Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регионалка.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
263.78 Кб
Скачать

54. Машинобудівний комплекс, його галузева структура та народногосподарське значення.

Машинобудівний комплекс – сукупність галузей обробної промисловості що виробляють машини, устаткування, обладнення, прилади та повязану з ними продукцію, для потреб народного господарст-ва.

На основі особливостей розміщ. вир-ва і техно-логічних процесів галузі машинобудування класифі-кують:

1) Важке машинобудування , яке об’єднує вир-во металургійного, гірничо-шахтового, підйомно-транспортного та енергетичного устаткування. Для нього харктерні низька трудомісткість, висока мета-ломісткість, низька транспортабельність продук-ції.Вир-во металургійного устаткування майже пов-ністю (95,5%) зосереджене в Донеькому і Придніп-ровському економічних районах.

2) Загальне машинобудування об’єднує танс¬портне (без автомобільного) і сільськогосподарське (без тракторного) вир-во промислового технологіч¬ного та будівельного обладнання (без легкої та хар¬чової промисловості). Під-ваяк правило орієнтується на споживача гоотової продукції, за винятком виро¬бів, які відзначаються абсолютною транспортабель¬ністю.

3) Середнє машинобудування охоплює найширший спектр галузй. Для нього характерний високий рівень кооперації вир-ва. Серед факторів, що впливають на розміщенняпід-в середнього м/б, найважливішими є населення і трудові ресурси, на-явність кваліфікованих кадрів. Тракторобудування орієнтуються на споживача. Верстатобудування орі-єнтується на райони та ценри з розвиненим м/б/ на-уково-дослідною базаю і конструкторською базою.

4) Вир-во приладів, точних машин, інстру¬ментів і механізмів орієнтується на райони високої технічної ультури. Галузь відзначається мінімальною металомісткістю

55. Основні принципи і фактори розвитку і розмішення галузей машинобудування в Ук

Для важкого маш-буду характерні підприємства повного виробничого циклу, що виробляють продукцію невеликими серіями чи взагалі індивідуально, вони з тих чи інших причин орієнтовані на сировину чи на споживача.

Загалом металомісткі вир-ва розміщуються поблизу сировини чи наперетині транспортних шляхів. Точне машинобудування, авіаційна промисловість тяжіють до кваліфікованих кадрів. Такі галузі як суднобудування чи сільськогосподарське маш-буд-ня орієнтуються звичайно на споживача (у першому випадку до морів чи судноплавних річок). Галузі маш-буд, що забезпечують промисловість устатку-ванням розміщуються у районах, де існує потреба їх готової продукці.

Сучасний стан та особливості розміщення галузей машинобудування в Ук

Розміщення окремих галузей маш буду залежить від характеру вир-ва, його трудомісткості, потреб у кваліфікованих кадрах, ресусо-, енерго- та водоміст-кості

Металомісткі галузі маш буд концентруються в міс-тах тих областей що є основними виробниками чорних металів (Краматорськ, Кривий Ріг, Донецьк, Дніпр, Луганськ)

Електротехнічне (кадри)– Харків (генератори для турбін), Запоріжжя (трансфоорматори), Харків, Полтава (електродвигуни)

Верстакобудування (споживач) – Харк, Київ, Житомир, Одеса

Сг маш буд – Харків, Кіровоград, Одеса, Херсон

Необхідно дотримуватися територільної доцільності кооперування підприємств, нерівноммірне розміщення (мало на заході), необхідне технічне переоснащення, реконструкції та переспеціалізації підприємств. Слід відкривати спільні підприємства з іноз конмпаніями.

Окремі галузі машбуду мають дуже великі можливості розвитку, серед них віймьковопромисловий комплекс, ракето-, літако- та суднобудування.

Нині в машинобуд Укр необхідно формувати нову мережу доцільних економ звязків і насамперед у межах держави. Підприємства машинобуд в Укр розміщенні вкрай нерівномірно – одна з найважливіших проблем. Подальший розвиток машбуд потребує технічного переоснащення, реконструкції, переспеціалізації підприємств, що виробляють непотрібну суспільству продукцію. Нові напрями – створення приватних невеликих і середніх заводів. Необхідно також використовувати досвід і кошти великих машбуд компаній світу для створення спільних підприємств. Це дасть змогу ефективніше використовувати можливості окремих регіонів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]