Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОЗИК Зовнішньоекономічні операції і контракти.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
22.67 Mб
Скачать

8. Ціна, зведена за комерційними умовами (cj.

Ця ціна дорівнює ціні, зведеній за строком поставки (С^, помноженій на добуток усіх попередніх поправок (K^KJ

III. Введення поправок на технічні характеристики

Це зведення повинно зменшувати ціну товару по конкурентному або довідковому матеріалу, зведену за комерційними умовами, на оцінену величину його технічних переваг порівняно з характеристиками товару, який буде об'єктом майбутнього контракту, та збільшувати ці ціни - при технічних перевагах товару, який буде закуповуватись чи продаватись за майбутнім контрактом.

Величини поправок розраховуються комерсантами, технічними спеціалістами та товарознавцями з урахуванням відмінностей у потужності, надійності, продук­тивності, екологічності, енергоспоживанні, дизайні та інших показниках - для машин та обладнання. Для сировинних товарів враховуються відмінності у вмісті корисних компонентів, ступені очищення тощо.

/. Зведення ціни на комплектацію (C^J.

Машини та обладнання можуть мати відмінності у комплектації, тому конкурентні та довідкові ціни повинні бути зменшені або збільшені на ціну комплектних матеріалів. Об'єктом майбутньої угоди у даному прикладі є ЕН-200, який поставляється без зарядного пристрою та акумуляторної батареї. У конкурентних та довідкових матеріалах передбачена поставка елекгронавантажувачів у комплекті разом із зарядним пристроєм та акумуляторною батареїєю, тому ціни їх повинні бути зменшені на вартість цих комплектуючих. Поправки розраховуються з урахуванням часток вартостей зарядного пристрою та батареї у ціні комплектного електронавантажувача за контрактом фірми "Карлен енд Ко" - SMT-250 - відповідно 9,3% та 6,2%.

2. Зведення ціни на комплекс технічних показників (kj.

Зміст поправок на порівняння технічних характеристик залежить від виду товару: для сировинних товарів вводять поправки на вміст корисних компонентів, ступінь очищення тощо; для машин та обладнання - на потужність, енергоспоживання, продуктивність, дизайн та інші показники, які найповніше характеризують споживчі властивості товарів.

У даному прикладі поправки на комплекс технічних показників (підйомність, висота підйому, тип, максимальна швидкість підйому, тип управління, радіус повороту) визначені за інформаційними матеріалами провідних ф1рм-виробників електро-навантажувачів. Параметри електронавантажувачів із конкурентних матеріалів порівнюються із параметрами навантажувача, який є взірцем, і розраховується часткова відмінність (PJ за формулою:

pian«(D-n«KO (210)

пвз(і)

де п - і-й параметр взірцевого навантажувача; ппо (о -" '"й параметр порівняльного навантажувача;

Величина поправки (KJ розраховується за формулою:

К, - .№(2.11)

Сумарні поправки за техніко-економічними показниками (KJ дорівнюють добутку поправок по усіх і-х параметрах.

IV. Повне зведення ціни за комерційними умовами та технічними характе­ристиками (Сза)

Для повного зведення ціни товару кожного конкурента ціну зі знижками, яка враховує комерційні умови та комплектацію кожного конкурента (C^J, множать на величину сумарних поправок за техніко-економічними показниками (KJ.