Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНД модулі.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2 Mб
Скачать

Змістовий модуль 5

МЕТОДИ ВИЗНАЧЕННЯ

ГОТОВНОСТІ ДИТИНИ

ДО НАВЧАННЯ В ШКОЛІ

І ДІАГНОСТИКА РІВНЯ РОЗВИТКУ

її ПІЗНАВАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ

1. З'ясування загальної орієнтації дітей в навколишньому світі

і запасу побутових знань

Під загальною орієнтацією дітей в навколишньому світі і запасом побутових знань розуміються відомості, які дитина має про близьких і дальніх родичів, про місцевість, де вона живе, про навколишнє природне середовище, про предмети домашнього побуту, про простір і час, про інструменти і матеріали. Передбачається, що з віком ці знання у дитини поступово розширяються і стають глибшими.

Для того, щоб досліджувати з року в рік і далі порівнювати загальне орієнтування дітей і запас побутових знань, для дітей всіх віків в даному комплексі методик, починаючи з 6-7-річного віку і аж до 10-11 років, тобто для дітей, що вступають до школи і закінчуючих відповідно I, II, III і IV класи, запропоновані ідентичні тести по десять питань в кожному. З року в рік питання повторюються, але стають складнішими — пошук правильної і вичерпної відповіді вимагає від дитини все більш точних і обширних знань. Якщо, наприклад, дітям, що тільки вступають до школи, задається просте питання: «як тебе звуть?», то аналогічні питання, призначені для дітей більш старшого віку, звучать інакше: «які твої прізвище, ім'я і по батькові?» (I клас), «Які прізвище, ім'я і по батькові твоїх батьків, тата і мами?» (П клас), «Які прізвище, ім'я і по батькові твоєї бабусі і твого дідусі?» (III клас), «Які прізвище, ім'я і по батькові твого дядька і твоєї тітки?» (IV клас).

Зазначимо, що в даній методиці питання сформульовані і підібрані так, щоб правильно і повністю на них могли відповісти тільки розвинуті діти. Це зроблено цілком свідомо і з наступних причин. По-перше, для того, щоб мати нагоду виявити дійсно здатних дітей. По-друге, для того, щоб більш точно розділити дітей на групи по ступеню їх загальної орієнтованості і запасу побутових знань. Передбачається разом з тим, що будь-яка дитина середніх здібностей хоча б частково зможе відповісти на деякі із запропонованих питань, і їй, отже, можна буде по даній методиці зарахувати певний бал.

В наступному варіанті методики передбачено тільки два способи кількісної оцінки відповідей: 0 балів і 1 бал. Практика, проте, показує, що двох варіантів відповідей недостатньо. Іноді діти дають частково правильну відповідь, яку не можна оцінити в 0 або в 1 бал. Крім того, в деяких з пропонованих дітям питань, наприклад в тих, які відзначені номерами 6, 7, 8, 9, міститься фактично не одне, а два підпитання. На одне з цих підпитань дитина може відповісти, а на інше — ні. В зв'язку з цим для частково правильної або неповної відповіді дитини рекомендується використовувати іноді оцінку в 0,5 балів.

Зустрічаються такі ситуації, коли на запропоноване питання дитина не може дати відповіді не тому, що не знає його, а з тієї причини, що відповісти на дане питання дитині неможливо. Наприклад, у опитуваної дитини може не бути родичів (питання 6 для учнів першого класу; питання 5 для учнів другого класу; питання 2 для першокласників; питання 9 для другокласників і ряд інших). Подібні питання необхідно коректувати в ході обстеження дитини і вважати за правильне відповіді на них і в тому випадку, якщо вони торкаються родичів, які у даної дитини дійсно є. Допускається також заміна в питанні слова «родичі» на слово «знайомі» (див., наприклад, питання 6 для першого класу і питання 5 для другого класу).

Методика 1.

Загальна орієнтація дітей в навколишньому світі

і запас побутових знань

Цей варіант методики призначається для дітей, що вступають до школи. Для оцінки загального орієнтування в навколишньому світі дітей з I по V класи і для з'ясування запасу їх побутових знань використовуються інші переліки питань, які слідують далі. Процедури обробки відповідей на них, виведення оцінки в балах і оцінювання на цій основі рівня психологічного розвитку дитини ідентичні.

Тест для дошкільнят, що вступають до 1 класу

1. Як тебе звуть? (Назва прізвища замість імені не є помилкою.)

