Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНД модулі.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2 Mб
Скачать

4. Раціоналізаторські пропозиції

Раціоналізація – це поліпшення, удосконалення, введення більш доцільної організації будь-чого. Наприклад, раціоналізація виробництва подає процес удосконалювання засобів і методів суспільного виробництва з метою підвищення його ефективності. Вона включає поліпшення техніки і технології, а також організації праці, виробництва і керування. Принципово подібні визначення прийняті для інших галузей суспільного виробництва та діяльності, у тому числі й науки.

Раціоналізаторська діяльність конкретно втілюється у пропозиціях, нових і корисних для даного підприємства, внаслідок яких передбачається зміна конструкції виробів, технології виробництва і застосовуваної техніки або складу матеріалів.

Якщо винахід повинен відповідати шести критеріям (наявність задачі, рішення задачі, технічний характер рішення, новизна, істотні відмінності, позитивний ефект), то рацпропозиція – тільки п'ятьом (наявність задачі, рішення задачі, технічний характер рішення, новизна, корисність). Критерій «задача» прямо не зазначений у визначенні рацпропозиції, але рішення передбачає, що йому передує виникнення задачі.

Розходження між винаходом і рацпропозицією полягають у тому, що: 1) новизна винаходу повинна бути у світовому масштабі, тоді як для рацпропозиції достатньо новизни в рамках даного підприємства, організації, заснування; 2) відмінності винаходу повинні бути істотними, а для рацпропозиції прийнятні будь-які відмінності (оскільки рацпропозиція містить новизну, то вона має відмінності, хоча цей критерій не згадується в якості охороноспроможного); 3) винахід повинен давати позитивний ефект, а рацпропозиція повинна бути корисною.

Поняття «наявність задачі» для рацпропозиції і винаходу є аналогічним. Проте, у першому випадку це може бути за масштабами не стільки потребою суспільства в цілому, скільки потребою окремого підприємства, організації або установи і не в будь-яких умовах, а в тих, які у них існують або заплановані. Раціоналізаторська пропозиція містить рішення задачі. Задача вирішена, якщо пропозиція містить всі істотні елементи для її реалізації та одержання користі. Рацпропозиція є результатом творчості. Проте його рівень може бути нижчим, ніж при винахідництві. Сукупність випадків відсутності рішення задачі у рацпропозиції можна поділити на чотири групи, які є характерними для заявок на винахід. У заявах може мати місце постановка задачі без її рішення, хибність рішення, неповнота фактичного рішення, нерозкритість рішення в описі.

Якщо рацпропозиція є принципово здійснюваною у віддаленому майбутньому, але її неможливо втілити, або вона не дає корисного результату в реальних або запланованих умовах, то вона визнається непрацездатною (нездійсненною). Рацпропозиції не можуть бути прийняті або визнані при відсутності в конструкціях або схемі змін у виробі або рішень по нових конструкціях і схемах; художні вироби не визнаються рацпропозиціями.

Під зміною технології виробництва розуміється, в першу чергу, засіб, прийом і операція по випуску продукції. Зміст даного поняття може включати, наприклад, технологію матеріалів, ремонт квартир, упаковувань, зважування і фасування товарів, діагностики, профілактики, лікування захворювань, реєстрації фізіологічних, біофізичних та біохімічних показників стану досліджуваних функцій і тощо. Поліпшення методів організації, керування, планування, фінансування господарства, виховання, викладання, проектування, інформації не має відношення до об'єктів раціоналізації. Виняток становлять лише ті, що приводять до зміни конструктивних ознак, наприклад, ЕОМ.

Під застосовуваною технікою розуміють знаряддя праці (верстати, прилади, пристосування, інструменти), які експлуатуються в будь-яких сферах суспільної діяльності, у тому числі й науковій праці.

Рацпропозиції такого порядку повинні вносити конструктивні (схемні) зміни в застосовувані знаряддя праці, створювати нові зразки або передбачати застосування їх за новим призначенням.

