Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управл ння нновац йними ризиками.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
538.62 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра економіки підприємства

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ТА ВИКОНАННЯ

САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ

«ЕКОНОМІЧНІ РИЗИКИ»

(ДЛЯ СТУДЕНТІВ, ЯКІ ВЧАТЬСЯ ЗА НАПРЯМОМ 0305 «ЕКОНОМІКА ТА ПІДПРИЄМНИЦТВО»

СПЕЦІАЛЬНОСТІ 6.050100 «ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА»)

Полтава 2010

Методичні вказівки до проведення практичних занять та виконання самостійної роботи з дисципліни «Економічні ризики» (для студентів, які вчаться за напрямом 0305 «Економіка та підприємництво» спеціальності 6.050.100 «Економіка підприємства»). – Полтава: ПолтНТУ, 2010. – 35 с.

Укладач: І.А. Брижань, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки підприємства

Відповідальний за випуск: В.Я. Чевганова, завідувачка кафедри економіки підприємства, кандидат економічних наук, професор.

Рецензенти:

О.О. Сосновська, кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедри економіки підприємства Полтавської державної аграрної академії.

В.Я. Чевганова, завідувачка кафедри економіки підприємства, кандидат економічних наук, професор.

Затверджено науково-методичною

радою університету

Протокол № 7 від 06.07 2010 р.

Коректор Є.В. Найчук

Верстка І.А. Брижань

20.12.28.02

ВСТУП

Розвиток економіки на сучасному етапі тісно пов’язаний зі зміцненням і поширенням ринкових принципів господарювання. А в процесі становлення ринкових відносин в Україні буде посилюватися невизначеність (попит, ціни) та конкуренція. Щоб вижити за таких умов, керівникам підприємств необхідно впроваджувати нові технології й технічні новинки, приймати сміливі та нетрадиційні рішення, а це підвищує ступінь економічного ризику. Тому слід навчитися прогнозувати події, оцінювати рівень ризику, йти на нього, але не виходити за межі допустимого. Основні завдання під час прийняття рішень – це врахування ризику, керування ним, зведення до прийнятних меж, зниження можливих збитків. Отже, важливою проблемою є оцінювання ризику в різних сферах економічної діяльності, розвиток відповідних механізмів моніторингу та менеджменту ризику.

Метою викладання дисципліни «Економічні ризики» є підготовка висококваліфікованих спеціалістів, які мають достатні теоретичні знання стосовно методів вимірювання економічного ризику, а також уміють самостійно застосовувати здобуту інформацію в практичній діяльності. Вивчення цього курсу допоможе сформувати науково-методичну базу спеціаліста для прийняття ефективних рішень в умовах невизначеності.

Предметом вивчення курсу «Економічні ризики» є господарська діяльність підприємств в умовах невизначеності та ризику.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

  • зрозуміти, що на економічні процеси впливають некеровані чинники, що ці процеси розвиваються здебільшого в умовах невизначеності, конфліктності, принципової неможливості здійснення економічних прогнозів, необхідних для прийняття раціональних рішень. Усе це необхідно свідомо враховувати в господарській діяльності та в теоретико-економічних дослідженнях;

  • засвоїти основні принципи проведення аналізу ризику, його моделювання, врахування і управління ним;

  • оволодіти навичками самостійно виконувати якісний аналіз, ідентифікацію ризику й оцінювати ступінь ризику, використовуючи певні методи розрахунку ступеня ризику, контролювати, моделювати та враховувати ризик, управляти ним, застосовуючи відповідні методи, що є в арсеналі економічної ризикології.

Для вивчення курсу «Економічні ризики» необхідні знання таких спеціальних дисциплін:

  • математична статистика і теорія ймовірності;

  • комп’ютерна техніка та технологія;

  • основи економічної теорії;

  • економіка підприємства;

  • фінанси й кредит;

  • інвестиційна діяльність.

Для студентів денної форми навчання передбачений певний обсяг практичних занять і самостійної роботи відповідно до тематичного плану дисципліни, закріпленого в робочій програмі курсу.

Після закінчення теоретичного навчання студенти складають залік.

  1. Робоча програма

Модуль 1. Сутність, класифікація економічних ризиків і методи їх оцінювання

Тема 1. Сутність економічного ризику та його класифікація

Підприємництво і ризик. Ризик як історична й економічна категорія. Основні риси ризику. Сторони ризику та джерела його виникнення. Функції ризику. Різні підходи до класифікації ризиків. Зв’язок ризику і прибутку, залежність ризику та втрат. Поняття і види втрат. Побудова схеми зон ризику. Характеристика факторів ризику. Ставлення до ризику суб’єктів прийняття рішень.

