Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент 3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
370.18 Кб
Скачать

1.Поняття менедж. У широкому та вузькому розумінні

У вузькому розумінні менеджмент - це процес планування, організації, керування та контролю організаційних ресурсів для результативного та ефективного досягнення цілей організації. У широкому розумінні менеджмент - це одночасно система наукових знань, мистецтва та досвіду, втілених у діяльності професійних управлінців для досягнення цілей організації шляхом використання праці, інтелекту та мотивів поведінки інших людей Категорії: “Управління” – найбільш загальне поняття. Воно поширюється на велике коло різноманітних об’єктів, явищ і процесів, наприклад: технічні системи; господарські системи;

суспільні системи; державні системи тощо. “Менеджмент” – це поняття, яке використовують переважно для характеристики процесів управління господарськими організаціями (підприємствами). “Адміністрування” – поширюється на управління державними установами або для позначення процесів керування діяльністю апарата управління підприємства. “Керування” – поширюється на мистецтво тієї або іншої особи (менеджера) впливати на поведінку і мотиви діяльності підлеглих з метою досягнення цілей організації.

2. Визнач. основних функцій мен. Як вони пов`яз. в межах циклу мен.

Робота менеджерів саме і полягає у тому, аби поєднати та скоординувати використання зазначених ресурсів для досягнення цілей (елементів виходу) організації. Як менеджери досягають цього? Вони це роблять у процесі виконання чотирьох основних функцій менеджменту: 1) планування; 2) організацієїя; 3) керування; 4) контролю.

Зазначені функції менеджменту виконуються у певній послідовності, яка й утворює поняття “цикл менеджменту”: планування- організацієїя- керування-контроль. Слід зауважити, що такий підхід до розуміння циклу менеджменту зовсім не означає, що процес управління носить дискретний характер (в понеділок - планування, у вівторок - організація і т. д.). Реально у роботі менеджера постійно сполучаються усі перелічені функції менеджменту.

3. Охар. мен. як вид проф-ної діялності.

Менеджмент часто розглядають і як вид професійної діяльності. З цієї точки зору для розуміння сутності менеджменту важливо знати, хто такі менеджери і чим їх діяльність відрізняється від діяльності інших категорій робітників. Для цього потрібно знати що таке озн. діяльності мен., сфери та рівні мен.,ролі мен. в органзації. Ознаки діяльності:

1.менеджер керує роботою одного або кількох співробітників організації;

2.менеджер управляє частиною або всією організацією, в якій він працює;

менеджер отримує певні повноваження та приймає в межах цих повноважень рішення, які будуть мати наслідки для інших співробітників організації.Тобто, менеджер – це людина, яка займає постійну керуючу посаду, наділена повноваженнями і приймає в їх межах рішення за певними видами діяльності організації. Сфери менеджменту: виробничий менеджмент; фінансовий менеджмент; управління персоналом; управління дослідженнями та розробками; фінансовий облік; маркетинг; загальна адміністрація.

Менеджер може: 1) керувати будь-якою з них (або її частиною); 2) керувати кількома одразу; 3) керувати всією організацією в цілому. В залежності від того, скількома компонентами (сферами) організації управляє менеджер розрізняють три рівні менеджменту: Вищий, Середній, Нижчий. До вищого рівня відноситься невелика група основних керівників організації. Це президент (директор), віце-президенти (заступники), головний виконавчий директор. На вищому рівні менеджменту формулюється місія та встановлюються організаційні цілі, визначається загальнокорпоративна стратегія та основні задачі щодо її реалізації тощо. Середній рівень менеджменту є відповідальним за розробку та реалізацію оперативних планів та процедур впровадження тих рішень, які були прийняті вищим Менеджери нижчого рівня координують діяльність операційних виконавців. До цієї категорії, зокрема, відносять керівників секторів, груп, майстрів, бригадирів керівництвом організації тощо.

Ролі, які виконують менеджери в організації їх класифікують за трьома групами Міжособисті ролі: головний керівник, лідер, пов’язуюча ланка. Інформаційні ролі: той, хто приймає інформайцію, той, хто розподіляє інформацію, представник. Ролі, пов’язані з прийняттям рішень: підприємець, той, хто усуває порушення, той, хто розподіляє ресурси, той, хто проводить переговори.