2. Скільки тобі років?

3. Як звуть твоїх батьків? (Назва зменшувальних імен не розглядається як помилка.)

4. Як називається місто, в якому ти живеш?

5. Як називається вулиця, на якій ти проживаєш?

6. Який у тебе номер будинку і квартири?

7. Яких тварин ти знаєш? Які з них дикі і які домашні? (Вважається правильною та відповідь, в якій названі не менше двох диких і не менше двох домашніх тварин.)

8. В яку пору року з'являються і в яку пору року обпадає листя з дерев?

9. Як називається той час дня, коли ти прокидаєшся, обідаєш і готуєшся до сну?

10. Назви предмети одягу і столові прилади, якими ти користуєшся. (Правильна відповідь — та, в якій перераховано не менше трьох предметів одягу і не менше трьох різних столових приладів.)

За правильну відповідь на кожне із запропонованих питань дитина одержує 1 бал. Максимальна кількість балів, яку може одержати одна дитина по даній методиці за правильні відповіді на всі питання, складає 10.

Для відповіді на кожне з питань дитині відводиться по 30 сек. Відсутність відповіді протягом цього часу кваліфікується як помилка і оцінюється в 0 балів.

Повністю психологічно готовою до навчання в школі (по даній методиці) вважається та дитина, яка правильно відповіла на всі питання, тобто у результаті одержала 10 балів. Протягом часу, що відводиться на відповідь, дитині можна задавати додаткові питання, що полегшують, але не підказуючі правильну відповідь.

Питання для учнів 1 класу

1. Як твої прізвище, ім'я і по батькові?

2. Скільки років твоїй мамі і твоєму татові?

3. Як звуть твою бабусю і твого дідуся?

4. Як називається столиця тієї держави, в якій ти живеш?

5. Як називається вулиця, на якій живуть твої родичі? (Відповідаючи на це питання необхідно правильно назвати хоча б одну вулицю і сказати, хто з родичів живе на цій вулиці.)

6. Які номер будинку і номер квартири, де живуть твої родичі або знайомі?

7. Як називаються птахи, яких можна зустріти біля твого будинку? (Тут необхідно назвати хоча б двох різних птахів.)

8. В якому місяці звичайно з'являється сніг і коли він починає танути?

9. В котрій годині ти звичайно йдеш в школу і приходиш із школи? (Правильна відповідь включає вказівку як на годину, так і на хвилини.)

10. Назви інструменти, які є у вас в будинку. (Правильна відповідь на це питання — та, в якій перераховано не менше трьох різних інструментів.)

Питання для учнів 2 класу.

1. Які прізвище, ім'я і по батькові твоїх батьків — тата і мами?

2. Скільки років твоєму брату і (або) сестрі? (Якщо рідних братів або сестер у дитини немає, то вона може назвати двоюрідних і т.д.)

3. Які прізвище, ім'я і по батькові кого-небудь з твоїх найближчих родичів? (Можна назвати будь-якого з них, окрім мами, тата, бабусь і дідусів, рідних братів і сестер.)

4. Як називається головне місто в тій області, де ти живеш?

5. Як називаються місто і вулиця, де живуть твої родичі або знайомі?

6. Які номер будинку і номер квартири, де живуть твої дядько або тітка? (Для правильної відповіді достатньо назвати адресу хоча б одного з них.)

7.Як називаються ті тварини (звірі), які живуть в лісі? (Для правильної відповіді необхідно назвати не менше чотирьох з них.)

8. В якому місяці з'являються бруньки на деревах і в якому місяці починає жовтіти листя?

9. О котрій годині повертаються звичайно з роботи твої мама і тато? (Для правильної відповіді на це питання достатньо назвати тільки годину без вказівки хвилин.)

10. Назви всі прилади, які є у вас удома. (Правильна відповідь передбачає назву не менше трьох різних приладів.)

Питання для учнів 3 класу

1. Які прізвище, ім'я і по батькові твоєї бабусі і твого дідуся?

2. Скільки років твоїй бабусі і твоєму дідусеві? (Якщо їх немає в живих, то скільки років їм було в останній рік життя?)

3. Які прізвище, ім'я і по батькові кого-небудь з твоїх далеких родичів? Назви спочатку того, про кого ти збираєшся говорити. (Правильна відповідь на дане питання передбачає назву дитиною хоча б одного далекого родича).