Тема 2. Оцінювання ризику

Послідовність оцінювання економічного ризику. Загальні методи оцінювання ризику. Класифікація методів кількісного оцінювання ризику. Статистичний метод оцінювання ризику. Метод дерева рішень. Експертний метод оцінювання ризику. Оцінювання ризику за допомогою методу аналогій. Метод доцільності витрат. Методи оцінювання інвестиційних ризиків. Метод аналізу чутливості. Комбінований метод. Оцінювання економічного ризику на основі аналізу фінансової діяльності підприємств. Нормативний метод.

Тема 3. Характеристика основних видів ризиків

Загальна характеристика ризиків у діяльності підприємства. Сутність і класифікація виробничих та комерційних ризиків. Природа виробничих ризиків. Класифікація виробничих ризиків підприємства. Фактори виробничого ризику. Ризики непотрібності виробленої продукції. Ризики невиконання господарських контрактів. Ризики підсилення конкуренції. Ризики виникнення непередбачених витрат і зниження доходів. Ризики втрати майна. Зовнішні та внутрішні причини виникнення ризикових ситуацій у виробничій діяльності. Методи оцінювання виробничого ризику підприємства. Сутність фінансових ризиків. Класифікація фінансових ризиків. Характеристика інвестиційних ризиків. Характеристика ризиків, пов’язаних із купівельною спроможністю грошей.

Тема 4. Основні підходи до моделювання економічного ризику. Основні засади та способи управління економічним ризиком

Прийняття рішень в умовах невизначеності й ризику. Постановка і розв’язання задач оптимізації рішень в умовах ризику. Вибір рішення про ризикованість проекту на основі втрат прибутку. Оцінювання економічного ризику на основі аналізу фінансової діяльності підприємств. Основні підходи до моделювання економічного ризику. Методи оцінювання інвестиційних ризиків. Розроблення заходів, які пом’якшують вплив ризикованих ситуацій у діяльності підприємства. Основні підходи до моделювання економічного ризику. Метод Монте-Карло і його застосування для оцінювання стратегій, пов’язаних із ризиком. Методи аналізу ігор зі природою. Сутність системи менеджменту ризику. Принципи побудови ризик-менеджменту на підприємстві. Узагальнена блок-схема процесу управління ризиком. Класифікація способів зменшення ризику. Економічний і правовий напрями розподілу ризику. Страхування – один із зовнішніх способів зниження ризику. Внутрішні засоби зменшення ризику. Сутність диверсифікації у широкому спектрі економічних проблем. Запаси та резерви як способи зниження ступеня ризику.

2 ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, ЗАВДАННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ, ТЕМИ РЕФЕРАТІВ

Практичне заняття 1

Поняття економічного ризику та його класифікація. Індивідуальне ставлення до ризику. Розв’язання задачі на визначення рівня надійності та ризику системи

  1. Питання для перевірки знань:

    1. Що являє собою підприємництво, чи пов’язане це поняття з економічним ризиком?

    2. Чому необхідно врахувати ризики під час здійснення підприємницької діяльності, обґрунтування ГР?

    3. Зробіть критичний аналіз різних визначень ризику. Яке з них, на вашу думку, найбільше віддзеркалює суть ризику?

    4. Наведіть приклади ризикових ситуацій як у побутовій, так і у виробничій сферах.

    5. Із чим пов’язаний ризик підприємницької діяльності у ринкових умовах господарювання?

    6. Сформулюйте основні причини економічного ризику в підприємницькій діяльності, окремо проаналізуйте причини ризику різних видів господарської діяльності.

    7. Наведіть приклади ризикових ситуацій як у побуті, так і в діяльності підприємства.

    8. У чому полягає суперечливість як риса ризику?

    9. Із чим пов’язана альтернативність ризику?

    10. Назвіть відомі вам класифікації ризику. Що лежить в основі кожного виду класифікації? Які ще види класифікації ризику ви змогли б запропонувати?

    11. Які ризики зовнішньоекономічної діяльності, на вашу думку, найнебезпечніші для суб’єктів підприємницької діяльності України?

    12. Охарактеризуйте й назвіть причини, що зумовлюють ризики форс-мажорних обставин. Чи однакові ці ризики для різних виробництв і територій? Наведіть приклади відомих вам проявів ризиків форс-мажорних обставин.

    13. Наведіть приклади відомих вам проявів податкових ризиків в Україні.

    14. Охарактеризуйте й назвіть причини, що зумовлюють екологічні ризики. Наведіть приклади відомих вам проявів екологічних ризиків на рівні підприємства, регіону, держави, у світовому масштабі.

    15. Назвіть основні функції ризику як у житті окремої людини, так і в діяльності сучасного підприємства.

    16. Чи можуть нести втрати від ризику державні підприємства, що функціонують у ринковій економіці? Поясніть, яка різниця між державними підприємствами, що працюють в умовах команд­но-планової та ринкової економіки, з погляду можливості ризикувати в процесі своєї діяльності

    17. Розкажіть про основні функції ризику в житті окремої людини і в діяльності підприємства.

    18. Розкрийте сутність внутрішніх факторів ризику і наведіть приклади їх впливу на діяльність підприємства.

