Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prakt_z_neorg_ta_analit_him.pdf
Скачиваний:
179
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

26

2.2.Експериментальна частина

2.2.1.Визначення теплоти нейтралізації

Згідно з теорією електролітичної дисоціації реакція між розведеними розчинами сильної кислоти і сильної основи зводиться до утворення води із Н+ і ОНіонів незалежно від того, які сильні кислоти або сильні основи були взяті. Тому тепловий ефект утворення води завжди буде один і той же:

Н+(р) + ОН(р) = Н2О (р), Нутв. = -56,9 кДж/моль.

Тепловий ефект зворотної реакції дисоціації води на Н+ і ОН-іони дорівнює теплоті нейтралізації, взятої із зворотним знаком, тобто Ндис. = - 56,9 кДж/моль. Однак при змішуванні розчинів сильної кислоти і слабкої основи, або навпаки, слабкої кислоти і сильної основи тепловий ефект нейтралізації супроводжується тепловим ефектом гідратації іонів. У таких випадках сумарний тепловий ефект може бути меншим чи більшим 56,9 кДж/моль.

Дослід 2.1. Визначити теплові ефекти 8 реакцій нейтралізації, взявши 1н розчини кислот НСl, НNО3, Н24, СН3СООН і основ NаОН і NH4ОН. Як калориметр використовувати суху склянку з теплозахисною оболонкою або посудину Д'юара (із термоса).

Зібрати калориметричну установку, як показано на рис. 2.1. Мірними циліндрами відміряти 100 мл розчину кислоти і 100 мл розчину лугу, вилити їх у конічні колби на 250 мл. Через 5-7 хвилин точним термометром виміряти температуру кожного розчину з точністю до 0,1°С. Якщо температура не змінюється, записати показники термометра до таблиці 2.1.

Термометр помістити в калориметр, одночасно швидко вилити розчини кислоти і лугу й, помішуючи мішалкою безперервно, стежити за показниками термометра. Зазначити, підвищується чи знижується температура. Максимальне значення температури занести до таблиці (tк). На цьому дослід закінчується. Розрахунки вести в такій послідовності:

1. Обчислити величину зміни температури t = tк - tп. Обчислити кількість теплоти о за формулою:

Q = С m (tк - tп),

зауваживши, що густина реакційної суміші дорівнює 103 кг/м3 (1 г/см3), а С питома теплоємність 4,184 103 Дж/(кг град) (1 кал/г град).; m маса реакційної суміші.

3. Обчислити кількість молів води, що утворилася в результаті нейтралізації, і перерахувати тепловий ефект нейтралізації на 1 моль.

27

Рис. 2.1. Калориметрична установка: 1 ебонітна підставка; 2 зовнішня склянка; 3 внутрішня склянка (власне калориметр); 4 точний термометр; 5 мішалка; 6 кришка

Таблиця 2.1. Дослідні дані, отримані при визначенні теплового ефекту реакції нейтралізації

Кислота, мл

НСl

100

Основа, мл

КОН

100

Температура, °С:

 

 

 

 

кислоти

 

t1

23

основи

 

t2

24

початкова суміші

tn =

t1 + t2

 

23,5

 

 

 

 

 

2

 

 

кінцева суміші

 

tк

30

різниця температур, °С

 

t

6,5

об'єм розчину, м3

 

V

2 10-4

Теплота, виділена при реакції, Дж

 

Q

5439

Кількість утвореної Н2О, моль

 

 

 

0,1

Ннейтр., Дж/моль

 

 

 

54390

4.Внести до таблиці дані вимірювань і розрахунків теплових ефектів 6 реакцій, виконаних у групі.

5.Порівняти всі результати і зробити висновки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]