Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регионалка.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
263.78 Кб
Скачать

61. Агропромисловий комплекс України, його значення, структура й регіональні особ-ливості трансформації в ринкових умовах.

АПК - багатогалузевий комплекс, який включає в себе всі галузі вир-ва, які інтегруючись спільно приймають участь у вир-ві с/г продукції, її транспор-туванні, переробці, зберіганні, реалізації. АПК значною мірою визначає розвиток країни, рівень життя населення.

Завдання АПК - забезпечити людей продуктами харчування, а промисловість – відповідною сировиною. Тобто основна функція системи галузей АПК – виробництво продовольства. АПК України має світове значення.

Нині за кількістю зайнятих (близько 40%) АПК України переважає всі інші галузі і міжгалузеві комплекси. В АПК зайнято близько 1/3 всієї чисельності працівників народного господарства. На частку його галузей припадає понад 30% основних виробничих фондів. Галузі АПК формують близько 1/3 національного доходу і майже 2/5 валового суспільного продукту.

АПК – складний комплекс, де економічно, технологічно та організаційно взаємопов’язані між собою багато галузей і виробництв. До його складу входять 3 основні сфери:

1. Сільськогосподарське виробництво – рослинництво і тваринництво, що створюють сировинну базу АПК. Це його основна базова ланка;

2. Галузі, що створюють матеріально-технічні засоби для галузей АПК. Це – сільськогосподарське машинобудування, виробництво засобів захисту рослин, мінеральних добрив, комбікормова і мікробіологічна промисловість, виробництво тари, спеціального устаткування і приладів для АПК та ін.

3. Галузі, що забезпечують переробку сільськогоспо-дарської продукції (харчова, легка).

Крім цих основних сфер, до АПК входять виробнича (включає буд індустрію, спец вантажний транспорт, магістральні та розподільчі канали, матеріально-технічне постачання АПК) і соціальна інфраструктури (житлово-комунальне та побутове обслуговування населення, зайнятого в АПК, підготовка кадрів для АПК, мед заклади, фізичні об’єкти, пасажирський транспорт в АПК). У сучасних умовах для успішного розвитку всіх галузей АПК створюються нові форми організації агропромислового виробництва – агропромислові об’єднання, агро комбінати, агрофірми, асоціації.

Виділяють спеціалізовані та інтегральні АПК.

Інтегральний АПК – комплекс, який включає сукупність усіх с/г та промислових підприємств, а також підприємств інших галузей госп-ва, які беруть участь у вир-ві, переробці та реалізації продукції

Спеціалізований АПК – сукупність виробництв різних галузей госп-ва, діяльність яких пов’язана з вир-вом і переробкою конкретного виду с/г сировини.

Проте існують проблеми, що гальмують розвиток АПК: проблеми ґрунтів (ерозія), проблеми застарілого устаткування і техніки, неналежне фінансування галузі, нестача кадрових ресурсів тощо.

Щодо територіальної структури АПК, то вона формується на конкретній території у вигляді різних форм агропромислової інтеграції, тобто елементів територіальної структури: вирізняють локальні та регіональні АПК. Локальні АПК сформувалися на порівняно невеликих територіях на основі поєднання агропромислових підприємств по переробці малотранспортабельної с/г продукції і мають найнижчий ступінь інтеграції (агропромисловий пункт, центр, кущ, вузол) Розміщення і взаємодія локальних АПК на території певної адміністративної одиниці обумовлюють формування відповідного регіонального АПК. Регіональні (територіальні) АПК можуть включати територію країни, автономної республіки, області чи адміністративного р-ну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]