4. На відміну від ін наук роз-к упр думки не був сис-мою знань, які накопичувалися послідовно. Навпаки, на 1 етапі (до сер 20 ст) наука упр-ня розвивалася одразу за кількома відносно самості напрямкам . Виділяють 3 ранні підходи до мен-ту: класичний підхід (підходи щодо вдосконалення упр-ня орг-цією в цілому: Файоль, Вебер); поведінковий підхід (приділили найбільшу увагу людському фактору; Паркер Фоллетт, Лайкерт), кількісний підхід (ідея про спрощення упр реальності за доп матем моделей). Загальним для усіх ранніх теорій м-ту було те, що вони пропонували кожна свій єдиний “рецепт” підвищення еф-ті упр-ня. Зробили величезний внесок, проте кожна з них обмежена. Зазначені недоліки ранніх теорій м-ту певною мірою долаються інтегр підходами до упр-ня (процесний (упр-ня – безперервна серія пов’язаних упр ф-цій), системний (орг-ція – совокупність взаємопов ел-тів), ситуаційний (методи упр-ня обир в зал-ті від ситуації). До сучасних напрямків роз-ку науки упр-ня відносяться: інтернаціоналізація мен-ту; об’єднання інтересів бізнесу, сусп-ва і людини; гуманізація упр-ня; посилення технократичного аспекту.

5. Класична теорія (підхід) менеджменту включає 2 школи: а) наук упр-ня; б) адмін школу (класичну теорію організації). Наук упр-ня було спрямовано на досл-ня проблем підвищ продукт-сті праці робітників шляхом удосконалення операцій ручної праці. Засновниками школи наукового управління були Ф. Тейлор, Френк та Ліліан Гілбрейт, Генрі Форд. Концепцію наук упр-ня сформулював Ф. Тейлор як необх-ть послідовної реалізації наступних кроків упр-ня: 1)аналіз робочої ситуації (у будь-якій роб с-ції можна виділити 3 елементи – заг. завдання, робітники-виконавці, менеджер). 2) аналіз змісту заг завдання: розподіл заг завдання на більш дрібні задачі; визначення якостей та навиків, необх для їх викон; визнач необх к-ті робітників-вик-ців; 3) підбір робітників для вик-ня окремих задач; 4) продовження упр-ня - встановлення взаємозв’язків, планування, координація та узгодження дій усієї робочої групи. Адмін школа опрацьовувала підходи до удосконалення упр-ня орг-єю в цілому. Представники цієї школи (А. Файоль, М. Вебер) намагалися виділити заг х-ки та закономірності упр-ня орг-цією. Метою їх досліджень було виділення “універсальних принципів” упр-ня, дотримуючись яких орг-ція досягатиме успіху. Принципи упр-ня Файоля: 1) Розподіл заг роботи на складові частини. 2)Повнов-ня та відповід-ть. 3) Дисципліна. 4)Єдиноначальність. 5) Єдність керівництва. 6)Підпоряд-ть індивід інтересів спільним. 7)Винагорода. 8) Централізація. 9) Ієрархія 10)Порядок. 11) Справедливість. 12)Стабільність перебування на посаді. 13)Ініціатива. 14) Корпоративний дух. Ідеальна бюрократія Вебера 1) Високий ступінь розп праці. 2)Чітка упр ієрархія. 3) Численні правила, стандарти 4) Відс-ть симпатій та переваги до окр робітн 5) Підбір кадрів за їх діловими та проф якостями.

6. Поведінкові теорії менеджменту опрацьовували Мері Паркер Фоллет, Р.Лайкерт, Д. МакГрегорі. Пов підхід до мен-ту включає в себе школи: а) школа людських відносин. Предст школи досліджували проблеми індив псих-гії робітників орг-ії. Їх зусилля були зосереджені переважно на вивченні поведінки індивідуума в орг-ції, на його мотивації. б) школа організаційної поведінки. Її предст концентрували увагу на вивченні типів групової поведінки, на розумінні орг-ції як складного соц орг-му, який знаходиться під впливом певних уявлень, звичок, конфліктів, культурного оточення тощо. Кількісний підхід (школа науки управління). Розглядали упр-ня як с-му матем моделей та процесів. В основу покладено ідею про те, що упр-ня є певним логічним процесом, який можна відобразити за допомогою матем символів та залежностей. В центрі уваги цієї школи знаходиться матем модель. Саме за її допомогою упр проблему можна відобразити у вигляді основних її цілей та взаємозв’язків. Інтереси представників кількісної школи практично повністю пов’язані з застос матем в упр-ні. Осн внесок в теорію упр-ня - ідея про спрощення упр реальності за доп матем моделей.

