Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОЗИК Зовнішньоекономічні операції і контракти.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
22.67 Mб
Скачать

6.4.2. Валютна ефективність експорту та імпорту

Економічною характеристикою будь-якої експортної чи імпортної операції є показник валютної ефективності (валютний коефіцієнт, купівельна сила валюти, товарний курс). Показник валютної ефективності експорту та імпорту визначається згідно з так званими експортним та імпортним еквівалентами.

Експортний еквівалент - це набір товарів та послуг, які експортуються з метою отримання необхідної іноземної валюти (ЇВ) у випадку повної неконвертованості НВ. Експортний еквівалент може бути визначений для окремої угоди, виду товару, країни, групи валют.

Імпортний еквівалент - це набір товарів і послуг, які імпортуються на отриману від експорту валюту.

Валютна ефективність експорту (^в, ІВ/НВ) розраховується за формулою:

?<•"«•.,

^„=-4^—><)

2j ехрі І

де - В^р. валютна (зовнішньоторговельна) ціна і-го товару чи послуги, ЇВ / шт.;

^ехр - кількість і-го товару в складі експортного еквівалента, шт.; Зехр. - дисконтовані

витрати на виробництво та реалізацію одиниці і-го товару чи послуги (для посередницьких операцій - внутрішня ціна і-го товару чи послуги), НВ/шт.; m - кількість назв товарів та послуг в експортному еквіваленті.

Валютну ефективність імпорту (^віт , НВ/ІВ) можна розрахувати так:

я

Z7°d mN ^impj "impj

K**~l—---------'(6-2)'

2LBimpj*NimpJ J

де Z°mpj - вартість одиниці j-ro імпортного товару чи послуги (для посередницьких операцій - внутрішня ціна j-ro товару або послуги), НВ/шт.; Nimp. _ кількість j-ro

товару в складі імпортного еквівалента, шт.; B°mpj - валютна ціна одиниці j-ro товару

або послуги, ІВ/шт.; п - кількість назв товарів та послуг в імпортному еквіваленті.

Сам по собі кожний з цих коефіцієнтів, які мають взаємно обернену розмірність, не дає відповіді про вигідність експортної чи імпортної операції. Для економічної оцінки ЗЕО необхідне порівняння отриманих за формулами (6.1) та (6.2) значень коефіцієнтів з якоюсь базою.

У випадку повної або часткової конвертованості національної валюти значення валютної ефективності експорту та імпорту порівнюються з базовим показником, яким е відповідний валютний курс. Наприклад, якщо валютний

коефіцієнт ( К Bay) перевищує значення курсу валюти уповноважених банків або на

валютних біржах, експорт вважається ефективним.

Якщо національна валюта повністю неконвертована, то розраховують інтегральну ефективність експорту-імпорту, оскільки експорт продукції є єдиним джерелом іноземної валюти, на яку може бути закуплений товар чи послуга з-за кордону. Інтегральна ефективність розраховується як добуток

^в«рх ^ВітР' Комплекс операцій при цьому вважається ефективним, якщо цей

добуток більший від одиниці.

Наприклад, продаж на західних біржах українського товару забезпечує валютну ефективність експорту в розмірі 0,7 дол./грн., а купівля на виручену ЇВ американських комп'ютерів забезпечує валютну ефективність імпорту в розмірі 4,0 грн./дол. У цьому випадку комплекс операцій "експорт товару - імпорт комп'ютерів" забезпечує інтегральну ефективність 0,7*4,0 = 2,8 грн./грн., що більше від одиниці і підтверджує ефективність проведення такої операції (тобто на 1 грн., затрачену на закупівлю/ виробництво українського товару, можна отримати після закінчення експортно-імпортного циклу 2,8 грн.).