Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регионалка.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
263.78 Кб
Скачать

23. Земельний фонд України та його струк-тура. Регіональні проблеми охорони і раціо-нального використання земельних ресурсів.

Забезпеченість України с/г угіддями дуже висока і становить 0,8 га на одного жителя. Рівень с/г осво-єння території країни сягає 70 %, але досить різний по областях. Розораність – 57%

У структурі грунтового покриву України доміну¬ють різновиди чорноземів, поширені майже на 55 % площ орних земель. 10 % ор-них земель займають опідзолені й деградовані чорноземи, є також каштанові, підзолисті, сірі лісові, солонцюва-ті, лужні та ін. Останніми роками змешується шар гумусу, особливо в чорноземах, наявну процеси різноманітної ерозії грунтів. У зв'язку з цим погірш родючість грунтів. Тому подальший роз¬виток земле-робства має передбач і заходи щодо відновл родючості грунтів, рекультивації земель, ви¬лучених із с/г обороту.

Для У. характерний високий рівень освоєння те-риторії. Найвищий рівень мають західні і центральні області, Донбас і Придніпров'я. В Степовій і Лісост

зонах рівень розораності перевищує 70%. Од¬ним з наслідків цього є те, що частка ерозійних процесів перевищує третину загальної площі ріллі. Така ситуація потребує радикальних заходів щодо зниж. частки ерозованих земель.

В У є значні територіальні відмінності в земле-забезпеч насел. Так, у Закарпатській області забез-печ ріллею становить 0,15 га на одного жителя, в півд областях — до 1,5 га, (у середньому 0,65 га.) За рівнем забезпеч ріллею Укра¬їна займає одне з пер-ших місць в Європі.

Терито¬рія України придатна для вирощування всіх культур помірного поясу. Проте для одержання гарантова¬них урожаїв на півдні України необхідно застосову¬вати штучне зрошування, оскільки тут випадає міні¬мум опадів влітку, а також можливі засухи. Необхідно підвищіти ефективність викор грунтів на всій тер Ук шляхом формування продуктивної та високоефективної с-ми землекор як надійної основи розв’язання продовольчої системи.

24. Водні ресурси України, їх значення та регіональні проблеми раціонального вико-ристання.

Водні ресурси є джерелом промислового та побутового постачання, тоому відіграють значну роль у розвитку нар гс-ва та у життєдіяльності нас.

Водні ресурси України складаються з місцевого стоку і транзиту. Водозабезпе¬чення нашої країни не є достатнім. Найвище водозабезпечення жителів у захід¬них і північних областях, а найменше Донбас, Криворіжжя, Пд області (а там зосереджені основні пром споживачі – металургія, ел-ен, хім пром)

Основним джерелами води є річки (найбільша - Дунай, але водночас екологічні проблеми Дунаю дуже гос¬трі, а його воду для зрошування можна використо¬вувати лише після очищення), озера і лимани розміщені на Поліссі, в басейні Дунаю, на узбережжі Чорного та Азовського морів та моря

Споживання води в Україні щороку зростає. Найбільшим споживачем води є пром-ть, на другому місці - с/г, на третьому – комунальне. Використання водних ресурсів поділяєтьсяна водоспоживання (затсосування у технічних процесах через відведення води від її нормального русла(пром, комунальне спож)) та вдокористування – здійснюється в межах водногоджерела (гідроенерг)

Гідроенергетичні запаси України не дуже великі і існують в більшості випадків за рахунок створення штучних водойм)

Основні проблеми: забруднення через відсутність належних очищуючих систем, чи їх непрацездатність, інтенсивне старіння фондів водозабеспечуючого та водоохоронного призначення, висока водомісткість існуючих під-приємств! Необхідно змінити законодавчу базу на більш жорстку ат діючу, впроваджувати новітні технології очищення та циклічного використання води у пормисловості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]