Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОЗИК Зовнішньоекономічні операції і контракти.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
22.67 Mб
Скачать

7.1. Реєстрація підприємства як суб'єкта зовнішньоекономічної

діяльності

Державну реєстрацію суб'єктів ЗЕД запроваджено в Україні низкою зако­нодавчих актів:

1. Закон України від 16.04.91 № 939-ХІІ «Про зовнішньоекономічну діяльність» зі змінами і доповненнями.

2. Закон України від 07.02.91 № 698-ХІІ «Про підприємництво» зі змінами та доповненнями.

3. Указ Президента України від 23.07.98 за № 817/98 «Про деякі заходи з регулювання підприємницької діяльності».

4. Постанова КМУ від 25.05.98 № 740 «Про порядок державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності».

Нормативні акти стосуються підприємств, що працюють на зовнішньому та внутрішньому ринках.

Реєстрація суб'єктів ЗЕД здійснюється у Державній адміністрації за місце­знаходженням або місцем проживання суб'єкта.

Алгоритм реєстрації суб'єкта ЗЕД наведений на рис. 7.1.

Місцезнаходження суб'єкта (юридичної особи) може визначатися за місце­знаходженням одного із засновників або за іншою адресою, яка підтверджується договором, що передбачає передачу у власність або оренду приміщення чи його частки.

Суб'єкт ЗЕД зобов'язаний, в разі зміни місцезнаходження, у семиденний термін з моменту настання такої зміни подати до органів державної реєстрації реєстраційну картку з внесеними до неї відповідними змінами та оригінал свідоцтва про державну реєстрацію. Невиконання цієї вимоги у зазначений термін є підставою для звернення органу державної реєстрації до суду з позовом про скасування державної реєстрації суб'єкта ЗЕД.

Однією з підстав для оформлення експортно-імпортних вантажів у митних органах України є проведення акредитації суб'єкта ЗЕД. Процедура акредитації полягає у представленні до митниці певного пакета документів та отриманні відповідної облікової картки, скріпленої особистою номерною печаткою інспектора митниці, що засвідчує факт акредитації. Алгоритм акредитації суб'єкта ЗЕД на митниці наведено на рис.7.2.

*- для новоствореного підприємства.

Рис. 7.1. Алгоритм реєстрації підприємства як суб'єкта ЗЕД

Рис.7.2. Блок-схема акредитації суб'єкта ЗЕД на митниці

Отже, державна реєстрація підприємства як суб'єкта ЗЕД в Україні має певні особливості, ігнорування яких може призвести до неможливості митного оформлення вантажів за експортно-імпортними операціями.

7.2. Реєстрація зовнішньоекономічних договорів

На даний час в Україні діє облік (реєстрація) окремих видів зовнішньо­економічних договорів (контрактів), предметом яких є:

• товари, реекспорт яких регулюються чинним законодавством України та міжнародними договорами України;

• товари вітчизняного походження, щодо яких передбачено добровільні обмеження експорту з метою запобігання демпінгу (наприклад, деякі текстильні вироби);

• товари вітчизняного походження, щодо яких здійснюються антидемпінгові процедури (наприклад, живі тварини, уран, аміак, труби і трубки з чорних металів);

• вітчизняні товари, імпорт яких до інших держав квотується (ліцензується) відповідно до законодавства цих держав або нормативних актів економічних угруповань чи митних союзів (наприклад, напівфабрикати із заліза та нелегованої сталі);

• вітчизняні товари, експорт яких здійснюється в рамках бартерних (товаро­обмінних) операцій чи операцій зустрічної торгівлі (наприклад, живі тварини, карбамід, напівфабрикати із заліза та нелегованої сталі).

Переліки товарів визначає Міністерство економіки України. Реєстрацію й облік зовнішньоекономічних договорів (контрактів) здійснюють Міністерство економіки України й уповноважені ним органи.

Митне оформлення зазначених вище товарів здійснюється лише за наявності карткиреєстраціг-облгку зовнішньоекономічного договору (контракту), яка видається у встановленому порядку.

Відповідно до Положення про порядок реєстрації окремих видів зовнішньо­економічних договорів (контрактів) суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності України, який є стороною контракту, подає такі документи: інформаційну карту зовнішньо­економічного договору (контракту) за формою, встановленою Міністерством економіки України; оригінал зовнішньоекономічного договору (контракту) та його копію, завірену в установленому порядку; документ про оплату послуг за реєстрацію зовнішньоекономічного договору (контракту).

У разі коли суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності України, який звернувся по реєстрацію, доручає виконання зовнішньоекономічного договору (контракту) іншому суб'єктові зовнішньоекономічної діяльності України, подається також оригінал договору доручення і його завірена копія.

Оригінали зовнішньоекономічного договору (контракту) та договору доручення повертаються після розгляду матеріалів суб'єктові зовнішньоекономічної діяльності України.

У разі потреби органи реєстрації можуть вимагати інші необхідні документи. Відповідальність за достовірність інформації, поданої в документах, пред'явлених для реєстрації, несе керівник суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності України або фізична особа, яка є таким суб'єктом. Інформація, подана в документах, пред'явлених для реєстрації зовнішньоекономічного договору (контракту), не підлягає розго­лошенню.

