Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Международка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
357.38 Кб
Скачать

75. Вільні економічні зони: сутність, види, значення

Вільна економічна зона - обмежена частина території країни, для якої хар-рний специфічний режим функціонуван­ня економічних суб'єктів, анклавність як гарантія досягнення стабільності і певної свободи.

Основна задача ВЕЗ полягає у залученні інвестицій і нових технологій, створенні нових робочих місць, збільшенні валютних надходжень до країни, розвитку інфраструктури. За допо­могою таких зон вирішуються стратегічні завдання ек-чного зростання окремих регіонів і народного господарс­тва всієї країни.

Класифікація ВЕЗ: 1)ВЕЗ, які виступають орг-ційною формою активізації експорту, залучення іноземних інвестицій; 2)ВЕЗ як форма регіональної політики для стимулювання со­ціально-економічного розвитку депресивних районів; 3)ВЕЗ, у яких поєднуються хар-ристики перших двох зон.

У світі існує багато модифікацій ВЕЗ, ос­новними з яких є зовнішньоторговельні, зони вільної торгівлі, віль­ні митні території, експортні або експортно-вир-чі зони, зони спільного п-мництва, зони переробки експортних товарів, промислово-торговельні зони, вільні промислові зони, вільні бан­ківські зони, банківсько-страхові, особливі ек-чні зони, ін­ф-ційні зони. Найпоширенішими є вільні торговельні і експортно-виробничі зони.

В еволюції ВЕЗ можна виділити етапи: 1)вільні торговельні зони; 2)промислово-виробничі зони; 3)техніко-впроваджувальні зони; 4)сервісні зони; 5)комплексні зони.

Вільні торговельні зони (безмитні, транзитні) - най­більш проста і давня форма орг-ції зональної стр-ри на території певної держави. Іноземне інвестування у вільних торговельних зонах визнача­ється факторами: географічне положення; транспортна мережа; наявність інфрастр-ри комунікацій; доступ до ринків сусідніх країн. Переваги вільних торговельних зон: 1)потреба незначних стартових інвестицій; 2)швидка окупність інвестицій; 3)можливість заморожувати реалізацію товарів до під­вищення попиту на них.

Експортні вир-чі (промислові) зони призначені для вир-цтва товарів для експорту. Вони мають право на безмитну тор­гівлю у митному і торговельному режимі країни і надають інозем­ним інвесторам податкові і фінансові пільги. Мета створення зон - насичення країни сучасними товарами і технологіями, об'єднання п-ств для вир-цтва експортно-привабливої продукції. Експортно-виробничі зони створюються для залучення іноземного капіталу до нац-ної ек-ки, орг-ції експортних п-ств і нових робочих місць, збільшен­ня надходження іноземної валюти, впровадження у господарську практику останніх досягнень НТП.

Туристичні (рекреаційні) зони надають широкі можливості для відпочинку і туризму у місцях рекреації. Є найбільш привабливими об'єктами вкладання іноземного капіталу, бо потребують порівняно менших первинних ін­вестицій через те, що формуються на базі вже існуючих вир-чої і соц-ної інфраструктур.

Причиною створення вільних страхових зон стали надзвичай­но жорсткі нормативи, що регулювали страхові операції.

Банківські вільні зони - географічні зони, в яких банки можуть вільно проводити свою діяльність і мати ділові стосунки з клієнтами, що мешкають в інших країнах. Засобами створення банківських зон вдається уникнути застосування норм з контролю валютного обміну і обов'язкового застосування резерв­них коефіцієнтів.