Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_protokoly2009.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
792.06 Кб
Скачать
  1. Основні симптоми гастроентерологічної патології. Методи дослідження в гастроентерології. Хронічні гастрити. Гастроезрфагеальна рефлюксна хвороба. Шлункова диспепсія.

25. Хвора скаржиться на розлитий біль в епігастральній ділянці незабаром після вживання, нудоту, слабкість, запаморочення. Апетит збережений. В аналізі крові кількість еритроцитів 2,1 Т/л, гемоглобін 116 г/л. Батько хворіє хронічним гастритом. Рентген-дослідження шлунку без патології. Уреазний тест негативний. Оберіть більш вірний діагноз.

  1. Виразкова хвороба та інші виразки шлунку та 12-палої кишки

26. Хворий Д., 27 років, скаржиться на біль у епігастрії через 3 години після прийому їжі, печію. Об’єктивно: язик, обкладений білим нальотом, при пальпації живота – болючість у пілоро-дуоденальній зоні. Рентгенологічно: симптом „ніші” по передній стінці цибулини ДПК. Позитивний уреазний тест. Який найбільш вірогідний провідний механізм розвитку захворювання?

27. Хворий К., скаржиться на мерехтіння “мушок” перед очима, серцебиття, нудоту, значну загальну слабкість. Вранці було блювання кавовою гущею. Об-но: шкіра бліда, пульс – 94 за 1 хв., ритмічний. АТ – 90/65 мм рт.ст. Язик вологий, вкритий в ділянці кореня білим нашаруванням. При пальпації живота болючість в надчерев’ї, позитивний с-м Менделя. Печінка та селезінка не збільшені. Який діагноз є найбільш ймовірним?

  1. Жовчнокам'яна хвороба, хронічний холецистит та функціональні біліарні порушення.

  1. Хвора А., 43 років, скаржіться на біль у правому підребір’ї, що з’являється після вживання жирної та смаженої їжі, гіркоту у роті, нестійкий стул. Вважає себе хворим близько 6 років. Об’єктивно: гіперстенчної статури, шкіряні покрови звичайного кольору, підвищене потовиділення. Печінка не виступає з-під краю реберної дуги. Відмічається болючість у точці проекції жовчного міхура, позитивні симптоми Мерфі та Кера. Яка патологія, найвірогідніше, зумовлює таку клінічну картину?

  1. Хвора Ю., 34 років, скаржиться на тупий біль у правому підребер’ї, печію, відригування з гіркуватим присмаком, нудоту. Захворіла близько 5 років, під час другої вагітності. Одноразово пройшла курс лікування, у гастроентеролога не спостерігалась, дієти не дотримувалась. Об’єктивно: надмірна маса тіла. При глибокій пальпації живота з’являється біль в правому підребер’ї в зоні проекції жовчного міхура. На УЗД органів черевної порожнини — товщина стінки жовчного міхура 3,9 мм, стінка ущільнена. Які додаткові обстеження необхідно зробити хворій в першу чергу?

  1. Хронічні захворювання тонкої кишки: целіакія та інші ентеропатії. Хронічні захворювання товстої кишки: неспецифічні коліти та синдром подразненої кишки

30. . Хвора 27 р., вчитель молодших класів, скаржиться на часті випорожнення до 3-х

разів на добу, кал “грудкуватий”, із значною кількістю слизу, біль в животі, що

поступово зникає після дефекації, дратівливість. Шкіра блідо-жовтушного

кольору. Ps-74 уд. за 1', ритмічний, задовільних властивостей. АТ - 115/70

мм.рт.ст. Живіт м’який, при пальпації помірно чутливий по ходу товстої кишки.

Колонофіброскопія: функціональна диспепсія. Про яке захворювання слід

думати?

31. Хворий 76 р. скаржиться на неприємний присмак в роті, відчуття здуття,

бурчання та переливання в животі, неприємний запах при виділенні газів. Хворіє

на дисбактеріоз кишечника 10 років. Загальний стан умовно задовільний. Живіт

м’який здутий, болючий в навколопупковій ділянці та по ходу товстої кишки. Яка

комбінація лікарських засобів найбільш виправдана в даному випадку?

32. У хворого 17 р. скарги на переймоподібний біль в животі, часті рідкі

випорожнення з домішками свіжої крові та слизу. Хворіє 1 рік. Схуд на 10 кг.

Об-но: Ps-92/хв, АТ-100/70мм рт ст, Т-37,40С. Живіт м'який, болючий по ходу

товстого кишечника. Сигмовидна кишка спазмована. В крові: ер.-3,2х1012/л,

Нв-92 г/л, лейк.-10,6х109/л, ШОЕ-32 мм/год. Іригоскопія – товста кишка звужена,

гаустри відсутні, контури нечіткі, симптом "водопровідної труби". Який найбільш

ймовірний діагноз?

33. У хворого, 30 років, гострі болі в правій клубовій ділянці, температура до 38°С, була блювота. Біль періодично збільшувалась. При огляді: пульс 100 уд. В хвилину, язик сухий, живіт при пальпації болісний в правій клубовій ділянці, там виявляється захисний напряг м’язів та перитонеальні симптоми. Лейкоцитів в крові 12,0х10і в 1 мкл. З діагнозом гострий апендицит хворий оперований. В брючній порожнині виявлені значні зміни в термінальному відділі клубової кішкі. Вона багрового кольору, покрита фібрином, стінка кишки стовщена, апендикс не змінений. Який діагноз у хворого?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]