    19. Як можна класифікувати господарюючі суб’єкти за їх ставленням до ризику?

    20. Яка людина називається нейтральною до ризику?

    21. Як можна схарактеризувати прихильника та супротивника ризику?

    22. Що таке плата за ризик?

    23. Дайте визначення категорії «винагорода за ризик».

  1. Проаналізувати ситуації.

Ситуація 1

Директор державного підприємства СРСР та президент приватної фірми США сперечаються про переваги й недоліки двох систем управління економікою – централізованої та ринкової.

«Даймо спокій іншим сторонам діяльності, а от що стосується ризиків наших і ваших підприємств, – обґрунтовує директор державного підприємства, – то ми маємо разючі переваги. Ваше підприємство від чого тільки не залежить! Змінились ціни чи попит на продукцію на ринку – Ви збанкрутували; підвищилися ціни на сировину для вашої продукції – Ви збанкрутували; зменшив уряд мито на імпорт аналогічної продукції – Ви збанкрутували; впровадив ваш конкурент більш досконалу технологію – Ви збанкрутували. Таких факторів я міг би назвати дуже багато, тобто Ви постійно ризикуєте».

Президент фірми дотримувався такої думки, що будь-яке підприємство функціонує в умовах ризику, отже, йому нічого не залишалось, як погодитися з представником централізованої системи управління. «Але ж і ваше підприємство так само не може не залежати від попиту на продукцію та інших факторів, – каже президент, незнайомий із системою централізованого господарювання, – так що ми тут у рівних умовах».

«Помиляєтесь, шановний пане президенте, – відповідає директор. – Перш за все хочу Вас проінформувати, що ціни як на продукцію, котру ми виробляємо, так і на сировину й матеріали, котрі ми отримуємо, встановлюються заздалегідь та не змінюються в процесі виробництва. А що стосується змін попиту на продукцію, то це нашого підприємства аж ніяк на стосується. Для підприємства затверджений план, згідно з яким ми відправляємо продукцію, а підприємства-споживачі її отримують, тому що також мають прийняти продукцію, і перераховують гроші на наш рахунок. Як бачите, жодні варіації попиту на нас на впливають, ми справно отримуємо гроші, а що буде далі з нашою продукцією - то вже не наша справа. Отже, ми працюємо без ризиків».

Президент фірми, впевнений до цього часу в неможливості позбутися фактора ризику, був вражений логікою свого опонента, не знайшов переконливих доказів і подумав: «Невже вони дійсно подолали таку біду ринкових відносин, як ризик?»

Питання

  1. Чию точку зору Ви поділяєте?

  2. Що б Ви відповіли на місці президента фірми?

  3. Чи позбавлено підприємство факторів ризику при централізованій економіці?

  4. Схарактеризуйте наслідки ризику, пов’язаного з державним підприємством. Де проявляються ці наслідки?

  5. Які фактори ризику, крім описаних, впливають на державні підприємства?

Ситуація 2

Останнім часом в Україні досить активно згідно з реформою банківської системи поряд з банками створюються кредитні спілки. У них нараховується більш високий відсоток по депозитних рахунках порівняно з банками, але повернення самого внеску не гарантується. Перед кожним вкладником постає дилема: мати меншу, але гарантовану суму, або більшу, проте з ризиком втратити сам внесок. На перший погляд, ризику підпорядкований лише внесок, розміщений у кредитній спілці. Які ризики існують у цьому випадку? Обґрунтуйте відповідь.

Ситуація 3

Оскільки державний розподіл випускників вищих навчальних закладів скасовується, то вже не йтиметься про «гарантований збут» державі молодих фахівців. З іншого боку, вищим навчальним закладам надаються широкі права у плануванні своєї діяльності. Отже, виникає необхідність переорієнтувати роботи ВНЗ згідно з потребами замовників. Практично це означає повну перебудову економічних засад діяльності ВНЗ, створення нового економічного механізму вищої освіти. Яким видам ризику буде надано пріоритетне значення при визначенні набору на окрему спеціальність? Хто повинен взяти на себе цей ризик, у яких розмірах?

Ситуація 4.

Які ризики, на вашу думку, найхарактерніші для діяльності:

  • фірми, що займається збутом;

  • підприємства, що виробляє продукти харчування;

  • посередницької фірми;

  • підприємства сфери послуг.

Ситуація 5.

Поміркуйте, які ризики зовнішньоекономічної діяльності найхарактерніші для підприємств металургійної промисловості; підприємств харчової промисловості; фірми, що займаються збутом на зовнішні ринки, приватного університету?

Ситуація 6.

Вітчизняна фірма підписала з іноземним підприємством два контракти: на імпорт товарів у національній валюті; на експорт товарів у валюті іноземного партнера (доларах). Станом на день реалізації контрактів (проведення експортно-імпортних операцій) курс національної валюти, можливо, зміниться. Визначте вид і джерела ризику.