4. Як називається той район міста, в якому ти живеш? (Це питання можна змістовно дещо змінити, включивши в нього формулювання назви населеного пункту або якої-небудь його частини).

5. Як називається місто (місцевість і т.п.), де народилися твої батьки? (Правильна відповідь передбачає точну назву місця народження хоча б одного з батьків дитини).

6. Який номер телефону в квартирі ваших родичів? (Для правильної відповіді достатньо назвати тільки один номер).

7. Як називаються риби, які живуть в річці?

8. В яких частинах світу, країнах не буває зими або літа?

9. В котрій годині ти звичайно снідаєш і вечеряєш? (Правильна відповідь припускає назву як години, так і хвилин).

10. Як називаються різні види транспорту? (Правильна відповідь припускає назву не менше трьох різних видів транспорту).

Питання для учнів 4-5 класів

1. Які прізвище, ім'я і по батькові твого дядька і твоєї тітки? (Достатньо назвати прізвище, ім'я і по батькові хоча б одного з вказаних родичів).

2. Скільки років твоєму дядьку і скільки років твоїй тітці? (Правильна відповідь припускає назву віку хоча б одного з вказаних родичів).

3. Які прізвище, ім'я і по батькові кого-небудь з ваших сусідів по будинку? (Для правильної відповіді достатньо назвати хоча б одного з сусідів).

4. Як називаються столиці тих держав, які граничать з Україною? (В правильній відповіді на дане питання повинно бути названо не менше трьох столиць різних держав).

5. Як називаються міста, в яких народилися твоя бабуся і твій дідусь?

6. Як подзвонити в те місто, де живуть твої родичі? (Правильна відповідь передбачає вказівку того, як подзвонити хоча б в одне місто).

7. Як називаються тварини, які живуть в морі? (Для правильної відповіді достатньо назвати хоча б двох таких тварин).

8. В яких країнах світу найхолодніше і найтепліше ? (Правильна відповідь передбачає назву хоча б однієї такої країни, яка розташована в зоні екватора, і хоча б однієї країни, яка розташовується близько до Північного полюса).

9. В котрій годині по суботах і по неділях по телебаченню починаються твої улюблені передачі? (Для правильної відповіді необхідно назвати час в годинах і хвилинах хоча б двох таких передач).

10. Де можна прочитати що-небудь цікаве? (Маються на увазі книги, газети і журнали. Правильна відповідь передбачає назву не менше трьох різних друкарських видань).

Методика 2.

Відношення дитини до навчання в школі

Задача цієї методики — визначити початкову мотивацію навчання у дітей, що вступають до школи, тобто з'ясувати, чи є у них інтерес до навчання.

Відношення дитини до навчання разом з іншими психологічними ознаками готовності до навчання складає основу для висновку про те, готова чи не готова дитина вчитися в школі. Навіть якщо все гаразд з її пізнавальними процесами і вона уміє взаємодіяти з іншими дітьми і дорослими людьми в спільній діяльності, про дитину не можна сказати, що вона повністю готова до навчання в школі. Відсутність бажання вчитися за наявності двох ознак психологічної готовності — пізнавального і комунікативного — дозволяє приймати дитину в школу за умови, що протягом декількох перших місяців її перебування в школі інтерес до навчання неодмінно з'явиться. Мається на увазі бажання отримувати нові знання, корисні уміння і навики, пов'язані з освоєнням шкільної програми.

Практика показала, що в даній методиці, як і в попередній, відносно дітей молодшого шкільного віку, не слід обмежуватися тільки оцінками в 0 балів і в 1 бал, оскільки, по-перше, тут також зустрічаються складні питання, на одне з яких дитина може відповісти правильно, а на інші — неправильно; по-друге, відповіді на пропоновані питання можуть бути частково правильними і частково невірними. Для складних питань, на які дитина відповіла не повністю, і питань, що допускають частково правильна відповідь, рекомендується застосовувати оцінку 0,5 бали.

Правильним і повним, заслуговуючим оцінки в 1 бал, вважається тільки достатньо розгорнена, цілком переконлива відповідь, що не викликає сумніву з погляду правильності. Якщо відповідь одностороння і неповна, то вона оцінюється в 0,5 бала. Наприклад, повна відповідь на питання 2 («навіщо потрібно ходити в школу?») повинна звучати приблизно так: «щоб отримувати корисні знання, уміння і навики». Як неповна може бути оцінена наступна відповідь: «вчитися». Невірною вважається відповідь, в якій немає натяку на отримання корисних знань, умінь або навиків, наприклад: «для того, щоб було весело». Якщо після додаткового, навідного питання дитина повністю відповіла на поставлене питання, то вона одержує 1 бал. Якщо ж дитина частково вже відповіла на дане питання і після додаткового питання нічого не змогла до нього додати, то вона одержує 0,5 бала.