Орган реєстрації розглядає подані для реєстрації зовнішньоекономічного договору (контракту) документи впродовж 20 календарних днів, починаючи з дати звернення про реєстрацію і приймає рішення про реєстрацію договору або про відмову в такій реєстрації. Документом, що підтверджує реєстрацію, є картка реєстрації-обліку зовнішньоекономічного договору (контракту) (рис.7.3 і 7.4).

Рис. 7.3

Рис. 7.4

Картка реестраигг-облгку зовнішньоекономічного договору (контракту) видається суб'єкту зовнішньоекономічної діяльності України у двох примірниках. Перший примірник такої картки суб'єкт ЗЕД залишає у митних органах після митного оформлення відповідних товарів, другий - собі.

У реєстрації зовнішньоекономічного договору (контракту) може бути відмовлено, якщо:

• для реєстрації подано не всі документи;

• умови зовнішньоекономічного договору (контракту) не відповідають законодавству України;

• до суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності України, який звернувся за реєстрацією зовнішньоекономічного договору (контракту), застосовано санкції згідно зі ст. 37 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» - індивідуальне ліцензування;

• існує заборона з боку іноземних держав щодо ввезення на їх митну територію відповідних товарів вітчизняного походження;

• вичерпано імпортні квоти (контингенти), визначені іноземними державами, митними союзами на ввезення відповідних товарів вітчизняного походження;

• до іноземного контрагента суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності України застосовано режим індивідуального ліцензування згідно зі ст. 37 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність»;

• є офіційна інформація щодо порушення суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності законодавства України.

Рішення про відмову в реєстрації зовнішньоекономічного договору (контракту) видається суб'єкту ЗЕД, який звернувся по реєстрацію, і повинно містити підстави такої відмови.

Картка реєстрації-обліку зовнішньоекономічного договору (контракту) дійсна для митного оформлення товарів до кінця поточного календарного року і втрачає чинність після здійснення повного митного оформлення товарів, що експортуються.

Внесення змін і доповнень до картки реєстрації-обліку зовнішньоекономічного договору (контракту) не допускається.

Переоформлення картки реєстрації-обліку зовнішньоекономічного договору (контракту) здійснюється в порядку, передбаченому Положенням про реєстрацію окремих видів зовнішньоекономічних договорів (контрактів).

Картка реєстрації-обліку зовнішньоекономічного договору, яку одержав суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності, додається до вантажної митної декларації і є підставою для митного оформлення товарів, зазначених у цій обліковій картці. Номер і дата картки реєстрації-обліку зовнішньоекономічного договору зазначається в товаросупровідних документах і вантажній митній декларації. Переміщення товарів через митний кордон України здійснюється тільки через митниці, зазначені в картці реєстрації-обліку. Після закінчення терміну дії облікової картки пропуск товарів за нею припиняється.

Дозволи інших державних органів України

Рис. 7.5. Дозволи інших державних органів під час здійснення ЗЕД

Санітарно-епідеміологічний контроль. Підприємства, установи, організації та громадяни можуть ввозити з-за кордону сировину та товари лише за наявності даних щодо їх безпеки для здоров'я населення, тобто висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи (рис.7.6). Результати такої експертизи відображуються в товаросу­провідній документації у вигляді відповідних штампів, які проставляються органами державної санітарно-епідеміологічної служби.

Перелік товарів (предметів), які підлягають санітарно-епідеміологічному контролю, визначається державною санітарно-епідеміологічною службою України.

Стандартизація, метрологія і сертифікація. Правові й економічні основи системи стандартизації та сертифікації та її організаційні форми визначено Кабінетом Міністрів України.

Перелік окремих видів продукції, яка підлягає обов'язковій сертифікації в Україні, визначається Держстандартом України. На даний час сертифікація необхідна для таких видів продукції:

  1. Сільськогосподарська продукція.

  2. Нафтопродукти.

  3. Лінолеум ПВХ.

  4. Вікна і двері, комплекти до них.

  5. Тканини для дитячого асортименту.

  6. Трактори малогабаритні.

  7. Машини обчислювальні електронні.

  8. Велосипеди.

  9. Легкові автомобілі.

10. Іграшки.

Пропуск товарів та інших предметів, підконтрольних Державному комітету, здійснюється за наявності сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання (рис.7.6 і 7.7).

Додаток N 2

до Положення про порядок видачі Гігієнічного

висновку державної санітарно-гігіснічної

експертизи на продукцію в органах, установах та

закладах державної санітарно-епідеміологічної

служби

Затверджено

Головний державний санітарний лікар України

Підпис ______________________

М.Л.

найменування органу, установи та

закладу державної санепідслужби

поштова адреса, телефон, факс

ГІГІЄНІЧНИЙ ВИСНОВОК

державної саиітариотігіенічкої експертизи на імпортовану продукцію

повне найменування продукції ВІЛ ______________ 19____ р. N _______________________

1. _______________________________________________________________________________

висновок на імпортовану продукцію

2. _________________________________________________________

реквізити постачальника імпортованої продукції

3. ________________________________________________________________________________

документація на поставку імпортованої продукції;

дані контракту на ввезення,сертифіката країни постачальника,виготовлювача тощо відповідно до п.5.2

4. Імпортована продукція відповідає медико-біологічним вимогам ___

досліджені показники, назва нормативних документів України -

ДСТУ, ДОСТ, санітарні норми та правила тощо

Допускається до застосування ____________________________________

(сфера, галузь застосування)