технологічного потенціалу

розраховується як питома вага технічних і технологічних рішень на рівні винаходів в загальній кількості нових рішень, які використовуються в виробничому процесі

Соціальна безпека

це стан га­рантованої правової та інституційної захищеності життєво важ­ливих соціальних інтересів людини, суспільства і держави від зов­нішніх та внутрішніх загроз та коли значення критеріїв їх соціа­льної захищеності перебувають не нижче порогових значень, що становлять загрозу для національної безпеки країни.

Соціальні інтереси

ру­шійна сила діяльності та поведінки особистості, соціальної гру­пи, класу, яка безпосередньо формує стимули та мотиви, відо­бражає становлення суспільних суб'єктів до умов свого існу­вання та розвитку. У цьому визначені залишається нез'ясованим місце держави щодо задоволення соціальних інтересів. Крім того, постає питання щодо соціальної спрямованості діяльності та по­ведінки суб'єктів, бо в даному контексті це можна віднести і до інтересів в інших сферах, не тільки в соціальній.

Соціальний ризик

це небезпека, що викликає соціальні деформа­ції та диспропорції у функціонуванні і розвитку людини, суспіль­ства, держави.

Соціальні гарантії держави

це її зобов'язання щодо підтрим­ки життєзабезпечення особи на відповідному рівні, необхідному для виживання. Межа цих гарантій не дозволяє вийти на рівень нормального функціонування й розвитку людини, але дає змогу не допустити можливості фізичної її загибелі. Крім мінімальних соціальних гарантій держави система соціального захисту засто­совує соціальні гарантії договірного регулювання трудових від­носин, їх рівень є більш високим порівняно з державними соці­альними гарантіями, має тенденцію до зростання залежно від рівня прийняття — держава, галузь, регіон, підприємство.

Соціальний захист

це діяльність, спря­мована на забезпечення соціальної безпеки. Вона націлена на ви­явлення причин, що викликають загрози соціальній безпеці; оцінку та реалізацію можливостей впливу на ці причини на різ­них етапах їх виникнення та розвитку; формування і реалізацію комплексу заходів щодо запобігання і ліквідації загроз соціальній безпеці.

Соціальний захист і підтримка населення

державне соціальне управління виділяє як першорядний пріоритет вирішення проблем низькодоходних, малозабезпечених, соціально вразливих прошарків населення. Головною метою соціального управління стає запобігання соціальній нерівності, тяжкого, а то і критичного стану обширних соціальних груп і прошарків населення, що веде до соціальної кризи. Соціальна підтримка може бити проявлена в самих різноманітних формах: у вигляді грошової допомоги, надання матеріальних благ, безкоштовного харчування, надання притулку, даху, надання медичної, юридичної, психологічної допомоги, заступництва, опікунства, усиновлення.

Соціально вразливі категорії населення

особи, позбавлені можливості самостійно, власними зусиллями поліпшити добробут, підтримувати необхідні умови життя та існування. У широкому смислі слова до соціально вразливих відносяться люди, що володіють доходами нижчими за прожитковий мінімум. Строго кажучи, при віднесенні тих або інших груп людей до категорії соціально вразливих слідувало б ураховувати не тільки їх поточні доходи, але і грошові заощадження, накопичене багатство, так називаємий майновий ценз.

Соціальна добродійність

Це безкорислива соціальна допомога, підтримка, що надається на початках співчуття, усвідомлення необхідності допомагати людям в біді і підтримувати матеріальні благі почини.

Соціальний захист безробітних

сукупність заходів держави, які в науковій літературі отримали умовні назви: “активна” і “пасивна” політика сприяння захисту безробітних. Мета активної політики захисту безробітних полягає в їх ефективному довгостроковому працевлаштуванні. Пасивна державна політика знаходить свою реалізацію у системі соціально–забезпечувальних заходів з надання матеріальних допомог безробітним, яка здійснюється в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування за рахунок страхових внесків громадян, роботодавців, а також бюджетних та інших джерел.

Соціальна стратегія

поєднує цілі й методи довготривалого характеру. Вона розрахована на усунення чинників соціальних проблем та конфліктів, соціальну трансформацію суспільства Тактика дає результати в короткотривалому періоді часу, носить надзвичайний характер та спрямована на послаблення соціальних негативів.

Соціальна політика

це безстроковий, повсякденний обов'язок держави по виконанню стратегічних задач й поставлених цілей. Соціальна політика — це сукупність ідеологічних уявлень суспільства і держави про цілі соціального розвитку та діяльність по досягненню соціальних показників, що відповідають цим цілям

Соціальні норми і нормативи

показники необхідного споживання продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг та забезпечення освітніми, медичними, житлово-комунальними, соціально-культурними послугами; нормативи витрат (фінансування) - показники поточних і капітальних витрат з бюджетів усіх рівнів на забезпечення задоволення потреб на рівні, не нижчому від державних соціальних стандартів і нормативів

статистичні нормативи

нормативи, що визнача-ються на основі показників фактичного спожи-вання або забезпеченості для всього населення чи його окремих соціально-демографічних груп

фізичні або моральні впливи

спрямовані на конкретних осіб, а саме керівництво або провідних спеціалістів підприємства, з метою завдання шкоди їхньому здоров’ю (фізичному або психічному), а також репутації й матеріальному стану, що є загрозою для нормального функціонування підприємства

фізичною доступністю продовольства

наявність продуктів харчування на всій території країни в кожний момент часу і в необхідному асортимент

Формально-правовий метод дослідження тіньової економіки

ключовим критерієм тіньових економічних явищ є відношення до нормативної системи регулювання. Очевидними критеріями є ухилення від офіційної державної реєстрації, державного контролю, протиправний характер діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]