Розвиток біотехнології вносить доповнення до суті критерію «технічності».

Склад матеріалу – це речовини або матеріали, які є продукцією або напівфабрикатом даного підприємства. Рацпропозиції можуть бути пов'язані з рішенням задач по зміні складу об'єктів і фізичних сумішей, сплавів, скла, кераміки, хімічних сполук, продуктів біосинтезу і переробки матеріа­лів біологічного синтезу.

Новизна рацпропозиції має відмінності від такої ж ознаки винаходу. Для першої є достатньою місцева новизна, яка торкається інтересів даного підприємства, організації або установи, у яких вона подана. Новизна виявляється при аналізі опису пропозиції і креслень, схем, ескізів, які прикладаються до нього. Пріоритет пропозиції датується з моменту його надходження на підприємство, організацію або установу, а також у міністерство або відомство.

Новизні рацпропозиції можуть заважати такі фактори:

1) використання даних або такого ж рішення на цьому підприємстві з дати початку фактичного використання;

2) накази і розпорядження адміністрації, в яких сформульовані постановка і рішення задачі;

3) технічна або інша документація, складена службами підприємства із суті пропозиції з дати його розробки;

4) пропозиції про тотожні рішення з більш ранньою датою подання незалежно від позитивного або негативного висновку;

5) рекомендації вищих організацій, які містять рішення;

6) інформаційні видання з поширення передового досвіду в даній галузі виробництва з дня надходження їх на дане підприємство;

7) обов'язкові для підприємства нормативи (стандарти: міжнародні, державні, республіканські, підприємства і т.д.) із дня надходження їх на підприємство.

Як відзначено вище, рацпропозиція повинна бути корисною для підприємства, до якого вона подана. Рацпропозиції, які передбачають поліпшення одних показників виробництва, але можуть призвести до зниження якості продукції або погіршення техніки безпеки, не можуть бути визнані корисними.

Оформлення заяв та іншої документації за матеріалами раціоналізаторської пропозиції пов'язане з дотриманням певних вимог.

Заява, заповнена чітко, розбірливо, акуратно чорнилами або машинописним текстом, повинна містити найменування підприємства, прізвище, ім'я, по батькові (повністю) автора (співавторів), місце роботи (або проживання), посаду, освіту, рік народження (Пропозиції проектних, конструкторських, технологічних та інших угруповань, які мають відношення до розробок за затвердженими планами, не визнаються раціоналізаторськими). У заяві наводиться стисле найменування і опис пропозиції, яка містить:

1) мету удосконалення конструкції, виробу, технології виробничого процесу, застосовуваної техніки або складу матеріалу;

2) зміст запропонованого технічного рішення;

3) відомості про економічний корисний ефект та інші документи, передбачені у вказівках.

Найменування рацпропозиції повинно відповідати змісту. У його описі необхідно зазначити, що пропозиція подається до підприємства. Опис повинен містити всі зведення, достатні для доказу встановлених критеріїв охороноспроможності, практичного здійснення пропозиції, установлення факту його використання при дотриманні єдності рацпропозиції. У описі викладається не тільки постановка задачі, але й її рішення з розкриттям конкретних засобів досягнення поставленої цілі (корисного результату).

Новизна пропозиції виявляється при порівнянні тексту опису і документальних зведень із відомими підприємству джерелами, які додаються до заяви.

Корисність рацпропозиції підтверджується посадовими особами і службами підприємства. У самому описі повинні бути наведені дані про корисність пропозиції.

При упорядкуванні поданої заяви на рацпропозицію часто припускаються типові помилки, які обумовлені, як правило, неповнотою або зайвою стислістю опису. Іноді заява на рацпропозицію подається не за адресою того під­приємства, у якому є відповідна потреба і умови його вико­ристання. Існують дві форм охорони винаходів і раціоналізаторських пропозицій, які передбачені законодавством і відбиті у двох документах – авторському посвідченні і патенті.