Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВНІСТЬ У XX СТОЛІТТІ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
1.06 Mб
Скачать

§4. Східний вектор українських інтересів

У своїх дослідженнях української економіки А.Синявський також звертав особливу увагу на країни Причорномор’я і східного Середземномор’я. На його думку, Україна є такою частиною людськості й такою частиною території земної кулі, що може скласти певний економічний комплекс із країнами Близького Сходу на засадах найбільш економічно доцільного розподілу праці та обміну продукцією. «...Природно-географічні умови й різний ступінь економічного розвитку, певна диференціація господарств держав Близького Сходу та України є певною підставою для розвитку торговельних зносин, що їхнє вивчення та детальна й всебічна проробка мусять ставити одну з актуальніших проблем нашого післяреволюційного часу» 25. На думку Синявського, якщо для країн Заходу Україна довгий час буде залишатися постачальником сировини та напівфабрикатів для промисловості, то для країн цього реґіону — готової промислової та сільськогосподарської продукції, машин та обладнання.

Проте чорноморську орієнтацію України зумовлюють не лише економічні чинники, а й географічно-політичні: «...Уклад рік... посполу з фактом, що Чорне море, ця одинока природна границя України, приневолюють з природописною конечністю нашу вітчизну шукати головної політично-географічної підпори на чорноморському побережжі: польська та московська політично-географічна небезпека все будуть вимагати від України, щоб вона свою політичну точку тяжкости переложила на Чорне море, оперлася постійно і сильно об його побережжя й шукала зв’язків і союзів з могутніми державами, що панують і мають інтереси в Передній Азії», — писав С.Рудницький 26.

Ідея зони чорноморської співпраці, така приваблива для багатьох наших сучасних політиків, була популярною в українських колах уже в першій половині XX сторіччя. Її однозначно вирішували і М.Грушевський, і С.Рудницький, і Ю.Липа. Припускаючи, що в майбутньому незалежна Українська держава буде найбільшою потугою в реґіоні Чорного моря, ці діячі підкреслювали, що Україна не має прагнути до панування над цими країнами — ані політичного, ані економічного.

Особливе місце в майбутній чорноморській зоні співпраці належить Кримові. Крим — це ключ до морських комунікацій Чорного моря. Хто володіє Кримом, той контролюватиме вихід України до моря і далі — до океанів. Як зауважив С.Рудницький щодо української кримської політики в часи УНР: «Втрата Криму, що вже тоді (1917) мав українську зглядну більшість населення, відразу видала засуд смерті на українську державність. Бо без Криму нема самостійної України — він розбиває її головну основу і опору — чорноморський берег» 27. С.Рудницький не обмежував країнами Чорномор’я та Західної Європи проблему стратегічних партнерів. Природними союзниками України, на його думку, є також ще ряд держав. С.Рудницький розглядає можливість утворення балтійсько-понтійської федерації в складі Фінляндії, Естонії, Латвії, Литви, Білорусії й України. На відміну від сьогоднішніх пропаґандистів ідеї Чорноморсько-Балтійського союзу, він не включає до переліку країн-членів федерації Польщу, вважаючи, що «...Польща є середньо-европейським краєм, котрого природні зв’язки лежать у Середній Европі» 28.

Відносини України не мають бути спрямовані проти третіх країн за умови, що вони не загрожують нашій державі. Однак українська держава «...своїм положенням і основною ідеєю приневолена стати фронтом проти Росії, притулитися можливо тісно до своєї одиноко доброї границі — до Чорного моря. Україна потрібує тільки боротись за свою самостійність проти Росії, щоб заразом успішно боронити Середземного моря й Передньої Азії проти російських експанзійних посягань» 29.

Один з організаторів СВУ А.Жук опублікував в тижневику «Дойче політик» (травень 1918 року) статтю під назвою «В які державні зв’язки повинна входити Україна».

Україна, на думку автора, з огляду на свою територіальну величину, чисельність населення, природні багатства, доволі сильна, щоб жити своїм замкненим життям і боронити свої кордони. Однак з розвитком державності Україна шукатиме зв’язків, щоб мати можливість обміну для свого населення і своїх ресурсів. Цього Україна не зможе досягти ні в зв’язку з Польщею, ні в зв’язку з Литвою, в яких формах державності вони б не існували, бо обидві ці держави тягнуться і мусять тягнутися до Північного моря, — в чому Україна не має інтересу і увійшла б в конфлікт з багатьма державами даного реґіону.

