Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Verbiy_shpori_12.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
125.14 Кб
Скачать

25.1. Масообмінні процеси. Абсорбція, адсорбція, десорбція.

Абсорбцією зветься процес вибіркового поглинання одного чи декількох компонентів газової чи парової суміші рідким поглиначем.

Тобто сутність процесу абсорбції полягає в розчиненні газів у рідині,

Прийнято поглиначі називати абсорбентами, а поглинутий газ- абсорбтивом.

Для процесу абсорбції є характерною вибіркова (селективнії) здатність поглинача. Ця властивість дозволяє розділяти складні газоні суміші способом підбору такого поглинача, який поглинає тільки один із компонентів; якщо при поглинанні газу відбувається хімічнії взаємодія між абсорбентом і абсортивом, то процес шпич хемосорбцією. Абсорбційні процеси супроводжуються тепловими явищами (у більшості випадків відбувається виділення тепла).

У харчових виробництвах абсорбцію використовують дим насичення вуглекислим газом безалкогольних напоїв, пива, деяких вин, для видобування цінних компонентів з газових сумішей. Наприклад, газів, які виділяються під час бродіння при виробництві спирту та вина, що вловлюють пари спирту способом поглинання їх водою. Іноді абсорбцію використовують для зменшення вологості у складських приміщеннях, При цьому абсорбтивом є пари води, а абсорбентом - концентровані кислоти.

Процес, обернений абсорбції, тобто виділення рідиною поглинутого їм газу, називають десорбцією.

Адсорбцією зветься процес вибіркового поглинання одного або декількох компонентів із газової, парової суміші або розчину твердою 1 речовиною, яка зветься адсорбентом. Речовина, що поглинається, -це адсорбтив. Розрізняють фізичну і хімічну адсорбцію. Фізична адсорбція відбувається завдяки взаємному притяганню молекул адсорбенту і адсорбтиву, без хімічної взаємодії між ними. Під час хімічної адсорбції (хемосорбції) між молекулами адсорбенту і адсорбтиву відбувається хімічна реакція і виникає хімічний зв'язок.

ПІД час адсорбції пари на поверхні адсорбенту може відбуватися ЇЇ конденсація. Конденсат заповнює пори адсорбенту І адсорбцію у цьому випадку називають капілярною конденсацією. Таку адсорбцію використовують для очищення і осушення газів, розділення газів І рідин. Окрім цього, у харчових виробництвах адсорбція застосовується для освітлення сиропів, соків, пива, бульйонів.

Щоб процес адсорбції був ефективним активна поверхня адсорбенту повинна бути великою. Тому для адсорбції застосовуються пористі матеріали, що мають велику площу поверхні. Найбільшого поширення серед адсорбентів набули активовані деревинне вугілля, кістяне вугілля, целюлозна маса, силікагелі., цеоліти і іоніти.

Процес добування адсорбованої речовини з адсорбенту має назву десорбція. Проводиться для поновлення властивостей адсорбенту добування адсорбтиву і подальшої його переробки. Частіше за все процес десорбції проводится нагріванням сорбентів, зниженням загального тиску в системі, пропусканням (для силікагелів) крізь адсорбенти інертних газів чи рідин, що витісняють адсорбтив.

25.2.

Чай чорний байховий

Вирощують чай заради листя та верхівкових частин пагонів з 2-3 недорозвиненими листочками (флашів), які, здебільшого, використовують для приготування чаю (напою).

Коли чайний кущ досягає чотирирічного віку, починається перший збір його врожаю, тобто листочків].

Якщо листя і флаші сушать відразу після збирання, то одержують зелений чай. Щоб отримати чорний чай, сировину спочатку піддають окисленню, а вже потім сушать.

Зберігають чай у щільно закритому посуді.

Чорний чай має кілька різновидів. Байховий чай, що складається з окремих чаїнок. Але випускають цей чай у вигляді спресованих плиток, що складаються з дрібних чаїнок, крихт і гілочок. За своїми якостями, він значно поступається розсипний.

26 білет