Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНД модулі.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2 Mб
Скачать

Перевірте свої знання

  1. Дайте визначення поняттям «метод», «методологія», «наука».

  2. Охарактеризуйте історичні передумови виникнення науки.

  3. Який внесок Рене Декарта в розвиток науки?

  4. Сформулюйте основні етапи розвитку науки.

  5. Дайте характеристику основним етапам історії класифікації наук.

  6. У чому полягає мета класифікації наук?

  7. Як класифікують суспільні науки?

Тема 1.2. Історія виникнення університетів

Лекція

План

  1. Виникнення друкарства в Україні.

  2. Вчительські семінарії, школи, інститути і університети XIX ст.

  3. Колегіуми, академії та університети в Україні.

  4. Університети Західної Європи, Америки, Азії, Росії.

Література

Основна

1 – 6

Електронні ресурси

1 – 3

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЇ

1. Проблема оновлення шкільної освіти

Поширенню просвітництва сприяло виникнення в Україні у другій половині XVI століття друкарства.

Першу друкарню було відкрито Іваном Федоровим у Львові, якою видано в 1574 р. «Апостол» і «Буквар».

У 1578 р. заснована Острозька друкарня. Пізніше її устаткування перейшло до Львівської братської друкарні.

До середини XVII ст. в Україні нараховувалося 25 друкарень у 17 містах і селах: у Києві – Києво-Печерська друкарня, друкарні Т. Вербицького і С. Соболя, у Львові – М. Сльозки та А. Желиборського, Чернігівська друкарня.

Львівське Успенське братство стало відомим тому, що продовжувало традиції Івана Федорова. Воно розгорнуло видавництво і забезпечило поширення книг в Україні та за її межами.

У 1585 році братство вперше заснувало школу, яка повинна була згодом перерости у вищий навчальний заклад. У 1632 році шляхом об'єднання Київської братської і Лаврської шкіл було створено перший вищий навчальний заклад в Україні – Києво-Могилянський колегіум. Тут навчалися переважно діти української шляхти, старшини, духовенства, багатих міщан і козаків.

Братські школи відігравали прогресивну роль у поширенні просвітництва і розвитку української культури.

2. Вчительські семінарії, школи, інститути і університети XIX ст.

У 60-70-ті рр. XIX ст. поступово формувалася система підготовки вчителів, зокрема для початкових шкіл. Наприкінці 60-70-х рр. були створені трирічні вчительські семінарії, які будували свою роботу на базі двокласних училищ. Серед перших учительських семінарій – Коростишевська (заснована в 1869 р.), Херсонська (1871 р.), Аккерманська (1872 р.) і Переяславська (1878 р.).

На західноукраїнських землях учителів для народних шкіл готували вчительські семінарії – Львівська, Чернівецька, Мукачівська і Ужгородська.

Вчителів для повітових училищ, церковнопарафіяльних шкіл, вищих початкових і міських училищ готували вчительські інститути. Перший такий інститут в Україні було відкрито у м. Глухові (1874 р.).

До 1914 року в Україні нараховувалося 26 учительських семінарій і 6 вчительських інститутів.

У другій половині XIX ст. і на початку XX ст. серед прогресивних педагогів України, котрі внесли вагомий внесок у розвиток педагогічної думки, були А. В. Духнович, Н. Ф. Левицький, Т. Г. Лубенець, Б. Д. Грінченко, Х. Д. Алчевська, С. М. Ковалів.

Розвиток капіталістичних відносин в економіці Росії, боротьба прогресивної громадськості обумовили подальший розвиток вищої школи. В Україні центрами наукової думки, підготовки вчених, учителів для середніх шкіл, лікарів, юристів та інших спеціалістів стали Харківський, Київський, Новоросійський (м. Одеса) університети, Ніжинський історико-філологічний інститут (відкрито у 1875 р.). Спеціалістів для промисловості та сільського господарства готували Харківський ветеринарний інститут (1851 р.), Харківський технологічний інститут (1885 р.), Київський політехнічний інститут (1898 р.), Катеринославське вище гірниче училище (1899 р.), Львівський політехнічний інститут (1844 р.), академія ветеринарної медицини у Львові (1897 р.) та інші навчальні заклади. Функціонували вищі жіночі курси у Києві (з 1878 р.), Одесі (з 1906 р.), Харкові (з 1913 р.), жіночий медичний інститут у Києві (з 1907 р.).

З ініціативи В. Н. Каразіна у 1805 р. було відкрито Харківський університет. До революції до його складу входило вісім наукових товариств, астрономічна обсерваторія, біб­ліотеки, 4 факультети: фізико-математичний, історико-філологічний, медичний та юридичний.

Чисельні наукові школи, які з'явились у Харківському університеті, сприяли становленню вітчизняної науки. В університеті навчалися і працювали такі відомі вчені: математики М. В. Остроградський, А. М. Ляпунов, В. А. Сєклов, поет П. П. Гулак-Артемовський, біолог І. І. Мечников, історик М. І. Костомаров, композитор М. В. Лисенко, письменник М. П. Старицький та ін. Харківський університет зіграв важливу роль у розвитку національної культури українського народу. У 1816 – 1819 р. видавався часопис «Український вісник», у 1824 – 1825 р. – «Український часопис». На основі університету розбудована Академія теоретичних знань (1920 –1921), Інститут народної освіти (192 – 1930), Інститут фахової освіти та Фізико-хіміко-математичний Інститут (1930 – 1933). Медичний та юридичний факультети були перетворені в самостійні інститути.

Новоросійський університет було засновано з ініціативи М. І. Пирогова в Одесі в 1865 р. на базі Рішельєвського ліцею. Після 1917 р. – реорганізований у низку самостійних вузів. З 1933 року має ім'я Одеського. З Новоросійським університетом пов'язана діяльність таких видатних учених, як І. І. Мечников, І. М. Сєченов, А. О. Ковалевський, Е. М. Щепкін, Ф. Успенський, Н. Кондаков, М. Умов, М. Ляпунов та ін.

Ніжинський історико-філологічний інститут було створено у 1875 р. на базі Ніжинського ліцею. Інститут готував учителів класичних мов, російської мови та історії для середніх навчальних закладів. Серед студентів були представники селян, міщан та інших прошарків населення. Закінчили його історик Н. С. Державін, художник Н. С. Самохін, педагог П. К. Волинський та ін. У 1920 р. цей навчальний заклад було реорганізовано у Ніжинський інститут народної освіти.

Варто підкреслити, що з початку XIX ст. у вітчизняній університетській освіті починає набирати силу освітянська тенденція. У першу чергу це пов'язано з концепцією держав­ної політики, де головним завданням вітчизняної вищої школи було визначено підготовку висококваліфікованих кадрів для обслуговування державного апарату. У 1809 р. вийшов указ, згідно з яким кожен, хто бажав отримати чин колезького асесора, повинен був «витримати іспит в університеті». Університети поступово втрачають статус «чистої науки», а на перше місце виходить функція керування системою народної освіти, підготовки педагогічних кадрів, інтелектуальної та державної еліти.