Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_protokoly2009.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
792.06 Кб
Скачать
  1. Ускладнення при легеневій патології: порушення вентиляційної функції легень, легенева недостатність, пневмоторакс, легеневе серце.

48. Чоловік, 56 років, хворіє на бронхоектатичну хворобу (БЕХ) впродовж 18 років. За останні півроку почали турбувати виражені набряки гомілок, ядуха, погіршав апетит. У легеневій артерії систолічний АТ більш ніж 40 мм. рт. ст. та діастолічний АТ 11 мм рт.ст. На спірограммі ОФВ1 - 40%, ФЖЕЛ - 65%. Яке ускладнення БЕХ розвивається у хворого?

49. Хворий К., 65 років; палить більше 40 років. Поступив у стаціонар зі скаргами на прогресуючу задишку з утрудненим видихом, кашель з мокротою слизисто-гнійного характеру; пітливість. Об-но: над легенями при перкусії – коробковий перкуторний звук, аускультативно: жорстке дихання; розсіяні свистячі та дзижчачі хрипи, більші на видоху. ФЗД: ОФВ1 < 70%, проба з бронхолітиком негативна. Які зміни будуть на Rо ОГК?

  1. Есенціальна артеріальна гіпертензія. Атеросклероз

50. Хворий 65 років має скарги на напади давлючого болю за грудниною при ходінні. 2 роки тому переніс інфаркт міокарду. Холестерин – 7,8 ммоль/л, ЛПНЩ – 5,4 ммоль/л, тригліцериди – 2,1 ммоль/л. З метою вторинної профілактики найбільш оптимальним є застосування:

51. Під час огляду у хворого Б., 47 років, що страждає на ішемічну хворобу серця виявлено вміст холестерину в сироватці крові 7,3 ммоль/л. Пацієнт регулярно приймає аспірин, нітрати, бета-блокатори. На якому рівні необхідно підтримувати вміст холестерину в сироватці крові ?

52. Хворий, 56 років, страджає артеріальной гіпертензіей та подагрой. Зафіксовано підвищення АТ до 160/90 мм рт.ст. Рівень сечової кіслоти плазми крові 0,56 ммоль/л. Якакі препарати потрібно видалити при проведені медикаментозної корекції артеріальної гіпертензії?

53. Хвора 57 років скаржиться на сильний головний біль, загальну слабкість, запаморочення. Відомо, що на протязі 12 років страждає гіпертонічною хворобою. Погіршення стану – декілька годин потому. Об-но: гіперемія обличчя, пульс 98 за хв. AT-190/120 мм рт.ст. Межі серця розширені вліво. Тони серця приглушені, акцент II тону над аортою. Симптомів органічного ураження ЦНС не виявлено. На ЕКГ ознаки перевантаження та гіпертрофії лівого шлуночка. Вкажить найбільш ймовірний поредній діагноз

  1. Вторинні артеріальні гіпертензії .Нейроциркуляторна дистонія

54. Чоловік 20 років скаржиться на швидку втомлюваність ніг, головний біль. Об’єктивно:

розширення серця вліво на 2 см, систолічний шум у точці Боткіна-Ерба та над

ключицею, акцент II тону над аортою. АТ на верхній кінцівці 170/100 мм рт.ст., на стегні

120/80 мм рт.ст. Який з клінічних симптомів найбільш цінний для встановлення

діагнозу?

55. У хворої 56 років протягом останніх 5 років артеріальний тиск становить 170/100 – 200/120 мм рт.ст. При фізикальному обстеженні виявляється: межі серця розширені вліво, акцент ІІ тону над аортою, систолічний шум над пупком зліва. В аналізі сечі – незначна протеїнурія. Який генез гіпертензії?

