Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТОПОЛЬ БЮДЖЕТУВАННЯ, СТАВНИЧА.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
161.83 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Полтавський національний технічний університет

імені Юрія Кондратюка

Кафедра фінансів, банківської справи та державного управління

Методичні вказівки

до виконання контрольної роботи

з дисципліни

«Бюджетування діяльності суб’єктів господарювання»

для студентів галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»,

6.030504 «Економіка підприємства»

всіх форм навчання

Полтава

Видавництво ПолтНТУ

2012

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи для студентів галузі знань 0305«Економіка та підприємництво» напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030504 «Економіка підприємства» всіх форм навчання з дисципліни «Бюджетування діяльності суб’єктів господарювання». – Полтава: ПолтНТУ, 2012. – 31 с.

Укладачі: М. М. Ставнича, кандидат економічних наук, доцент

Т. В. Савченко, асистент

Рецензент: І. М. Крекотень, кандидат економічних наук, доцент

7 вересня 2011 р., протокол № 1

Відповідальний за випуск: Л. О. Птащенко, в. о. завідувача кафедри фінансів, банківської справи та державного управління, доктор економічних наук, професор.

Затвердженонауково-методичною

радою університету

протокол № 9 від 1 червня 2012 р.

Авторська редакція

52.43.03.01

Вступ

Роль і значення дисципліни «Бюджетування діяльності суб’єктів господарювання» у підготовці фахівців економічного профілю полягає у формуванні системи базових знань з теорії і практики бюджетування. Дисципліна «Бюджетування діяльності суб’єктів господарювання» вивчає теоретичні і методичні основи інформаційного, організаційного і методичного забезпечення процесу управління діяльністю суб’єктів господарювання; основи планування, контролю, обліку, аналізу і оцінки ситуації для прийняття управлінських рішень.

Вивчення даної дисципліни є необхідною умовою підготовки економістів вищої кваліфікації. Особливо важливу роль ця дисципліна відіграє у підготовці фахівців у галузі фінансів і кредиту. Вона забезпечує науково-теоретичну і методологічну основу для формування системи знань щодо організації бюджетування.

Основна мета дисципліни «Бюджетування діяльності суб’єктів господарювання» – вивчення практичних і теоретичних аспектів бюджетування як необхідних елементів системи управління підприємством, набуття навичок з використання загальних і методологічних принципів концепції управління діяльності підприємств на шляху максимально ефективного досягнення стратегічних і тактичних цілей підприємства.

Основні завдання даної дисципліни полягають у:

  1. аналізі доходів та витрат підприємства в процесі здійснення господарської діяльності; контролі та плануванні рівня прибутку та рентабельності виробництва;

  2. оптимізації фінансових потоків і ресурсів підприємства, що дозволяє значно знизити їх обсяг та потребу в них, знизити собівартість та підвищити конкурентоспроможність підприємства;

  3. вивченні комплексу питань, пов’язаних з аналізом і контролем відхилень фактичних результатів діяльності від планових, розробка оптимальних управлінських рішень.