З урахуванням введеної проміжної оцінки в 0,5 балів слід вважати, що повністю готовою до навчання в школі (за наслідками обстеження за допомогою даної методики) є дитина, яка у результаті відповідей на всі питання набрала не менше 8 балів. Не цілком готовою до навчання вважатиметься дитина, що набрала від 5 до 8 балів. Нарешті, не готовою до навчання вважається дитина, чия сума балів склала менше 5.

Для відповідей в даній методиці дитині пропонується наступна серія питань:

1. Чи ти хочеш піти в школу?

2. Навіщо потрібно ходити в школу?

3. Чим ти займатимешся в школі? (Варіант: Чим звичайно займаються в школі?)

4. Що потрібно мати для того, щоб бути готовим йти в школу?

5. Що таке уроки? Чим на них займаються?

6. Як потрібно поводитися на уроках в школі?

7. Що таке домашні завдання?

8. Навіщо потрібно виконувати домашні завдання?

9. Чим ти займатимешся удома, коли прийдеш з школи?

10. Що нового з'явиться в твоєму житті, коли ти почнеш вчитися в школі?

Вважається правильною така відповідь, яка достатньо повно і точно відповідає значенню питання. Для того, щоб вважатися готовим до навчання в школі, дитина повинна дати правильні відповіді на абсолютну більшість питань, що задаються їй. Якщо одержана відповідь недостатньо повна або не зовсім точна, то питаючий повинен задати дитині додаткові, навідні питання і лише в тому випадку, якщо дитина відповість на них, робити остаточний висновок про рівень готовності до навчання. Перш ніж задавати те або інше питання, обов'язково необхідно переконатися в тому, що дитина правильно зрозуміла поставлене перед нею питання.

Максимальна кількість балів, яка дитина може одержати по цій методиці, рівна 10. Вважається, що вона практично психологічно готова йти вчитися в школу, якщо правильні відповіді одержані як мінімум на половину всіх заданих питань.

Методика 2(б).

Анкета для батьків, вихователів і вчителів

Дана анкета є запитальником, призначеним для експертного оцінювання комунікативних якостей особи у дітей, що вступають до школи, і у молодших школярів, а також їх взаємостосунків з навколишніми людьми. Для кращої орієнтації в структурі анкети представимо загальним списком ті якості особистості, які визначаються з її допомогою, і відповідні їм в анкеті порядкові номери думок. В таблиці 12 зліва вказані якості особи, а справа — пункти анкети, які їм відповідають.

Частина 1. Психологічна діагностика

Таблиця 12 Якості особи, оцінювані за допомогою анкети для батьків, вихователів н вчителів, і відповідні цим якостям пункти анкети

Оцінювані якості особи

Відповідні цим якостям пункти анкети

Товариськість

2,3,4

Організаторські здібності

5

Взаємостосунки з іншими дітьми

6

Альтруїзм

7

Емпатія

8

Агресивність

9

Безпорадність

10

Образливість

11

Справедливість

12

Правдивість

13

Ввічливість

14

Слухняність

15

Самостійність

16

Наполегливість

17

Працьовитість

18

Упевненість в собі

19

Текст анкети

1. Прізвище, ім'я дитини. Дата народження.

2. Чи товариська ваша дитина з дорослими?

а) дуже

б) не дуже

в) замкнута.

3. Чи товариська ваша дитина з дітьми?

а) дуже товариська, в більшості випадків вважає за краще грати не одна, а з іншими дітьми

б) не дуже товариська, частіше вважає за краще гратися одною

в) іноді вважає за краще грати одна, іноді з іншими дітьми.

4. Якщо ваша дитина товариська, то чи вважає вона за краще грати:

а) з дітьми старшого за себе по віку

б) з ровесниками

в) з більш молодшими дітьми.

5. Як поводиться ваша дитина в грі?

а) уміє організувати дітей для спільної гри і для інших занять, бере на себе ведучі ролі

б) однаково добре виконує в грі як ролі, що ведуть, лідерські, так і підлеглі, другорядні

в) частіше всього в грі бере на себе другорядні ролі, підкоряючись іншим.

