Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Международка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
357.38 Кб
Скачать

42. Наслідки міграції робочої сили для країни-імпортера

Наслідки міграції робочої сили для країни-імпортера: 1)позитивні: підвищення попиту конкурентоспроможності продукції через зниження витрат на її вир-цтво; при імпорті висококваліфікованої робочої сили країна економить затрати на освіту і кваліфікаційну підготовку; іноземні робочі сили на забезпечення пенсіями і не враховується в орг-цій різних соц-х програм; інші гранти є амортизатором у випадку криз і безробіття; 2)негативні: відтік нац-ної валюти у вигляді грошових переказів; додаткові проблеми, пов’язані з соціальним захистом емігрантів; втрати спеціалістів внаслідок рееміграції.

43. Наслідки міграції робочої сили для країни-експортера

Наслідки міграції робочої сили для країни-експортера: 1)позитивні: експорт робочої сили є джерелом надходження вільної і конвертованої валюти в країну; послаблення проблем безробіття; безплатне для країни експортне навчання робочої сили; 2)негативні: відплив умів; додаткові затрати на освіту нових спеціалістів; виникнення тенденції до спаду темпів ек-чного зростання.

44. Міжнародні фінансові послуги, їх характеристика

До фінансових послуг, які мають місце в зовнішньоек-чній діяльності, належать:

1)міжнародний лізинг - складна фінансова операція, при якій спеціалізована фірма (орендодавач) у відповідності з домовленістю з офіційним орендатором купує у виробника відповідне устаткування, машини, наймає людей і передає на визначений час за встановлену плату орендарю. Різновиди міжнародного лізингу: рентинг (від одної години до одного місяця), гайтинг (від 1 місяця до 1 року), лізинг (більше 1 року);

2)франчайзинг – система міжнародних послугових відносин, що виникають з приводу надання дозволу відомої великої фірми однієї країни бізнесмену чи фірмі іншої країни на використання торгівельної марки або на експлуатацію її готового підрозділу. Суб’єкти: франчайзер (той, хто віддає право на користування), франчайзі (той, хто придбав дозвіл на користування). Об’єкт купівлі-продажу – франшиза;

3)факторинг – вид послуг у сфері міжнародного фінансування, при якому постачальник товарів віддає коротко термінові вимоги за товарними угодами факторингової компанії (факторфірма) з метою негайного отримання більшої частини платежу (70-90 % вартості за 2-3 дні), гарантії повного погашення заборгованості і зниження витрат при проведені розрахунків;

4)форфейтинг – вид послуг, при якій експортер продає компанії без права регресу боргове зобовязання іноземного покупця, яке виступає у формі комерційного переказного доручення або векселя з авалем (форма фінансових гарантій банка).

45. Умови формування, особливості та структура міжнародного ринку послуг

Послуга – зміна у положенні інституціональної одиниці, яка відбулася в результаті дій на основі взаємної угоди з іншою інституційною одиницею, угода з приводу використання споживчої вартості.

Ознаки послуг: невидимі, невідчутні на дотик, не піддаються зберіганню, їх експорт – це надання послуг іноземцям в середині країни.

За своєю ек-чною природою послуги, якщо ними торгують на світовому ринку, не відрізняються від звичайного товару. Тому всі теорії попиту і пропозиції в міжнародній торгівлі повністю прийнятні і до торгівлі послугами. Послуги є різнорідними товарами, що не дозволяє їх об’єднати в одну групу і стверджувати, що в області послуг одна країна має відносні переваги перед іншою країною. Ключовим в торгівлі послугами є те, що в більшості випадків в якийсь момент повинно відбутися доторкання продавця і покупця послуги. Тільки в цьому випадку угода міжнародної купівлі-продажу послуги здійсниться.

Послуги бувають: 1)матеріальні - послуги, на вир-цтво яких витрачається праця, на їх здійснення, розподіл і споживання; 2)чисті - діяльність, яка не приймає предметної форми: освіта, культура.

До умов формувння світового ринку послуг відносять: 1)розвиток транспорту і зв’язку; 2)виникнення інф-ційних технологій і міжнародних інф-ційних систем; 3)розвиток науки і перетворення її в фактор вир-цтва.

Стр-ра міжнародного ринку послуг включає: 1)фінансові послуги: міжнародний лізинг, франчайзинг, факторинг, форфейтинг; 2)нефакторні послуги: міжнародний консалтинг, фрахт, міжнародний ринок професійних послуг, міжнародний туризм; 3)міжнародні транспортні послуги.