Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Международка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
357.38 Кб
Скачать

59. Поняття валютного курсу, види

Валютний курс - співвідношення, за яким одна валюта обмінюється на іншу, або «ціна» грошової одиниці однієї країни, що визначена в грошовій одиниці іншої країни. Валютний курс може встановлюватися законо­давче або в процесі взаємного котирування валют.

Ва­лютне котирування - визначення валютного кур­су на основі певних ринкових механізмів.

Методи валютного котиру­вання: 1)пряме котирування - вираження валютного курсу одиниці нац-ної валюти в одиницях інозем­ної валюти; 2)непряме котирування - вираження валютного курсу одиниці іноземної валюти в одиницях нац-ної валюти; 3)крос-курс котирування - вираження курсів двох валют одної до іншої через їхній курс щодо третьої валюти.

За часовим виміром котировки валютного курсу, що використовуються у бізнесовій практиці, мають класифікацію: 1)курс-спот - курс, за яким обмінюються валюти лише впродовж двох днів з моменту досягнення угоди про курс; 2)фодварний курс - узгоджений курс, за яким об­мінюються валюти в певний момент в майбутньому, більш ніж через три дні після досягнення угоди про курс.

В практичних цілях використовується кілька різновидів розрахункових курсів: 1)номінальний валютний курс - відносна ціна двох валют; 2)реальний валютний курс – нац-ний валют­ний курс, скоригований з урахуванням зміни рівня цін у своїй країні і країні, до валюти якої котирується нац-на валюта; 3)багатосторонній валютний курс - законодавчо встановлене використання ефективних курсів нац-ної валюти залежно від видів валютних операцій, учасників цих операцій та валют, в яких вони здійсню­ються.

Важливим є різновид валютного курсу — паритет купівельної сили (ПКС) - валютний курс, за яким купівельна сила грошей у різних країнах буде однако­вою.

Режими валютних курсів – орг-ція або пра­вила і процедури визначення валютного курсу, його зміни, використання для здійснення розрахунків, налагодження постійних відносин між країнами, обслу­говування зовнішньоек-чних зв'язків.

Фіксований режим валютного курсу - валютний курс встановлюється урядом як постійні фіксовані про­порції обміну нац-ної валюти на іноземну.

Плаваючий (гнучкий) режим валютного курсу - валютний курс формується під дією попиту та пропозиції. Уряд не втручається у його формуван­ня. Переваги фіксованого валютного курсу є недоліка­ми гнучкого валютного курсу і навпаки.

Сучасні системи валютного курсу є різними спо­лученнями фіксованих і плаваючих курсів (тобто гібридними).

1)коригований валютний курс - курс, що авто­матично змінюється залежно від зміни певного набору показників;

2)керовано плаваючий валютний курс - курс, що встановлюється центрбанком, а не валютним ринком, але з частими його змінами (тобто адміністра­тивне);

3)прямий державний контроль усіх міжнародних трансакцій;

4)контрольований валютний курс має цільове і при­значення, і термін;

5)прив'язка до іноземної валюти чи її кошика;

6)повзуча прив'язка (щонедільна девальвація на певну передбачувану величину);

7)валютний коридор (девальвація щодня в певних межах).