6. Які взаємостосунки вашої дитини з іншими дітьми?

а) уміє дружити і без конфліктів грати з іншими дітьми

б) часто конфліктує.

7. Чи ділиться ваша дитина іграшками з іншими дітьми?

а) охоче ділиться

б) іноді ділиться, іноді ні

в) не ділиться.

8. Чи співчуває ваша дитина іншим людям?

а) завжди співчуває іншому, коли той чимось засмучений, намагається його утішити, допомогти

б) іноді співчуває, іноді ні

в) майже ніколи не співчуває.

9. Чи кривдить ваша дитина інших дітей?

а) часто кривдить

б) іноді кривдить

в) ніколи не кривдить.

10. Чи часто ваша дитина скаржиться дорослим?

а) часто

б) іноді

в) ніколи.

11. Чи образлива ваша дитина?

а) дуже образлива

б) іноді образлива

в) не образлива.

12. Чи справедлива ваша дитина?

а) завжди справедлива

б) іноді справедлива, іноді ні

в) частіше за все не справедлива.

13. Чи завжди ваша дитина говорить правду?

а) завжди

б) іноді говорить, іноді ні

в) частіше одурює і говорить неправду.

14. Чи завжди ваша дитина поводиться ввічливо?

а) завжди

б) іноді.

в) майже ніколи не поводиться ввічливо.

15. Чи завжди ваша дитина слухняна?

а) завжди

б) іноді слухняна, іноді ні

в) майже ніколи не буває слухняною.

16. Чи самостійна ваша дитина?

а) цілком самостійна, любить і робить все сама

б) іноді самостійна, іноді ні

в) частіше за все несамостійна, вважає за краще, щоб за неї все робили інші.

17. Чи настирна ваша дитина?

а) завжди дуже настирна і старається справи доводити до кінця

б) іноді настирна, іноді ні

в) не настирна і звичайно не доводить до кінця справу, за яку узялася.

18. Чи працелюбна ваша дитина?

а) дуже працелюбна, завжди охоче і старанно виконує доручену їй роботу

б) іноді любить трудитися, іноді лінується

в) частіше всього проявляє лінь, не любить працювати.

19. Чи упевнена ваша дитина в собі?

а) цілком упевнена

б) іноді упевнена, іноді ні

в) не упевнена.

Як експерти, що оцінюють дитину по цій анкеті, повинні виступати різні люди, не тільки батьки дитини. По анкеті батьків одержують, як правило, попередні відомості про особу і міжособові відносини дитини, які надалі повинні перевірятися ще раз, оскільки в більшості випадків думка батьків є суб'єктивною.

Розділ 4.

Методи психодіагностики молодших школярів.

Оцінка результатів

Ступінь розвиненості кожної комунікативної якості особи дитини по анкеті визначається за допомогою наступної шкали, яка ставить у взаємно однозначну відповідність позначені вище рядковими буквами пункти шкали і оцінки в десятибальній системі:

10 балів — вибір для відповіді пункту «а».

5 балів — вибір з відповіді пункту «б».

1 бал — вибір для відповіді пункту «в».

Шляхом підсумовування оцінок по всіх пунктах і розподілу одержаної суми на 18 виходить середня оцінка ступеня розвиненості у даної дитини всіх його комунікативних якостей особи і міжособових відносин.

Зауваження. По першому (анкетні дані) і по четвертому пунктам (переважний вибір людей для спілкування) кількісні оцінки дитина не одержує. Відповіді на четвертий пункт дозволяють робити висновки якісного характеру, які доповнюють кількісні оцінки.

Якщо оцінки дитини, одержані з боку батьків, вихователів і вчителів, співпадають, то можна робити висновок про те, що оцінювана якість особи у дитини дійсно існує. Якщо співпадають тільки оцінки двох з трьох експертів, що характеризують дитину, то робиться висновок про те, що дана якість властива дитині з достатнім ступенем вірогідності. Якщо, нарешті, оцінки, запропоновані всіма трьома експертами, розходяться, то нічого визначеного про наявність або відсутність у дитини даної особової якості без додаткового спеціального дослідження сказати не можна.