7. Недоліки ранніх теорій мен-ту певною мірою долаються інтегр підходами до упр-ня (процесний, системний, ситуаційний). Процесний підхід розглядає упр-ня як серію взаємопов’язаних дій (ф-цій упр-ня), які реалізуються у такій послід: планування-організація-керування-контроль (коло замкнене) Кожна ф-ція упр складається з взаємопов’яз підф-цій. Процес упр-ня є загальною сумою усіх ф-цій та підф-цій. Системний підхід. Організацію слід розглядати як с-му у єдності частин, з яких вона склад та зв’язків з її зовн серед. Тільки такий підхід дозволяє отримати цілісне уявлення про сутність упр-ня. Схематично : Входи до орг-ції Трансформаційний процесВиходи з орг-ції, причому протягом цього процесу орг-ція перебуває в контакті і під впливом зовн. серед. Ситуаційний підхід визнає, що хоча заг процес упр-ня є однаковим, специф прийоми, які вик-вує керівник повинні змінюв залежно від сит. Сутність сит підх можна краще усвідомити у процесі співставлення принципового та ситуаційного мислення. Принципове: Якщо Х, тоді У. Ситуаційне: Якщо Х, залежить від Z, тоді У. Об’єктом досл сит підходу виступ найбільш значущі в упр-ні сит-ні зміни, зокрема у сферах лідерування, побудови орг стр-р, кількісн оцінок тощо.

8 У наук. літ. зустрічається як розширене, так і вузьке розуміння процесу прийняття рішень (п.р.) в менеджменті. У розшир. роз-ні п.р. ототожнюється з усім процесом управління. Розшир. роз-ня охоплює не тільки процес п.р., але і його виконання та контроль результатів його реалізації. У вузьк. роз-ні прийняття рішень розглядається лише як вибір кращого рішення з чисельних альтернатив. Зважаючи на це можна запропонувати таке визначення категорії “п.р. управ-го рішення”: п.р. – це процес, який починається з констатації виникнення проблемної ситуації та завершується вибором рішення, тобто вибором дії, яка спрямована на усунення проблемної ситуації. Кінцевим результатом прийняття рішення є саме управ-ке рішення. В теорії управ-ня виділяють три основні моделі п.р-нь: 1)класична модель; 2)поведінкова модель; 3)ірраціональна модель. Класична модель спирається на поняття “раціональності” в прийнятті рішень. Передбачається, що особа, яка приймає рішення повинна бути абсолютно об’єктивною і логічною, мати чітку мету, усі її дії в процесі прийняття рішень спрямовані на вибір найкращої альтернативи.Отже, основні хар-ки класичної моделі такі: 1)особа, яка приймає рішення, має чітку мету прийняття рішення; 2)особа, яка приймає рішення, має повну інформацію щодо ситуації прийняття рішення; 3)особа, яка приймає рішення, має повну інформацію щодо всіх можливих альтернатив і наслідків їх реалізації; 4)особа, яка приймає рішення, має раціональну систему впорядкування переваг за ступенем їх важливості; 5)мета особи, яка приймає рішення, завжди полягає у тому, щоб зробити вибір, який максимізує результат діяльності організації. Поведінкова модель. Навідміну від класичної, поведінкова модель має такі основні характеристики: 1)особа, яка приймає рішення, не має повної інформації щодо ситуації прийняття рішення; 2)особа, яка приймає рішення, не має повної інформації щодо всіх можливих альтернатив; 3)особа, яка приймає рішення, не здатна або не схильна (або і те, і інше) передбачити наслідки реалізації кожної можливої альтернативи. Враховуючи ці хар-ки Г.Саймон сформулював два ключових поняття поведінкової моделі: 1)поняття “обмеженої раціональності”, яке означає, що люди можуть тільки намагатися прийняти раціональне рішення, але їх раціональність завжди буде обмеженою (теоретично завжди існує рішення краще за прийняте); 2)поняття “досягнення задоволеності”. Оскільки досягти “повної раціональності” неможливо, менеджери бажають аби їх “страх” щодо прийняття не найкращого рішення пересилив намагання досягти оптимального рішення. Саме такий стан (той момент, коли приймається рішення) Г.Саймон охарактеризував як “досягнення задоволеності”, розуміючи під цим вибір, який є достатньо добрим за даних умов. Ірраціональна модель грунтується на передбаченні, що рішення приймаються ще до того, як досліджуються альтернативи. Ірраціональна модель найчастіше застосовується: а)для вирішення принципово нових, незвичайних рішень, таких, які важко піддаються вирішенню; б)для вирішення проблем в умовах дефіциту часу; в)коли менеджер або група менеджерів мають достатньо влади, аби нав’язати своє рішення.

