Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prakt_z_neorg_ta_analit_him.pdf
Скачиваний:
179
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

10

Після зважування лімби ставлять на нуль (підіймають усі кільцеві важки, щоб не було тиску на призми).

1.4. Лабораторні аналітичні одноплечі терези

Терези цього типу вирізняються тим, що набір гир на повне навантаження вбудований у гирьовий механізм. Окрім набору гир для зважування, є гиря масою 100 мг для перевірки ціни ділення мікрошкали. На передній стінці вітрини є вікно лічильника гирьового механізму й екран спроектованої мікрошкали.

Результат вимірювання маси визначається підсумовуванням показників лічильника і мікрошкали.

Монтаж терезів і порядок роботи на них проводять у відповідності з описом, поданим у паспорті.

1.5.Експериментальна частина

1.5.1.Аналітичні терези моделі ВЛР-200г

Терези моделі ВЛР-200г є рівноплечими з іменованою шкалою і вбудованими гирями на неповне навантаження. Працюючи на терезах, застосовують методи точного зважування. Терези складаються з таких основних вузлів (рис.1.1): основа (1), коромисло (9) зі стрілкою (19), серги (7) з підвісками (3), заспокоювачі коливань коромисла (4), гирьовий механізм, ізолір, ділильний пристрій, кожух (13), виносний трансформатор.

Корпус складається з основи (1), плати, стояків, що з'єднують основу і плату, задньої металевої стінки, переднього і бокового скла.

На основі терезів закріплений прямокутний порожнистий стояк (12), який проходить через отвір у платі; у верхній частині стояка закріплюється кронштейн з важелями ізолїра (6) та опорна подушка.

Між платою й основою стояк закритий коробчастим кожухом. На основі закріплені також частини ізоліра та оптичного пристрою. Під основою по центру виведена ручка (22), призначена дня настроювання чіткості зображення шкали.

На платі встановлені гирьовий механізм, ділильний пристрій, деталі оптичного пристрою, нижні корпуси заспокоювачів коливань коромисла.

Знизу в основу вкручені три установочні ніжки (18), дві з яких регулюються. Коромисло (9) виконане з алюмінієвого сплаву. На полотні коромисла закріплена опорна призма (11), сідла з вантажоприймальними призмами і стрілка (19). Для регулювання положення рівноваги коромисла справа і зліва в нього вкручені гвинти з тарувальними гайками (8).

Для регулювання положення центру ваги у верхній частині коромисла є гвинт з регулювальними гайками (10).

На нижньому кінці стрілки закріплена оптична шкала (21). На вантажоприймальні призми спираються подушками серги (7): на нижніх гачках серг підвішені стакани заспокоювачів коливань, на верхні гачки навішується дужка з підвіскою (3).

11

Рис. 1.1. Будова терезів ВЛР-200г: 1 – основа; 2 – аретир; 3 – підвіски; 4 – заспокоювач; 5 – ручка; 6 – важелі з підхоплювачами; 7 – серги; 8 – гвинти з тарувальними гайками; 9 – коромисло; 10 – гвинт з регулювальними гайками; 11 – опорна призма; 12 – стійка; 13 – кожух; 14 – ручка; 15 – ручка; 16 – екран; 17 – ручка; 18 – встановлювані ніжки; 19 – стрілка; 20 – об'єктив; 21 – оптична шкала; 22 – ручка; 23 – конденсатор; 24 – освітлювач

12

Повітряні заспокоювачі коливань коромисла (4) складаються з двох корпусів – верхнього (стакану) і нижнього. Нижній корпус, закріплений на платі вагів, має подвійні стінки.

За допомогою гирьового механізму ручкою (14) проводиться накладання (або зняття) вбудованих гир на планку правої серги.

При повороті ручки у лівому вікні екрану з'являються цифри, що вказують масу навішених вбудованих гир (у сотнях міліграмів).

Механізм ізоліра складається з валика, із ексцентриками, штанги ізоліра, важелів з підхватами (6), аретирів (2) та двох ручок (17).

Вмикаються терези поворотом будь якої з ручок у верхнє положення. При повороті ручок у нижнє положення відбувається ізолювання коро-

мисла і серг, водночас пружинні аретири торкаються шальок.

Оптичний пристрій призначений для проектування зображення шкали на екран. Він складається з освітлювача (24), конденсора (23), об'єктиву (20), трьох дзеркал і екрана (16).

Для зняття відліку за шкалою на екрані є відлікова позначка у вигляді двох трикутників.

Регулювання нульового положення шкали проводиться ручкою (5). Ділильний пристрій дає змогу знімати відлік на терезах із точністю до

0,05 мг; відлік знімається з диска у правому вікні екрана. Встановлення відліку проводиться ручкою (15).

На екрані знімаються відліки по лімбу гирьового механізму, за шкалою і диском ділильного пристрою. Схема розташування показань на екрані наведена на рис. 1.2.

Рис. 1.2. Приклад відліку на терезах ВЛР-200г

Якщо, наприклад, у лівому вікні екрана встановилася цифра 6 лімбу гирьового механізму, у центральному вікні – позначка числа 25 шкали і число 35 у вікні ділильного пристрою, то сумарний відлік на екрані дорівнюватиме

625,35 мг (або 0,62535 г).

