Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Международка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
357.38 Кб
Скачать

37. Міжнародний рух позичкового капіталу в сучасних умовах

Світовий ринок позичкового капіталу виник в кінці 50-х і на початку основним інструментом світового ринку був євродолар. Спочатку мав назву євродолара, потім долар ослаб і з’явилися нові євровалюти (екю).

Євродолар – вклади юр-чних і фізичних осіб інших країн і резидентів США в американських банках і європейських відділеннях американських банків з умовою, що вклади будуть також повернені в доларах.

Переміщення валюти пов’язано з технічними труднощами, тому ці труднощі ліквідуються на світовому ринку позичкового капіталу, на якому посередники допомагають отримати кредит, обходячи країни, які є власниками валюти.

Міжнародний кредит – форма руху позичкового капіталу в сфері міжнародної ек-ки, пов’язана з наданням валютних і товарних ресурсів на умовах поверненості, строковості і платності.

38. Стан іноземного інвестування в економіці України

У більшості країн з перехідною ек-кою ефективне використання іноземного капіталу є ключовим фактором їх розвитку. Залучені іноземні інвестиції відіграють велику роль і в структурі пріоритетів в українській ек-ці.

Основними формами залучення інвестицій є внески у формі рухомого і нерухомого майна (70%) і грошові внески (27%). Склад іноземних інвесторів в Україні формується за рахунок: 1)транснаціональних корпорацій (ТНК); 2)аутсайдерів, що не витримали конкуренції в своїх країнах; 3)фірм з обмеженими фінансовими можливостями, які розраховують на швидку віддачу.

Характерним для розвитку інвестиційного ринку України є: 1)вузька орієнтація у міжнародних відносинах (переважно на МВФ і США); 2)орієнтація на незрілі інтеграційні регіональні і субрегіональні угрупування (ЧЕС, ЦЄФТА).

Іноземні інвестори української ек-ки представлені різними країнами Європи, Азії, Північної Америки, пострадянськими і іншими країнами. Доля розвинених країн Заходу в інвестиціях в ек-ку України складає понад 70%.

Протягом останніх років відбулися зміни в галузевій стр-рі надходження прямих іноземних інвестицій. Знизилися обсяги надходження іноземних інвестицій у вир-чу сферу і, зокрема, в промисловість.

Основними орг-ціями, що надають інвестиційну і технічну допомогу Україні є Світовий банк, Міжнародний валютний фонд і Європейський банк реконструкції та розвитку. Україна бала прийнята до МББР і МВФ 3 вересня 1992 року.

39. Характеристика інвестиційного клімату в Україні

Інвестиційний клімат - сукупність політичних, соц-х, екологічних, мікро- і макроек-чних умов ф-ціонування нац-ної економіки, що забезпечує стабільність діяльності інвесторів.

Інвестиційний клімат визначають інвестиційний потенціал (об’єктивні, переважно кількісні умови інвестування) і інвестиційний ризик (переважно якісні політичні, соц-ні і ек-чні хар-ристики приймаючої країни (в нашому випадку – України) щодо ймовірності втрати в ній інвестиції чи доходу від них).

Інвестиційний потенціал країни хар-ризується сукупністю таких показників як темпи ек-чного росту, співвідношення споживання і заощадження, ставка позичкового відсотку, норма прибутку, рівень і динаміка інфляції, споживчий попит населення, наявність і співвідношення факторів вир-цтва.

Інвестиційний ризик країни хар-ризується рівнем невизначеності прогнозу щодо одержання прибутку від інвестицій. Структурно він включає політичні, ек-чні і соц-ні складові. Основним ек-чним параметром виступає співвідношення між місцевим і іноземним капіталом

Інвестиційний клімат передбачає мотивацію іноземного інвестування. Основні мотиви його в Україні полягають в отриманні прибутку через інвестування п-ств промисловості, які мають великий потенціал з точки зору асортименту продукції, що виробляється і можливостей розвитку.

Інвестиційний клімат України хар-ризується відносною невизначеністю багатьох параметрів і динамічністю їх змін (як позитивних, так і негативних).

Для усунення негативних тенденцій і стимулювання іноземного інвестування в ек-ку України – поліпшення інвестиційного клімату доцільно вдатися до комплексу загальних і спеціальних заходів, орієнтуючись на принципи: 1)незмінність (стабільність) основних законодавчих положень щодо умов іноземного інвестування; 2)диференційований підхід до податкових і інших пільг іноземним інвесторам, з огляду на обсяги іноземних інвестицій, види, форми і сфери інвестування і з урахуванням відповідних пріоритетів розвитку ек-ки України; 3)надійне, доступнее, оперативне організаційне і інф-ційно-методичне забезпечення, залучення і здійснення іноземних інвестицій.