Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОЗИК Зовнішньоекономічні операції і контракти.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
22.67 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

В.В.Козик, Л.А.Панкова,

Я.С.Карп'як, О.Ю.Григор'єв, А.О.Босак

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНІ

ОПЕРАЦІЇ і КОНТРАКТИ

Навчальний посібник

2-ге видання, перероблене і доповнене

Рекомендовано

Міністерством освіти і науки України

як навчальний посібник для студентів

вищих навчальних закладів

КИЇВ-2004

УДК 339.5(075.8)

ББК 65.5я73

З 78

Рекомендовано

Міністерством освіти і науки України

як навчальний посібник для студентів

вищих навчальних закладів

(лист № 14/18.2-1852 від 07.11.2003р.)

Рецензенти:

Я.О.Побурко - доктор економічних наук, професор, завідувач відділу методології

регіональної та транскордонної статистики ІРД НАН України.

С.В.Скибінський - кандидат економічних наук, професор, завідувач кафедри

маркетингу і зовнішньоекономічної діяльності Львівської комерційної академії.

Козик В.В., Пайкова Л.А., Карп'як Я.С., Григор'єв О.Ю., Босак А.О.

З 78 Зовнішньоекономічні операції і контракти: Навч. посіб. - 2-ге вид., перероб. і доп. -К.: Центр навчальної літератури, 2004. - 608 с.

ISBN 966-8568-45-1

У навчальному посібнику в логічній послідовності розглянуто класифікацію, зміст, особливості організації та здійснення зовнішньоекономічних операцій, методи їх техніко-економічного обґрунтування, бухгалтерського обліку та митного оформлення.

Значне місце відведено змісту зовнішньоторговельних контрактів, описані обов'язки контрагентів та наведені необхідні документи для укладання угоди з урахуванням міжнародних норм і правил. Наведені у додатках зразки форм різних контрактів і нормативних документів можуть бути основою під час розробки і укладання аналогічних реальних зовнішньоторговельних контрактів.

У кінці кожного розділу наводяться контрольні запитання для перевірки знань студентів. Книга може бути використана при вивченні дисциплін "Зовнішньо­економічна діяльність" та "Організація і техніка зовнішньоекономічних операцій", а також у практичній діяльності суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Вперше посібник вийшов друком у 1998 році і отримав схвальні відгуки фахівців та студентів. Друге видання суттєво перероблено і доповнено.

Розраховано на студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, аспірантів, викладачів, усіх, кого цікавлять питання зовнішньоекономічної діяльності.

УДК 339.5(075.8)

ББК 65.5я73

ISBN 966-8568-45-1 © Козик В.В., Пайкова Л.А., Карп'якЯ.С.,

Григор'єв О.Ю., Босак А.О., 2004

© Центр навчальної літератури, 2004.

ВСТУП

Міжнародне економічне співробітництво є одним із головних чинників впливу на рівень розвитку економіки кожної окремої країни і світового прогресу в цілому. Складовим елементом такого співробітництва є зовнішньоекономічна діяльність суб'єктів господарювання різних країн.

Згідно із законодавством суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності в Україні можуть бути: фізичні особи (громадяни України, іноземні громадяни і особи без громадянства), які володіють цивільною правоздатністю і дієздатністю згідно із законами України і постійно проживають на території України; юридичні особи, які зареєстровані і мають постійне місцезнаходження на території України (підприємства, організації й об'єднання всіх видів, зокрема акціонері'! та інші види господарських товариств, асоціації, концерни, консорціуми, торгові доми, посередницькі і консультаційні фірми, кредитно-фінансові установи та інші), зокрема юридичні особи, майно і/або капітал яких перебуває у власності іноземних суб'єктів господарської діяльності; об'єднання фізичних, юридичних, фізичних і юридичних осіб, які не є юридичними особами згідно із законами України, але мають постійне місце­знаходження на території України і яким цивільно-правовими актами України не заборонено здійснювати господарську діяльність; структурні одиниці іноземних суб'єктів господарської діяльності, які не є юридичними особами згідно із законами України, але мають постійне місцезнаходження на території України; спільні підприємства за участю суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності, які зареєстровані як такі в Україні і мають постійне місцезнаходження на території України; інші суб'єкти господарської діяльності. Для них важливим є знання особливостей комерційних операцій та правил укладання контрактів, сучасних підходів до управління зовнішньоекономічною діяльністю, які базуються на економічному обґрунтуванні кожної операції чи проекту, оцінці ефекту й ефективності їх здійснення.

Великі підприємства та фірми при виході на зовнішні ринки створюють відділи ЗЕД чи користуються послугами спеціалізованих фірм. Для дрібних та середніх суб'єктів ЗЕД це є недоступним, і вони змушені самостійно вирішувати всі проблеми, які виникають у процесі роботи з іноземними партнерами.

Знання у сфері зовнішньоекономічної діяльності набуваються в процесі вивчення теоретичних положень та вирішення завдань цієї проблематики, в процесі ознайомлен­ня з досвідом роботи вітчизняних та іноземних партнерів, викладених у підручниках, навчальних посібниках, монографіях та іншій спеціальній літературі.

