Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prakt_z_neorg_ta_analit_him.pdf
Скачиваний:
179
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

8

1.ТЕРЕЗИ І ЗВАЖУВАННЯ

Узалежності від бажаної точності зважування та кількості зважуваної речовини, в лабораторії застосовують різні види терез. Для грубого зважування (в межах від 1 до 5 кг, рідше до 10 кг) використовують терези чашкові, циферблатні, важільні і типу безмінів. Важки до терезів тримають у спеціальному футлярі. На кожному важку позначена його маса. Терези встановлюють на горизонтальну поверхню.

При зважуванні речовин не можна класти їх безпосередньо на шальку терезів; спершу треба зважити якусь посудину, а потім у ній речовину.

Для більш точного зважування використовують аналітичні та хіміко-тех- нічні терези. На перших зважують речовини масою до 200 г, на других – від

200 до 500 г.

1.1.Хіміко-технічні терези

Вертикальний стержень їх прикріплений двома гвинтами на підставці з ніжками, з яких передні – гвинтові. У пази стрижня рухомо входить коромисло із стрілкою. На краях коромисла вмонтовані призми, на які вдягають сережки. До них з допомогою стремен приєднані шальки терезів. На сергах, стременах і шальках таких терезів проставлені номери. При складанні терезів деталі з однаковими номерами приєднують одна до одної. На терезах є аретир у вигляді ручки або гвинта. Біля основи вертикального стержня є шкала, збоку від нього – висок, а на підставці прикріплено конус. Обертанням гвинтів передніх ніжок терезів встановлюють на горизонтальну поверхню суворо по виску. На урівноважених терезах після опускання аретиру стрілка зупиняється на нульовій поділці шкали або рівномірно відхиляється в обидва боки від нуля. При відхиленні стрілки у будь-який бік на більшу кількість поділок терези урівноважують з допомогою балансувальних гайок на кінцях коромисла. Крім грамових важків, до хіміко-технічних терезів додаються важки масою 10, 20, 50, 100, 200 і 500 мг. Точність зважування 200-грамових хімікотехнічних терезів ± 10 мг.

1.2. Аналітичні терези АД-200

Ці терези вміщені в дерев'яну засклену вітрину зі зйомною кришкою, передньою підйомною стінкою і двома боковими висувними дверцятами. Вітрина закріплена на товстій скляній пластині або литій основі терезів.

До останньої прикріплена колонка з двома кронштейнами і повітряними заспокоювачами-демпферами. На колонці знаходиться опорна подушка, на яку опирається середня призма коромисла вагів. На кінцях коромисла у спеціальних виїмках закріплені вантажо-підйомні призми, на котрі навішуються серги з вантажопідйомними подушками. На верхньому гачку кожної серги підвішена шалька з дужками, а на нижньому склянки повітряних заспокоювачів, що входять у закріплені на колонці корпуси демпферів. На коромислі

9

є стрілка, а внизу колонки – шкала. Під основою змонтований ізолюючий пристрій вагів, який вводиться в дію з допомогою маховичка-аретира. Терези мають задню нерегульовану ніжку і дві бокові регульовані. З їхньою допомогою терези встановлюють по рівню, що знаходиться на основі терезів. Під ніжки підкладають амортизаційні підставки. Вантажопідйомність терезів

200 г.

Порядок монтажу аналітичних демпферних терезів описаний у доданій до них інструкції. Зважують на них так само, як і на аналітичних терезах періодичного коливання.

При роботі з аналітичними терезами необхідно дотримуватися таких правил: під час зважування користуватися тільки боковими дверцятами футляру, не підіймаючи передніх; будь-яку речовину зважувати тільки в тарі (бюксі, циліндрі, склянці, годинниковому склі тощо); зважуваний предмет класти на ліву шальку терезів, важки – на праву (грамові у центр шальки, міліграмові - півколом довкруг грамових); ставити і знімати вантаж або важки, а також пересувати рейтер можна лише тоді, коли терези аретовані (аретир закритий); зважувати будь-які речовини, або предмети тільки при температурі, однаковій з температурою терезів; підіймати й опускати аретир не ривком, а плавним поворотом гвинта до відказу; знайдену масу по закінченні зважування визначати спершу за порожніми гніздами у футлярі (кожен важок має своє визначене місце), а потім за знятими важками і показаннями рейтера (його знімають і відводять важіль із рейтером вліво).

1.3. Аналітичні терези АДВ-200М і ВЛА-200М

Відрізняються вони від терезів АД-200 тим, що мають вбудовані в них у вигляді кілець міліграмові важки, що навішуються на планку, скріплену з правою сергою. Маніпулюють цими гирями з допомогою лімбів, які обертаються важільцями, розташованими з правого боку вітрини терезів. Обертанням малого лімба здійснюється накладання або зняття десятків міліграмів (соті частки грама), обертанням великого лімба – накладання або зняття сотень міліграмів (десяті частки грама). Лімби обертаються незалежно один від одного.

На коромислі терезів закріплена стрілка, на нижньому кінці якої розміщена мікрошкала з десятьма поділками в кожен бік від нуля. Ціна великого ділення 1 мг. Кожна велика поділка розділена на 10 маленьких (ціна кожної –

0,1 мг).

При зважуванні грамові важки ставлять на шальку терезів. Десяті ж і соті частки грама реєструють набором рейтерів, які навіщуються на планку правого коромисла з допомогою лімбів. Тисячні і десятитисячні частки грама визначають за шкалою. Монтаж і перевірка, встановлення терезів викладені в описі та правилах користування. До перевірки терезів можна приступати не раніше, ніж через 24 г після встановлення. Зважуваний вантаж і важки дозволяється ставити і знімати тільки при закритому ізоляторі-аретирі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]