Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регионалка.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
263.78 Кб
Скачать

134. Економічні збитки від забруднення ат-мосфери, їх види та методи обрахування

Платежі за викиди в атмосферу забруднювальних речовин стаціонарними джерелами забруднення компенсують економічні збитки від негативного впливу забрудненого атмосферного повітря на здоров’я людей, об’єкти житлово-комунального господарства, сільськогосподарські угіддя, водні, лісові, рекреаційні ресурси, основні фонди промисловості і транспорту. Збитки, заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря, відшкодовуються підприємствами незалежно від форм власності та видів господарської діяльності.

Величина збитку від забруднення атмосфери за визначається за формулою:

Зб. =Σ f1*f2* Зd*Mв,

Де f1 – коефіцієнт чисельності населення;

f2 – коефіцієнт, що розраховує висоту викиду;

Зd – питомий збиток від викиду 1т забруднювача в атмосферу;

Мв – маса викиду в атмосферу за рік, в т.

Стягнення платежів за викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря не звільняє об’єкти від відшкодування збитків за наднормативні викиди. Наднормативними вважаються: – Викиди забруднювальних речовин, які перевищують рівень гранично допустимих або тимчасово погоджених викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря, встановлених дозволами на викид, які оформлені відповідно до діючих вимог; – Викиди за-бруднювальних речовин в атмосферу, що здійснюються з перевищенням граничних нормативів утворення їх для окремих типів технологічного та іншого обладнання; – Викиди забруднювальних речовин джерелами, які не мають дозволів на викид, у тому числі й за окремими інг-редієнтами.

135. Економічні збитки від забруднення гід-росфери, їх види та методи нарахування

Об’єми скидiв забруднювальних речовин та їх концентрацiя визначаються на пiдставi даних обстеження об’єктiв та аналiзу журналiв облiку водоспоживання, водовiдведення, роботи каналiзацiйних насосних станцiй тощо з урахуванням вимог дозволiв на спецводокористу-вання та затверджених норм гранично допустимых скидiв (ГДС). Визначенi при цьому показники включаються в розрахунковi формули. Загальною є формула:

Зб= , де l – коефіцієнт водозабезпеченості регіону, 3d – питомі збитки на 1 т, Мс – маса скиду у воду в тонах

Середню концентрацiю забруднювальних речовин у стiчних водах за перiод порушення водоохоронного законодавства визначають з усiєї сукупностi вiдiбраних i пiдданих хiмiчному аналiзу проб стiчної води. Збитки за наднормативнi скиди комунальними каналiзацiями вiдшкодовуються у разi порушення технологiчних режимiв роботи очисних споруд, передбачених проектом у розмiрi, який не повинен перевищувати 50 % прибутку за послуги каналiзацiї за час порушення природоохоронного законодавства (крiм аварiйних скидiв). Збитки вiд аварiйних скидiв комунальними каналiзацiями вiдшкодовуються у розмiрi, що не повинен перевищувати 50 % рiчного прибутку за послуги каналiзацiї. Загальну суму збиткiв при одночасному забрудненнi водного об’єкта кiлькома забруднювальними речовинами (але однiєю юридичною чи фiзичною особою) визначають до-даванюм до найбiльшої з усiх розрахованих суми збиткiв для інших забруднювальних речовин, помноженої на коефiцiєнт 0,15. У разi залпового скиду, що призвiв до забруднення водного об’єкта в контрольному отворi до 50 i бiльше ГДК, розраховану суму збиткiв помножують на коефiцiент 10. Строк лiквiдацi наслiдкiв забруднення вод розраховусться для кожного вiдрiзку часу як рiзниця мiж: – часом в момент початку скиду (якщо його встановлено) i часом на момент закiнчення лiквiдацiї наслiдкiв забруднення вод, Т; – часом в момент виявлення скиду (якщо час початку скиду не з’ясовано) i часом на момент закiнчення лiквiдацii наслiдкiв забруднення вод, Т. Якщо одночасно вiдбувається скид i збiр забруднювальнн речовин, строк визначається як час роботи технiчних засобiв. Базовi нормативи плати за скидання забруднюва-льної речовини у поверхневi води, територiальнi та внутрiшнi морськi води, а також пiдземнi горизоiти (Нбі,) встановлюються на пiдставi гранично допустимої їх концентрацiї, відносної агресивностi та оцiнки економiчного эбитку вiд шкiдливої дiї i затверджуються Мiнiстерством охорони навколишнього природного середовища України за погодженням з Мiнiстерством фiнансiв України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]