9 Найпростішою технологією прийняття рішень є інтуїтивна, яку можна представити у такому вигляді: 1)Реєстрація змін2) Селекція рішень, які містить пам’ять суб’єкта управління3)Прийняття рішення. Зміна стану висуває проблему, необхідність позбавитися якої і вимагає прийняття рішення. За інтуїтивної технології досвід прийняття рішень в аналогічних (подібних) ситуаціях, що накопичив даний суб’єкт управління й визначає саме рішення. Отже, якщо у минулому накопиченому досвіді суб’єкта управління не було прийнято аналогічних рішень, імовірність прийняття помилкового рішення зростає. Перевага інтуїтивної технології полягає у швидкості прийняття рішень, а основний недолік – у значній імовірності помилки. Ця технологія застосовується, коли немає достатньо часу для детального обґрунтування прийняття рішення.

Модель раціональної технології прийняття рішень можна представити у такому вигляді: 1)Діагноз проблеми2)Накопичення інформації з проблеми3)Розробка альтернативних варіантів4)Оцінка альтернативних варіантів5)Прийняття рішень. “Діагноз проблеми” включ. наступні підетапи: 1)виявлення та опис проблемної ситуації 2)втановлення мети вирішення проблемної ситуації 3)ідентифікація критеріїв прийняття ріш-ня. “Накопич. інфор. з проблеми” означає збирання й обробку різноманітних відомостей щодо проблеми, яка розглядається. “Розроб. альтер. варіантів” означає розробку, опис та складання переліку усіх можливих варіантів дій, що забеспечують вирішення проблемної ситуації. Зміст етепу “Оцінка альтер. варіантів” полягає у перевірці кожної знайденої альтер-ви за критеріями: 1)реалістичність 2) відповідність ресурсам, які має орган-я 3)прийнятність наслідків реалізації альтер-ви. На етапі “Прийняття рішення” здійснюється порівняння альтернатив за очікуваними ефектами їх реалізації та вибір кращої альтернативи на закладі критеріїв, ідентифікованих на етапі діагнозу проблеми. Переваги раціональної технології прийняття рішень полягають у тому, що рішення приймаються науково-обгрунтованим шляхом, який дає підстави максимально мінімізувати імовірність помилки. Внаслідок того, що проводиться діагноз проблемної ситуації, внаслідок всебічного обгрунтування найліпших варіантів серед можливих альтернатив можливо отримати ріщення, яке буде найефективнішим за інші саме у даній ситуації. Але головний недолік рац. технології полягає у тому що вона вимогає багато часу для прийняття рішення. Ця технологія застосовується у тому випадку, коли є достатньо часу для аналізу ситуації, розробки альте-в та обгрунтування ріш-ня.

10. Дайте змістовну характеристику основних етапів раціональної технології прийняття рішень (діагноз проблеми, накопичення інформації, опрацювання альтернатив, оцінка альтернатив, прийняття рішень).

  • Діагноз проблеми

Вивчення та опис проблемної ситуації

Встановлення мети виконання проблеми

Вимоги до якості цілей –

Вони повинні бути: реалістичні (досяжні); не суперечливі; конкретні та вимірювальні; сформульовані письмово

Ідентифікація критеріїв прийняття рішення

Упорядкування критерію (ранжування).

  • Накопичення інформації

Методи збору інформації: - формальні (аналіз ринку, внутрішньо-економічний аналіз); - неформальні (особисті спостереження)

Якість інформації: -об’єктивність (інтегральний критерій);

Повнота інформацій; наявність відомостей включаючи суперечливі які необхідні та достатні для прийняття рішень; точність ступінь відповідності до оригіналу; несуперечливість; достовірність.

  • лаконічність

  • актуальність (відповідність інформації об’єктивним організаційним проблемам);

  • своєчасність

  • комунікативність

  • Опрацювання альтернатив

розробка опис та склад переліку всіх можливих варіантів дій, які можуть забезпечити вирішення проблемних ситуацій.

