Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.вказ. Ек.аналіз 6.107.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
905.22 Кб
Скачать

45

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Кафедра контролю та ревізії

Методичні вказівки і завдання

до проведення практичних занять

з дисципліни «Економічний аналіз»

для студентів спеціальності 6.107

всіх форм навчання

Затверджено

на засіданні кафедри

контролю та ревізії

Протокол № 13

від 24. 04. 2007р.

Кривий Ріг

2007

Методичні вказівки і завдання до проведення практичних занять з дисципліни «Економічний аналіз» для студентів спеціальності 6.107 всіх форм навчання / Укладачі: Нікульникова Т.Г., Стадніченко О.В., Криштопа І.І. – Криворізький економічний інститут КНЕУ ім. Вадима Гетьмана. – Кривий Ріг, 2007. – 42 с.

Укладачі: к.е.н., доцент Нікульникова Т.Г.,

асистент Стадніченко О.В.,

аспірант Криштопа І.І.

Відповідальний за випуск:

ст. викладач Лебедько Н.П.

Рецензент:

к.е.н., доцент Шендригоренко М.Т.

Зміст

стор.

Вступ 4

Загальні методичні вказівки 5

Тема 1. Предмет, метод та інформаційне забезпечення економічного

аналізу 6

Тема 2. Аналіз виробництва і реалізації продукції 9 Тема 3. Аналіз ефективності використання трудових ресурсів 13

Тема 4. Аналіз використання матеріальних ресурсів підприємства 17

Тема 5. Аналіз наявності та ефективності використання основних засобів 24

Тема 6. Аналіз витрат підприємства 31

Тема 7. Аналіз фінансових результатів підприємства 36

Тема 8. Аналіз рентабельності підприємства 39

Список рекомендованих джерел 42

Вступ

Розвиток ринкових відносин в Україні потребує підвищення ефективності функціонування підприємств, важливою складовою якого є вміння аналізувати показники господарської діяльності, розширення використання методів економічного аналізу на всіх рівнях управління для формування обгрунтованих управлінських рішень.

Оволодіння сучасними методами, засобами, принципами та набуття навичок економічного аналізу необхідне кожному кваліфікованому економісту для вміння адаптуватися до змін ринкової ситуації та вироблення економічної стратегії розвитку господарських суб'єктів.

Дисципліна «Економічний аналіз» вивчається студентами 3-го курсу спеціальності 6.107 «Економіка підприємств» денної та заочної форм навчання у відповідності до затвердженої програми.

Основним засобом оволодіння навчальним матеріалом з дисципліни «Економічний аналіз» є практична робота студентів. Основною метою виконання даних практичних завдань є формування й удосконалення у студентів аналітичного мислення шляхом засвоєння теоретичних положень аналізу господарської діяльності та набуття необхідних практичних навичок.

Учбові завдання містять обов'язкові питання для вивчення даної дисципліни під час аудиторних занять та самостійно, практичні завдання до кожної теми для аудиторного вирішення та домашнього завдання, розв'язання яких допоможе студентам навчитися розуміти сутність економічних явищ і процесів, їхні взаємозв'язки і взаємозалежність, а також рекомендовані для використання у підготовці до занять літературні джерела. При необхідності здійснення окремих розрахунків розроблені методичні вказівки.

Загальні методичні вказівки

У процесі вивчення курсу „Економічний аналіз” навчальним планом передбачено проведення практичних занять і виконання студентами учбових завдань.

Головна мета виконання завдань – опанування теоретичних положень економічного аналізу господарської діяльності і набуття практичних навичок з аналізу використання матеріальних, трудових, фінансових ресурсів суб'єктів господарювання. Студенти повинні навчитися визначати вплив різних факторів на результативний показник, вміти оцінити досягнуті результати, виявити резерви підвищення ефективності функціонування підприємства. Щоб виявляти і прогнозувати наявні і потенційні проблеми підприємства, своєчасно приймати обгрунтоване управлінське рішення, необхідним є опанування методики економічного аналізу для менеджерів усіх рівнів.

До вивчення даного курсу студенти мали оволодіти знаннями зі статистики, макро- і мікроекономіки, організації і планування виробництва, бухгалтерського обліку та інших дисциплін, безпосередньо пов'язаних з аналізом фінансово-господарської діяльності.

Практичні (семінарські) заняття проводяться в аудиторії і передбачають опитування студентів із теоретичних питань та виконання практичних завдань за кожною темою (вправи для аудиторного вирішення). Крім того, для закріплення матеріалу представлені вправи для домашнього завдання. Студенти денної форми навчання повинні виконати практичні завдання за всіма переліченими темами, заочної форми навчання – за двома першими темами.

Для виконання практичних завдань кожен студент повинен мати окремий зошит, який перевіряється викладачем під час занять. Рішення задач оформлюється аналітичними таблицями, макети яких наведені у даних завданнях. Для правильного оформлення практичних завдань студент повинен згідно запропонованої методики у відповідній таблиці розрахувати відсутні показники, навести методику розрахунку; проаналізувати показники у динаміці та за структурою; у факторному аналізі розрахувати вплив факторів на результативний показник та виявити резерви збільшення (зменшення) результативного показника, обов'язково зробити висновки за результатами аналітичного дослідження.

За підсумками практичного заняття викладач має виставити кожному студенту оцінку, яка враховується при поточному контролі знань.

Студенти, які пропустили практичне заняття або за його результатами отримали незадовільну оцінку, повинні відпрацювати цю заборгованість.

Отримані знання з дисципліни „Економічний аналіз” допоможуть студентам творчо розуміти виробничо-фінансову діяльність підприємства, деталізувати і систематизувати економічні явища і процеси.

Тема 1. Предмет, метод та інформаційне забезпечення

економічного аналізу

Практичне заняття №1 – 2 години

Мета заняття: засвоїти основні завдання, принципи, предмет, метод і спеціальні прийоми економічного аналізу, визначити, що є його інформаційною базою, оволодіти методикою розрахунків впливу факторів на результативний показник.

Теоретичні питання:

  1. Економічний аналіз як одна з функцій управління і принципи його організації.

  2. Предмет і задачі економічного аналізу.

  3. Метод економічного аналізу.

  4. Спеціальні прийоми економічного аналізу.

  5. Інформаційне забезпечення економічного аналізу.

  6. Організація проведення економічного аналізу.

Література: 1, 3, 4