Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОЗИК Зовнішньоекономічні операції і контракти.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
22.67 Mб
Скачать

6.2.4. Валютні показники проекту

Обгрунтування ЗЕО та МП, наприклад, проектів організації експортного виробництва, міжнародної науково-технічної та виробничої кооперації, рекон-струювання підприємства на базі імпортного обладнання, заснування спільного підприємства з іноземними інвестиціями (СП), використовує, зазвичай, ту ж послідовність проведення техніко-економічних розрахунків. У завершальному розділі визначаються ті ж самі показники, які розраховуються окремо у гривнях та іноземній валюті. Тому в обгрунтуванні додатково вказуються валютні показники проекту:

• валютні затрати;

• обсяг реалізації продукції або послуг за валюту.

Зведення вартісних оцінок у гривнях та відповідній валюті потребує врахування обмінних курсів валют, у т.ч. тих, що формуються на валютних біржах та аукціонах.

У зв'язку з тим, що українські підприємства самі несуть економічну відпо­відальність за ефективність ЗЕО та раціональне використання валютних коштів, особливе значення має забезпечення валютної збалансованості (окупності) міжнародних операцій та проектів, яка полягає в тому, що всі валютні витрати підприємств оплачується за рахунок їхніх валютних доходів. У рамках ТЕО слід проаналізувати можливі схеми досягнення валютної збалансованості та аргументувати вибір однієї з них. Необхідно оцінити ступінь валютних ризиків та передбачити способи їх страхування від курсових втрат.

6.3. Форми прояву ефекту зео

Інтереси українських підприємств, які здійснюють ЗЕО, дуже різноманітні З одного боку, державна зовнішньоекономічна політика покликана стимулювати насичення внутрішнього ринку необхідними товарами, прискорення НТП, підвищенні кваліфікації керівників та фахівців, залучення в економіку додаткових матеріально та фінансових ресурсів, розширення експортного потенціалу, структурну перебудову національної економіки. З іншого боку, окремі підприємства можуть добиватись реалізації власних цілей: підвищення економічної ефективності виробництва, залучення іноземної технології та комерційної реалізації власних науково-технічнмж досягнень, гарантованості надійного матеріально-технічного забезпечення.

Такі цілі різні у різних галузях. У машинобудуванні, зокрема, важливою метою е ефективне науково-технічне, виробниче та збутове кооперування і на цій основі підвищення конкурентоспроможності продукції, доведення її до вимог світового ринку. Посередницькі організації приділяють головну увагу одержанню власне економічного (зовнішньоторгового ефекту).

Різноманітність форм ЗЕД та інтересів учасників зумовили множинність напрямків, за якими може бути досягнутий ефект у найближчому чи віддаленому майбутньому. При оцінці конкретних ЗЕО слід враховувати усі можливі прояви ефекту, для чого необхідно чітко уявляти їх природу та особливості, які впливають на методи та послідовність розрахунків.

Виділяють 6 основних форм прояву ефекту ЗЕО:

1. Зовнішньоторговий ефект.

2. Науково-технічний ефект.

3. Ефект спеціалізації та кооперування.

4. Ефект виграшу у часі.

5. Ефект подолання дефіциту ресурсів.

6. Ефект збереження ресурсів на майбутнє.