Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Международка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
357.38 Кб
Скачать

65. Фактори, які впливають на формування валютного курсу

Фактори, які впливають на формування валютного курсу:

1)дефіцит платіжного балансу: його ріст викликає падіння валютного курсу і навпаки;

2)загальний рівень внутрішніх цін: їх ріст викликає падіння валютного курсу і навпаки;

3)реальна процентна ставка всередині країни: її ріст викликає ріст валютного курсу і навпаки;

4)інфляція: її ріст призводить до падіння валютного курсу;

5)імпортні квоти і мито: їх зростання веде до росту валютного курсу;

6)експортні квоти і мито: їх зростання веде до падіння валютного курсу;

7)попит на експорт: його ріст веде до росту валютного курсу;

8)попит на імпорт: його ріст веде до падіння валютного курсу;

9)внутрішня производительность об’єму внутрішнього вир-цтва і внутрішній попит: їх ріс веде до росту валютного курсу;

10)грошова маса в обороті: її ріст веде до падіння валютного курсу.

66. Вплив девальвації на стан валютного ринку і торгівельного балансу

В якості проміжної цілі ек-чної політики зміни обмінного валютного курсу можуть слугувати засобом управління і маніпулювання сукупним попитом багато в чому аналогічно тому, як зміна кількості грошей, що знаходяться в обороті, або структури і об’єму держ-х закупівель слугують цим цілям. Якщо уряд навмисно і цілеспрямовано зменшує курс валюти своєї країни, який розглядається в цей момент як проміжна ціль ек-чної політики, дозволяючи їй знецінюватися відносно інших іноземних валют, то кажуть, що уряд проводить девальвацію своєї валюти.

Девальвація націлена стимулювати сукупний попит, таким же чином як це трапляється при знецінюванні валюти, викликаної ринковою стихією і ринковими силами. Такі ек-чні параметри, як реальні норми проценту і темпи ек-чного росту, здатні моментально змінити поточний обмінний валютний курс.

66. Вплив девальвації на стан валютного ринку і торгівельного балансу

Девальвація - офіційне зниження курсу нац-ної валюти щодо іноземних валют.

Девальвація нац-ної валюти сприяє підвищенню конкурентоспроможності нац-ного вир-цтва, посиленню торговельних позицій країни на світовому ринку і стимулюванню експорту. Разом з тим політика девальвації може негативно впливати на позиції імпортерів, бо їм доведеться купувати інвалюту за вищим курсом. Це може спровокувати зростання цін на імпортні товари. Тому при запровадженні політики девальвації потрібно добре зважити як позитивні, так і негативні наслідки. Якщо країна багато імпортує вир-чих ресурсів (енергетичних, сировинних), то втрати імпортерів можуть повністю перекрити виграш експортерів і при цьому розпочнеться інфляційне зростання цін.

Держава в окремих випадках змушена буде вдаватися до такого засобу впливу на валютний ринок і платіжний баланс як девальвація нац-ної валюти як засіб стимулювання експорту і скорочення імпорту;

67. Регулювання валютно-фінансових відносин

Досягнення цілей валютної політики забезпечується через законодавче регулювання валютних відносин (валютне регулювання) і контроль за виконанням установлених вимог, норм і правил (валютний контроль). Тому поняття валютної політики і валютного регулювання тісно між собою пов’язані.

Валютне регулювання - діяльність держави і уповноважених нею органів щодо регламентації валютних відносин ек-чних суб’єктів і їх діяльності на валютному ринку.

Така регламентація поширюється на всі складові валютних відносин і валютного ринку, і насамперед на: 1)процес курсоутворення; 2)виконання платіжної ф-ції іноземною валютою на внутрішніх ринках країни; 3)діяльність комерційних банків і інших структур на валютному ринку; 4)здійснення міжнародних платежів за поточними операціями платіжного балансу; 5)здійснення міжнародних платежів за капітальними операціями платіжного балансу і розвиток іноземних інвестицій в ек-ку країни; 6)ввезення і вивезення валютних цінностей через державний кордон; 7)кредитні відносини резидентів з нерезидентами; 8)формування і використання золотовалютних резервів.

Ефективність регламентації валютних відносин за вказаними напрямками значною мірою залежить від кількості і ступеня певних обмежень щодо кожного з них. Через введення чи посилення, скасування чи послаблення таких обмежень органи валютного регулювання мають можливість скеровувати валютні потоки в найвигідніших для нац-ної ек-ки напрямах і обсягах.

Валютні обмеження є досить потужним, ефективним і оперативним інструментом валютної політики. Запровадивши чи скасувавши обмеження (у вигляді норми, заборони, правила), держава має можливість негайно і досить відчутно вплинути на певний валютний потік у напрямі, що відповідає сучасній ситуації в ек-ці чи на грошовому ринку. Водночас цей інструмент має переважно адміністративний характер і суперечить тенденції лібералізації валютних відносин. За сучасної ситуації в Україні це один із ключових валютних інструментів, проте в перспективі його роль знизиться.

Крім валютних обмежень, практика валютного регулювання виробила ще ряд методів (інструментів), які забезпечують переважно ек-чний вплив на валютні відносини: 1)курсова політика; 2)облікова (дисконтна) політика і інші інструменти монетарної політики; 3)валютна інтервенція (девізна політика); 4)регулювання сальдо платіжного балансу; 5)формування і використання золотовалютних резервів.