  1. Анемії

56. Хвора 67 років звернувся зі скаргами на короткочасні епізоди знепритомлення, різку слабкість, запаморочення, «шум в голові», що супроводжуються частим серцебиттям, які турбують пацієнтку протягом місяця. З анамнезу: страждає хронічним гастритом, гіпертонічною хворобою, у зв'язку з чим протягом 2-х останніх років регулярно приймає енап по 10 мг/сдобу з добрим ефектом. З'ясувалося, що біля 2-х місяців тому вона звернулася до терапевта за місцем проживання у зв'язку з болями в шийному відділі хребта. Стан був розцінений як остеоартроз, у зв'язку з чим призначений диклофенак по 50 мг 3 рази на добу, який пацієнтка приймає регулярно до теперішнього часу з хорошим ефектом, проте відзначила появу темних «дьогтеподібних» випорожнень близько місяця тому.

При огляді: шкірні покриви і кон'юнктиви бліді. Над легенями дихання везикулярне, хрипів немає, ЧД=18 за хвилину. Тони серця збережені, ритмічні, при аускультації вислуховується систолічний шум в усіх точках аускультації серця, шум «дзиги», ЧСС=100 уд/хв, АТ=90/55 мм.рт.ст. Живіт м'який, безболісний, печінка і селезінка не збільшені.

В аналізах крові: Нв=50 г/л, Эр=2.600.000 в мкл, КП=0,58. Аналіз сечі без патології. У ан. калу бензідінова реакція і реакція з гваяковою настоянкою різко позитивні.

1. Проведіть діагностичний пошук, сформулюйте попередній діагноз.

2. Складіть план обстеження хворого, вкажіть які додаткові дослідження необхідно провести для постановки діагнозу.

57. Хворий 63-х років звернувся до гастроентеролога зі скаргами на зниження апетиту, відчуття тяжкості в епігастрії, що виникає після прийому будь-якої їжі, відрижку повітрям, здуття живота, нестійкі випорожнення, паління і болі в кінчику язика. Вище вказані скарги турбують хворого протягом 2-х місяців. З анамнезу відомо, що 3 року тому пацієнтці була проведена правостороння геміколонектомія з приводу раку висхідного відділу товстого кишечника, пацієнтка спостерігається в онкологічному диспансері, даних за рецидив захворювання немає. При огляді: шкірні покриви бліді з лимонно-жовтим відтінком, склери іктеричні. Над легенями дихання везикулярне, хрипів немає, ЧД=16 за хвилину. Тони серця збережені, ритмічні, шуми над ділянкою серця і крупними судинами не вислуховуються, ЧСС=72 уд/хв., АТ=140/80 мм.рт.ст. Язик яскраво-рожевий, блискучий, з невеликою кількістю сосочків, відбитків зубів, нальоту немає, живіт м'який, безболісний, печінка і селезінка не збільшені. В аналізах крові: Нв=85 г/л, Эр=2.000.000 в мкл., КП=1,3, ретикулоцити=4%о, лейкоцити=3,0 тис/мкл., п.-2, сегм.-68. лімф.-25.

мон.-5 тромбоциты=110.000 в мкл., СОЭ=45мм/год, виражений анізоцитоз, пойкілоцитоз; білірубін заг.=2,2 мг%, білірубін прямий=0,1мг%, АСТ=16 МЕ, АЛТ=20 МЕ. У загальному аналізі сечі – підвищений уробілін, в іншому без патології. В аналізі калу – без відхилень від норми. Дослідження пунктату кісткового мозку: пунктат кісткового мозку багатий клітинними елементами, дозрівання нейтрофілів декілька прискорено. Еритропоез змішаний, нормобласти складають 22%, мегалобласти 9%. Зустрічаються тельця Жоллі і кільця Кебота. Серед нейтрофілів зустрічаються гігантські і потворні палочкоядерні форми. Мегакаріоцити знайдені.

1. Проведіть діагностичний пошук, сформулюйте попередній діагноз.

2. Складіть план обстеження хворого, вкажіть які додаткові дослідження необхідно провести для постановки діагнозу.

58. Хворий звернувся в клініку зі скаргами на слабкість, задишку, швидку стомлюваність, помутніння свідомості. У крові: ер - 1,8 1012/л; Нв - 80 г/л; К.П. - 1,3; лейк.- 1,3 109/л. У мазку: анізоцитоз, мегалоцитоз, пойкілоцитоз, мегалобласти. Який найбільш вірогідний діагноз?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]