Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Verbiy_shpori_12.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
125.14 Кб
Скачать

26.1. Масообмінні процеси. Сушіння.

'Масообмінними називаються процеси, які характеризуються переходом речовини з однієї фази в іншу. Загальні ознаки масообмінних процесів:

  • у масообмінних процесах беруть участь як мінімум дві фази: рідка і парова, рідка і газоподібна, тверда і парогазова. тверда і рідка, дві рідкі;

  • масообмін у гомогенних і гетерогенних системах призводить до розділення цих систем;

  • перехід однієї фази в іншу відбувається завдяки дифузії, тому масообмінні процеси ще називають дифузійними;

  • рушійною силою процесу є різниця концентрації компонента, що дифундує; процес відбувається у напрямку фази, яка має меншу концентрацію компонента;

- перенесення речовини з однієї фази в іншу відбувається через межу розділу фаз, на якій стан фаз є урівноваженим;

- перехід речовини з однієї фази в іншу завершується із досягненням стану рівноваги; обмін молекул через межу розділу при цьому не припиняється, але концентрація компонентів не змінюється;

- масообмінні процеси є зворотними. ''

До основних видів масообмінних процесів належать: абсорбція, адсорбція, екстракція, ректифікація, сушіння, кристалізація, розчинення.

Сушіння - це процес зневоднення різних матеріалів і продуктів завдяки підведенню тепла і випаровуванню з них вологи. Сушіння призначене: для підготовки сировини до подальшої переробки (сушіння зерна для отримання муки), зберігання і ефективного транспортування продуктів (отримання сухого молока, соків), отримання якісно нових продуктів, що мають ширшу сферу використання, ніж вихідна сировина (одержання різ них сухих молочно-рослинних продуктів).

Під час сушіння продуктів важливим є їх вологовміст та характер зв'язку води у матеріалі. Розрізняють декілька форм зв'язку вологи з матеріалом.

1. Хімічний, що Існує завдяки молекулярному зв'язку вологи матеріалом. Під час сушіння з речовини хімічно зв'язана вологи не видаляється.

2. Фізико-хімічний зв'язок, який буває трьох видів: адсорбційимН, осмотичний, структурний. При адсорбційному зв'язку ВОЛОГІ утримується на внутрішній поверхні капілярів і пор продукті». Мри осмотичному зв'язку волога, що утримується, зв'язана з матеріалом завдяки силам осмотичного тиску. При структурному зв'язку волога утримується всередині клітинок рослинного чи тваринного походження.

3. Механічний зв'язок, який означає, що волога знаходиться у порах продукту І на його поверхні. Ця волога легко видаляється під час сушіння продукту.

Процес сушіння продуктів складається з трьох етапів: переміщення вологи всередині об'єкта у напряму до його поверхні, пароутворення і переміщення пари від поверхні матеріалу у навколишнє середовище.

Сушіння, що використовується у харчових виробництвах, поділяється на два види: природне І штучне. Природне сушіння відбувається в атмосфері навколишнього повітря без додаткового підведення теплоти. Штучне сушіння здійснюється у спеціальних сушильних установках, що забезпечують інтенсивне видалення вологи з продукту.