Так, наприклад, зміст зовнішньоторгових операцій і угод розкритий В.В.Покров-ською у зовнішньоторговому практикумі "Международные коммерческие операции и их регламентация" [4], організація та техніка здійснення зовнішньоекономічної операції - Б.І.Синецьким у книзі "Внешнеэкономические операции: организация и техника" [7], юридичне оформлення, практичні поради, зразки договорів, претензій, позовів наведені у книзі Л.П. Дашкова, А.В. Бризгаліна "Комерційний договір: від укладання до виконання" [6], теоретичні засади та приклади розрахунку економічної ефективності окремих форм ЗЕД розглянуті у книгах С.Н.Захарова "Эффективность внешне-экономического комплекса" [5] та А.Г. Медведева "Технико-экономическое обоснование внешнеэкономических операций и международных проектов" [ 1 ]. Окремі сторони ЗЕД висвітлені в інших виданнях, частина з яких наведена у списку літератури.

Проте у вказаній літературі немає ув'язки між окремими частинами складного циклу зовнішньоекономічної діяльності, що зумовлює певні незручності у практичному користуванні.

У пропонованому навчальному посібнику у логічній послідовності розглянуто класифікацію, зміст та особливості зовнішньоекономічних операцій, значне місце відведено змісту зовнішньоторгового контракту, описані обов'язки контрагентів та послідовність їх дій при укладанні економічної угоди з урахуванням міжнародних правил та норм. Заслуговують на особливу увагу та мають практичне значення розглянуті особливості комерційних розрахунків і методи техніко-економічного обґрунтування зовнішньоекономічних операцій, бухгалтерський облік та митне оформлення зовнішньоекономічних операцій зовнішньоекономічної діяльності суб'єктів господарювання.

Наведені в додатках зразки форм різних контрактів та правила Інкотермс можуть бути використані при укладанні реальних зовнішньоекономічних контрактів.

Матеріали посібника використовуються авторами в лекційних курсах "Зов­нішньоекономічна діяльність" та "Організація і техніка зовнішньоекономічних операцій" при підготовці фахівців за спеціальностями "Менеджмент зовніш­ньоекономічної діяльності" та "Міжнародна економіка". Знання викладених в посібнику матеріалів допоможе майбутнім фахівцям уникнути багатьох помилок та прорахунків при прийнятті рішень в умовах діяльності на зовнішніх ринках.

РОЗДІЛ І. ПОНЯТТЯ, ВИДИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ КОМЕРЦІЙНИХ ОПЕРАЦІЙ НА СВІТОВОМУ РИНКУ

1.1. Поняття та види комерційних операцій

Будь-який вид зовнішньоекономічної діяльності супроводжується здійсненням комерційної операції. Ці операції обслуговують обмін матеріальними цінностями та послугами. Для здійснення обміну необхідно провести певні взаємозв'язані дії:

• знайти покупця;

• укласти з ним угоду-договір (контракт), у якому обумовити всі умови: товар, його кількість, якість, ціну, строки поставки тощо;

• виконати договір: підготувати товар до поставки, доставити товар покупцю, здійснити розрахунки за поставлений товар.

Такі дії мають комерційний характер, тобто здійснюються на оплачуваній основі, а операції обміну стають комерційними операціями.

Слід мати на увазі, що комерційна діяльність спрямована на реалізацію конкретних видів продукції, незалежно від того, коли вона здійснюється - до початку виробництва продукції (на підставі замовлень) або після його завершення: пошук покупців уже виробленого товару, коли виробник працює на невідомий ринок. Це -практика здійснення обміну.

Зовнішньоекономічна комерційна операція - це комплекс дій контрагентів різної державної належності з підготовки, укладення і виконання міжнародної торгової, науково-виробничої, інвестиційної чи іншої угоди економічного характеру.

Об'єктами комерційних операцій є матеріально-речова продукція, послуги, результати виробничого та науково-технічного співробітництва у вигляді знань, досвіду, технології тощо.

Міжнародні комерційні операції в залежності від виконуваних функцій поділяються па основні, які здійснюються між безпосередніми учасниками операції, та забезпечувальні (допоміжні, або товаропросування), пов'язані з переміщенням товару до покупця. Забезпечувальні операції здійснюються або безпосередньо самими продавцями (експортерами) та покупцями (імпортерами) або іншими фірмами та організаціями на основі окремих угод за відповідну винагороду. В залежності від складності основної операції на одну основну операцію може припадати до 10 і більше допоміжних операцій. Отже, зовнішньоекономічна комерційна операція (ЗЕКО) -це комплекс основних та забезпечувальних операцій.

Види основних та забезпечувальних операцій наведені на рис. 1.1.

Крім поділу ЗЕКО на основні та забезпечувальні, існує їх класифікація на три групи залежно від їх змістовної суті, тобто залежно від об'єкта угоди:

1. Операції купівлі-продажу товарів у матеріально-речовій формі:

• експортно-імпортні операції;

• реекспортні операції та реімпортні операції;

• операції зустрічної торгівлі;

• операції, які здійснюються на особливих товарних ринках - міжнародних біржах, торгах, аукціонах.

Рис. 1.1. Міжнародні комерційні операції

2. Операції купівлі-продажу послуг:

2.1. Операції купівлі-продажу основних послуг:

  • інжинірингові операції;

  • орендні операції;

  • туристичні операції;

  • аудиторські операції;

  • представницькі операції та інші.

2.2. Операції купівлі-продажу послуг, гцо забезпечують процес товаропросування:

  • транспортні операції;

  • транспортно-експедиторські операції;

  • операції зі страхування товару;

  • розрахунково-фінансові операції;

  • митні операції;

  • організація реклами;

  • організація виставок, ярмарків та участь у них;

  • операції з технічного обслуговування та забезпечення запасними частинами машинотехнічної продукції тощо.