ПІДГОТОВКА ВИСНОВКУ ПРО РІВЕНЬ ПСИХОЛОГІЧНОГО РОЗВИТКУ ДИТИНИ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ

Висновок про рівень психологічного розвитку дитини молодшого шкільного віку робиться на основі аналізу і узагальнення даних, одержуваних в результаті дослідження його пізнавальних процесів, особи і міжособових відносин. Підставою для такого висновку є дані, представлені у відповідній Карті індивідуального психологічного розвитку дитини молодшого шкільного віку, форма якої показана в таблиці 13.

Користуючись даними про дитину, показаними в цій карті, психолог може відповісти на наступні питання:

1. Чи готова дана дитина до навчання в школі?

2. В якому відношенні вона готова і чи не готова до навчання в школі?

(У відповідях на ці два питання маються на увазі діти, що вступають до школи.)

Готовою до навчання вважається дитина, чиї показники рівня розвитку пізнавальних процесів сприйняття, пам'яті, уваги, уяви, мислення і мови за даними Карти індивідуального психологічного розвитку знаходяться на рівні не нижче 5 балів (йдеться в даному випадку тільки про кількісні оцінки). Недостатньо готовими до навчання в інтелектуально-пізнавальному плані вважаються діти, чиї показники ступеня розвиненості пізнавальних процесів складають 3-4 бали. Якщо ж показник 2 бали і нижче, то така дитина вважається абсолютно не готовою до шкільного навчання в звичайній, нормальній школі

Особливо добре підготовленими до навчання вважаються діти, чиї показники рівні розвиненості пізнавальних процесів перевищили 7 балів, а ті, у кого відповідні показники виявилися рівні 9 балам і вищі — здібними.

Особиста готовність дитини до шкільного навчання визначається аналогічним чином по показниках, представлених у відповідних графах Карти індивідуального психологічного розвитку («особові риси» і «Індивідуальні міжособові особливості дитини...»).

За підсумками комплексного психодіагностичного обстеження дітей дошкільного і молодшого шкільного віку за допомогою методик, докладно описаних в 7 і 8 розділах книги, рекомендується робити певні психолого-педагогічні висновки про кожну дитину і на їх основі давати батькам, учителям і вихователям конкретні рекомендації по підвищенню рівня психологічного розвитку дитини. Відповідні висновки і рекомендації також представляються у вигляді таблиці (табл. 14), де наголошуються найрозвиненіші у даної дитини психологічні властивості, якнайменше розвинені психологічні властивості, інші особливості, відзначені у нього в ході проведення психодіагностичного обстеження.

На основі всього цього виробляються загальні психолого-педагогічні рекомендації по індивідуальній роботі з даною дитиною, які також фіксуються письмово для пам'яті в цій же таблиці. Крім того, в таблиці наголошуються і особливі, спеціальні психолого-педагогічні рекомендації, що стосуються індивідуальності даної дитини. Завершується відповідна робота письмовими відмітками про те, кому і коли ці висновки і рекомендації були повідомлені, а також — даними про те, чи були вони надалі реалізовані.

' Працюючи з анкетою, необхідно в кожному пункті, окрім першого, вибрати одну з відповідних відповідей, відзначених рядковими буквами.

Перелік тем на самостійну роботу

п/п

Тема

Назва теми

1

1.1

Класифікація наук у сучасному вимірі

2

1.2

Класифікація наук у минулому

3

1.3

Наука як соціальний інститут сьогодні

4

1.4

Наукознавство

5

1.5

Особливості наукової творчості

6

1.6

Закономірності і тенденції розвитку науки

7

1.7

Реформування освіти в Україні сьогодні

8

1.8

Наукові звання та наукові ступені в Україні

9

1.9

Вчені звання та наукові ступені в СІЛА та Європі

10

1.10

Структура наукових центрів в Україні

11

2.1

Системоутворюючі фактори

12

2.2

Замкнені та відкриті системи

13

2.3

Закони формування систем

14

2.4

Сінергетичні ідеї у науці

15

2.5

Самоорганізація у нерівноважних системах

16

3.1

Новизна дослідження

17

3.2

Предмет та об' єкт дослідження

18

4.1

Недоліки та здобутки вищої освіти в СРСР

19

4.2

Становлення Академії наук в Україні

20

4.3

Становлення Академії наук у Франції

21

4.4

Болонський процес в Україні

22

4.5

Болонський процес у Європі

23

4.6

Королівське наукове товариство (Велика Британія)

24

4.7

Недоліки та здобутки вищої освіти в СРСР

25

5.1

Раціоналізаторські пропозиції

26

5.2

Авторське право на винахід

4