Зверху терези закриті кожухом. Встановлення терезів по рівню проводиться обертанням регулювальних ніжок в основі вагів.

Живлення терезів здійснюється від мережі змінного струму напругою 220 В через виносний трансформатор.

Вмикання (або вимикання) підсвічення шкали проводиться мікровимикачем при ввімкненні (або вимкненні) терезів ручками (17).

13

1.5.2. Швидкодіючі терези моделі ЛАБОР 4272 (ІВ-802). Призначення і область застосування

Завдяки своїй швидкій, надійній і точній роботі терези придатні для лабораторних і попередніх аналітичних зважувань. Терези застосовують в першу чергу в лабораторіях і фармакології, проте можуть використовуватися скрізь, де часто потрібні серійні зважування.

Принцип дії. Будова.

Загальновідомі технічні терези, що входять до групи різноплечих терезів зі змінним навантаженням, мають спільний недолік: при точному зважуванні похибка, обумовлена неминучою нерівномірністю коромисел, може усуватися тільки тривалим і складним методом (методом Борда і Еаусса). Крім того, чутливість терезів більшою чи меншою мірою залежить від ступеня навантаження. Обидва недоліки повністю усуваються технічними терезами нової конструкції, що входять до групи нерівноплечих терезів.

Швидкодіючі нерівноплечі терези працюють за принципом двоплечого важеля, який несе хитні частини на двох опорних точках (двох сталевих призмах). Гирі знаходяться на тому ж плечі терезів, на якому висить єдина шалька. В кінці іншого, довгого плеча, розташовані противага і повітряний демпфер. Величина противаги вибрана так, щоб при дезаретуванні ненавантажених терезів, до вкладання зважуваного вантажу, противага перебувала в нульовому положенні. Таким чином, вага, покладена на шальку вагів, порушує їх рівновагу. Для відновлення положення рівноваги, що було до вимірювання, з терезів необхідно зняти саме стільки гир, скільки важить зважуване тіло. Отже, незважаючи на масу зважуваного матеріалу, коромисло терезів несе завжди однакове навантаження. Завдяки цьому чутливість терезів залишається постійною незалежно від зважуваної маси, бо зважування проводиться завжди на одному й тому ж коромислі. Це саме по собі виключає похибку, яка витікає з нерівності плечей терезів у різноплечих терезах. Зняття гир із плеча, тобто з шальки, що знаходиться у верхній частині корпусу терезів проводиться зйомною вилкою. З допомогою цих гир може бути встановлений будь-який варіант важків від 5 до 495 г. Для відліку навантаження до 5 г слугує оптична проектована шкала.

Конструкція терезів розміщена в закритому корпусі, покритому захисним лаком. Терези стоять на трьох ніжках. Висота двох передніх ніжок може бути змінена накатаними гвинтами (10) по кутах; горизонтальне положення встановлюється по рівню (3). Коромисло, виготовлене із спеціальної латуні, лежить на сталевих призмах. До короткого плеча приєднується шалька (8) із компенсаційною підвіскою і шалька для важків (5), а до довгого плеча коромисла – противага, демпфер і підсвічувана шкала. Терези мають подвійне аретування, яке може бути виконане з допомогою ручок (9), розміщених знизу з двох боків основи. Конструкція аретира (ізолір) підпирає коромисло в двох точках, а шальку – в одній. Нікельовані гирі (6) поставлені в шальку для гир (5). На короткому плечі коромисла підвішена шалька (8), до якої належить пластмасова тарілка, що захищає шальку від забруднень.

14

Рис. 1.3. Швидкодіючі терези моделі ЛАБОР 4272 (ІВ-802):

1 – з'єднувальний кабель; 2 – гвинт; 3 – рівень; 4 – віконце; 5 – шалька для гир із захисним ковпаком; 6, 7 – занулюючий гвинт; 8 – шалька; 9 – ручка аретира; 10 – накатані гвинти

На довгому плечі коромисла розміщено повітряний демпфер, встановлений на оптимальну дію, який складається з коробки і диска поршня, закріпленого на плечі коромисла. При розхитуванні терезів повітря виходить назовні або входить у коробку демпфера через вузький зазор між коробкою і поршнем, його опір рухові гальмує ваги і прискорює відновлення рівноваги. Противага для урівноважування моментів гир і шальки розташована під гальмівним диском.

В кінці коромисла розміщена прозора скляна мікрошкала в кільцеподібній оправі, освітлювана шкальною лампочкою. Лампочка живиться від трансформатора, вбудованого в основу вагів.

Шкальна лампочка вмикається і вимикається пружинним контактним вимикачем, який вводиться в дію аретувальним пристроєм. Зміщення стрілки шкали і, таким чином, порушення рівноваги вагів з'являється на матовому скляному віконці (4) передньої панелі в дуже збільшеному вигляді.

Якщо терези розвантажені, тобто на шальці немає ваги, і стрілка знаходиться на нульовій позначці, то нульова мітка проектованої шкали повинна співпадати з початковою точкою шкали на матовому склі. Встановлені терези змінюють свій стан рівноваги під впливом невеликих змін температури; отже, це підлягає перевірці до зважування. Невелике зміщення може бути підрегульоване з допомогою занулюючого гвинта (7), розташованого поряд із

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]