Вимоги щодо обмеження кількості альтернатив це один зметодів: 1) взаємовиключеність альтернатив; 2)забезпечення однакових умов опису.

  • Оцінка альтернативних рішень полягає у перевірці кожного з них по декількох критеріям.

  1. перевірка на реалістичність (можливість здійснення альтернативи з урахуванням зовн. обставин if result +йдемо далі

  2. перевірка на відповідність ресурса if result +йдемо далі

  3. прийняття наслідків if + то зберігаємо для розгляду.

11.Опишіть послідовність оцінки альтернативних варіантів в процесі прийняття управлінських рішень.

Оцінка альтернативних рішень полягає у перевірці кожного з них по декількох критеріям.

  1. перевірка на реалістичність (можливість здійснення альтернативи з урахуванням зовн. обставин if result +йдемо далі

  2. перевірка на відповідність ресурса if result +йдемо далі

  3. прийняття наслідків if + то зберігаємо для розгляду.

12. Наведіть класифікацію методів творчого пошуку альтернативних варіантів. Дайте стислу сутнісну характеристику найважливіших з них.

1 метод індивідуального творчого пошуку

  1. метод аналогії

  2. метод інверсії

  3. метод ідеалізації

2 методи колективного творчого пошуку

  1. мозковий штурм

  2. зворотний мозковий штурм

  3. конференція ідей

4) метод колективного блокноту

3 методи активізації творчого пошуку

1) метод контрольних запитань

2) метод фокальних об’єктів

3) метод морфологічного аналізу

16. Дайте сутнісну характеристику теорії ігор як метода обґрунтування управлінських рішень. Організації звичайно мають цілі, які суперечать цілям інших організацій-конкурентів. Тому робота менеджерів часто полягає у виборі рішення з урахуванням дій конкурентів. Для вирішення таких проблем призначені методи теорії ігор. Теорія ігор - це розділ прикладної математики, який вивчає моделі і методи прийняття оптимальних рішень в умовах конфлікту. Під конфліктом розуміється така ситуація, в якій зіштовхуються інтереси двох або більше сторін, що переслідують різні (найчастіше суперечні) цілі. При цьому кожне рішення має прийматися в розрахунку на розумного противника, який намагається зашкодити другому учаснику гри досягти успіху. З метою дослідження конфліктної ситуації будують її формалізовану спрощену модель. Основну задачу теорії ігор можна сформулювати так: визначити, яку стратегію має застосувати розумний гравець у конфлікті з розумним противником, аби гарантувати кожному з них виграш причому так, що відхилення будь-якого з гравців від оптимальної стратегії може тільки зменшити його виграш. Центральне місце в теорії ігор займають парні ігри з нульовою сумою, тобто ігри, в яких:1)приймають участь тільки дві сторони; 2)одна сторона виграє рівно стільки, скільки програє інша. Такий рівноважний виграш, на який мають право розрахувати обидві сторони, якщо вони будуть додержуватися своїх оптимальних стратегій, називається ціною гри. Розв’язати парну гру з нульовою сумою означає знайти пару оптимальних стратегій (одну для першого гравця, а другу – для другого) і ціну гри.

Дві компанії Y і Z з метою збільшення обсягів продажу продукції розробили альтернативні стратегії: Компанія Y : - Y1;Y2;Y3.Компанія Z : - Z1;Z2;Z3.Вибір пари стратегій Yi i Zj визначає результат гри, який позначимо як Aij і вважатимемо його виграшем компанії Y. Тепер результати гри для кожної пари стратегій Y i Z можна записати у вигляді матриці, у якій m рядків та n стовпців. Рядки відповідають стратегіям компанії Y, а стовпці - стратегіям компанії Z. Така таблиця називається платіжною матрицею гри. .Для розв’язання гри треба розрахувати верхню і нижню ціну гри та обчислити сідлову точку. Нижню і верхню ціну гри знаходимо керуючись принципом обережності, згідно якого у грі потрібно поводити себе так, аби при найгірших для тебе діях противника отримати найкращий результат (як критерій песимізму).Нижня ціна гри (яку прийнято позначати ) розраховується шляхом визначення мінімального значення Aij по кожному рядку платіжної матриці (стратегії гравця Y) і вибору з-поміж них максимального значення, тобто: = max ( min Aij ).Верхня ціна гри (яку прийнято позначати ) розраховується шляхом визначення максимального значення Aij по кожному стовпцю платіжної матриці гри (стратегії гравця Z) і вибору з-поміж них мінімального значення, тобто: = min ( max Aij ).Якщо нижня ціна гри дорівнює верхній ( = ), то така гра має сідлову точку і вирішується в чистих стратегіях. Сідлова точка – це такий елемент в платіжній матриці гри, який є мінімальним у своєму рядку і одночасно максимальним у своєму стовпці. Чисті стратегії – це пара стратегій (одна - для першого гравця, а друга - для другого гравця), які перехрещуються в сідловій точці. Сідлова точка в цьому випадку і визначає ціну гри. Ігри, які не мають сідлової точки, на практиці зустрічаються частіше. Доведено, що і у цьому випадку рішення завжди є, але воно знаходиться в межах змішаних стратегій. Знайти рішення гри без сідлової точки означає визначення такої стратегії, яка передбачає використання кількох чистих стратегій щоб завадити противнику вгадати, яка стратегія використовується . Звідси з’являється поняття "змішана стратегія".

