Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
культурлогия.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
594.94 Кб
Скачать

Тема 8: Модернізаційні і постмодернізаційні процеси в сучасній культурі.

(лекція – 2 години)

Зародження теорії модернізації і її місце в культурології.Етапи модернізації і їх типологія. Еволюціоністський характер теорії модернізації. Основні риси та процеси модернізації. Перший період теорії модернізації і її криза. Оновлена модель теорії модернізації. Айзеншбадт Турен. Модернізм.

Постмодернізм, як нова парадигма соціокультурної трансформації і його характеристика.

Основні складові соціокультурної трансформації в Україні. Формування нової соціокультурної реальності в Україні і її риси

Тема 9: Феномен української культури. Тенденції розвитку сучасної української культури.

(лекція – 2 години)

Сутність та основні поняття української культури, її національні вияви та історичне становлення. Виникнення української мови. Мова як людська сутність. І. Огієнко про національну мову. Українська національна свідомість, національний характер. Знання української історії як засіб формування культури. Культура як історична пам’ять. Минуле, сучасне і майбутнє культури. Світогляд. Духовність. Спосіб мислення, віра, істина, краса, добро, благо як ознаки культури.

Опанування природи, природними силами, творення “другої природи” (світу зроблених речей, процес окультурення, удосконалення умов життя , становлення і розвиток технологічної практики, діяльнісної свідомості. Фізичне удосконалення особистості і її гармонійний розвиток.

Характеристика соціокультурної ситуації в Україні постоталітаричної доби. Загальнолюдське і національне в цінностях культури. Постмодерн в сучасній українській культурі. Сучасний гуманізм в українській культурі. Інтелігенція та інтелектуальна еліта і їх роль у розвитку української культури. Елементи тоталітарної, масової, елітарної культури. Постіндустріальна цивілізація. Культурний сенс посттоталітарного суспільства. Загальнолюдське і національне в українській культурі.

Модуль 2

Тема 10:Предмет етики. Основні етичні вчення.

(лекція - 2 години)

Етика як філософська наука про мораль. Етимологія терміна “етика”. Етика як моральна філософія. Мета етики. Структура етики як науки. Зв’язок етики з іншими гуманітарними науками. Сутність та функції моралі. Основні концепції щодо природи, сутності та розвитку моралі. Сутність моралі. Соціальні функції моралі. Історичний розвиток етичної моралі. Етичні ідеї стародавнього світу: даосизм, конфуціанство, джайнізм, буддизм, іудаїзм, філософсько – етичні вчення Давньої Греції і Риму. Етична думка Середньовіччя. Етика Відродження. Етична думка ХХ ст. Історія етичної думки в Україні.

Тема 11: Моральні аспекти глобальних проблем сучасної цивілізації.

Етичний аспект екологічних проблем. Екологія – наука про співіснування. Ставлення людини до живої природи – важлива особливість моралі в сучасному світі. Причини необхідності усвідомлення екологічних проблем. Турбота про здоров’я і вживання – моральний імператив сучасності. Вплив екологічних проблем на стан здоров’я людини. Алкоголізм і наркоманія як причини моральної руйнації особистості. Питання життя і смерті у сучасному світі. Евтаназія. Проблема милосердя. Проблема голоду в світлі загальнолюдських моральних цінностей. Голод - соціальна проблема. Проблема голоду як результат зіткнення культур, збіднення і нераціональне споживання природних ресурсів. Вирішення проблеми голоду. Гуманізм як загальнопланетарне мислення. Проблема війни та миру крізь призму моралі.

Виправдання війн як засобу усунення демографічної напруги й проблеми голоду в культурі першої половини ХХ ст. Цінність кожної окремої людини – провідне положення сучасного типу культури.