Ні з політичних, ні з господарських причин не може входити Україна в зв’язки з Москвою. Віроломство Москви і тяжкий національний гніт ще надто в пам’яті українського народу, щоб він міг згодитися на такий зв’язок.

Тому Україна мусить звернути свою увагу на Схід, де формується федерація нових державних утворень. До неї входять Дон і Кубань з суміжними областями: Терськ, Астрахань, Оренбурґ, Урал і Ставрополь. Три повіти Донської області — Таґанроґ, Ростов і Новочеркаськ — заселені переважно українцями. Вузьким пасом коло гирла Дону з’єднується українське населення з переднім Кавказом, заселеним переважно українськими кубанськими козаками, переважно на берегах Чорного моря, в Ставропольській і почасти Терській губерніях.

Україна повинна увійти в тісний зв’язок з цими державними об’єднаннями, щоб через них дійти до Каспійського моря і до Середньої Азії, головно в областях Уральській, Акмолинській, Тургайській, Семипалатинській, Томській, Єнісейській, Закаспійській і в Туркестані мешкають кілька мільйонів переселенців з України.

Подібний зв’язок, в якому Україна була б головною ланкою, був би надзвичайно корисним. Він відітнув би Москву від Кавказу і дав можливість опанувати кавказькі порти і встановити тісні контакти з чорноморськими державами 30.

*  *  *

Відповідь на питання про значення України в сучасній і майбутній долі світу була для українських геополітиків однозначною: «Світово політичне значіння України полягає на цім, що вона своєю великою й довгопростягнутою територією спинювала б експанзію Росії до Адрійського й Егейського моря, до Передньої Азії й Єгипту й робила б майже неможливою експанзію до Індії» 31. «Українські землі не є ніякою закутиною. Під оглядом торговельним і геополітичним — це одна з найважливіших земель світу. Це значення України тільки зростатиме в сучасному» 32.

1Рудницький С. Українська справа зі становища політичної географії.—Берлін, 1923.—С.3-4.

2Охримович Ю. Розвиток української національно-політичної думки.—Нью-Йорк, 1968.—С.14.

3Драгоманов М.П. Листи на Наддніпрянську Україну. Літературно-публіцистичні праці: В 2-х т.—К., 1970.—Т.1.—С.444.

4Там само.—С.446.

5Синявський А. УРСР та Близький Схід у світлі геополітики.—У кн.: Синявський А. Вибрані праці.—К., 1993.—С.192.

6Липа Ю. Призначення України.—Нью-Йорк, 1953.—С.57.

7 Там само.—С.58.

8 Там само.—С.286.

9 Юркевич Л. Що то за Україна?—Кам’янець-Подільський, 1919.—С.7.

10 Рудницький С. Вказ. пр.—С.50.

11 Грушевський М.На порозі нової України.—К., 1991.—С.14.

12 Там само.—С.15.

13 Там само.—С.16.

14 Рудницький С. Вказ. пр.—С.72.

15 Липа Ю. Розподіл Росії.—Нью-Йорк, 1954.—С.13.

16 Там само.—С.88.

17 Рудницький С. Чому ми хочемо самостійної України.—Львів, 1994.—С.81.

18 Там само.—С.78-79.

19 Рудницький С. Українська справа...—С.53.

20 Грушевський М. Вказ. пр.—С.19.

21 Там само.—С.21.

22 Синявський А. Вказ. пр.—С.194.

23 Липинський В. Листи до братів-хліборобів.—Відень, 1926.—С.98.

24 Грушевський М. Вказ. пр.—С.23.

25 Синявський А. Вказ. пр.—С.196.

26 Рудницький С. Українська справа...—С.72.

27 Рудницький С. Чому ми хочемо...—С.294.

28 Рудницький С. Українська справа...—С.138.

29 Там само.—С.205.

30 Вісті закордонної преси.—№12.—1918.—24 травня.—С.1-2.

31 Рудницький С. Чому ми хочемо...—С.294.

32 Липа Ю. Призначення України.—Нью-Йорк, 1953.—С.118.

ІДЕЯ ДЕРЖАВНОСТІ У СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНІЙ  ДУМЦІ 40-80-Х РОКІВ