17 Експертні методи належать до якісних методів обгрунтування управ-х рішень. Експ. м-ди застосов-ся у випадках, коли для прийняття управ-х рішень неможливо викор-ти кількісні методи. Найчастіше на практиці застос-ть такі експертні методи: 1)метод простого ранжування 2)метод вагових коефіцієнтів. М-д прост ранж. (або м-д надання переваги) полягає у тому, що кожний експерт позначає ознаки у порядку надання переваги. Цифрою 1 позначається найбільш важлива ознака, цифрою 2 - наступна за ступенем важливості і т.д. Оцінки ознак (aij ), отримані від кожного експерта, зводяться в таблицю такого виду:

Ознаки

Експерти

1

2

...

m

x1

a11

a12

...

a1m

x2

a21

a22

...

a2m

...

...

...

...

...

xn

an1

an2

...

anm

Далі визначається середній ранг, тобто середнє статистичне значення Si і-тої ознаки за формулою: Si = (aij) m , j=1

де aij – порядок надання переваги і-тій ознаці j-им експертом;

j - номер експерта; і - номер ознаки;

m - кількість експертів.

Чим меншим є значення Si , тим вагомішою є ця ознака.

М-д ваг-х коеф-в (або м-д оцінювання). Він полягає в присвоєнні всім ознакам вагових коефіцієнтів. Таке присвоювання може здійснюватися двома способами:1)усім ознакам призначають вагові коефіцієнти так, аби сума всіх коефіцієнтів дорівнювала 1 або 10, або100; 2)найважливішій з усіх ознак призначають ваговий коефіцієнт, який дорівнює певному фіксованому числу, а решті ознак – коефіцієнти, які дорівнюють часткам цього числа. Узагальнену думку експертів Si по і-ій ознаці розраховують за формулою:

Si=aij/m, j=1

де aij - ваговий коефіцієнт, який призначив j-ий експерт і-ій ознаці;

j - номер експерта; і - номер ознаки;

m - кількість експертів, які оцінюють і-ту ознаку.

Чим більшою є величина Si, тим більш вагомою є ця ознака.

18. Планування – це процес визначення цілей д-сті організації та прийняття рішення щодо шляхів їх досягнення.

Класифікація:

Стратегічні плани – це плани, які визначають головні цілі організації, стратегію придбання та використання ресурсів для досягнення цих цілей.

Оперативні плани – це плани, у яких стратегія деталізується у розрахованих на короткий термін рішеннях щодо того:

  • що конкретно треба зробити,

  • хто повинен це зробити,

  • як це має бути зроблено.

Короткострокові плани – це плани, які складаються на період до 1 року. Вони, як правило не мають змінюватися.

Довгострокові плани – це плани розраховані на перспективу 3-5 років. Ці плани мають враховувати зміни у зовнішньому середовищі організації та вчасно реагувати на них.

Завдання – це плани, що мають чіткі, однозначні, конкретно визначені цілі.

Орієнтири – це плани, що носять характер напрямку дій. Їх використання доцільне за умов невизначеності середовища, великої ймовірності непередбачуваних змін, які вимагають гнучкості управління.Вони визначають курс дій, але не прив’язують управління до жорстких конкретних цілей, тобто вони надають у певних межах свободу для маневру (збільшити обсяги виробництва на 3-4% за рік).