Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. пос. ПСЗ 2015.docx
Скачиваний:
124
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
367.07 Кб
Скачать

Види державної соціальної допомоги відповідно до чинного законодавства

Вид

Правові засади

1

2

3

1.

Державна допомога сім’ям з дітьми.

Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 22 березня 2001 р. № 2334 – 111.

2.

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям.

Закон України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 1 червня 2000 р. № 1768 – 111.

3.

Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам.

Закон України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам» від 16 листопада 2000 р. № 2109-Ш.

4.

Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам.

Закон України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» від 18 травня 2004 р. № 1727-IV.

5.

1.

---

Допомога на дітей-сиріт, та дітей позбавлених батьківського піклування.

2

--------------------------------------

Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від

3

------------------------------------------------------------------

13 січня 2005 р. № 2342-IV.

6.

Тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 р. № 189 «Про затвердження порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме»180.

7.

Субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного, побутового палива.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 „Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного, побутового палива”181

8.

Щомісячна грошова допомога малозабезпеченій особі, що проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, якому згідно медичного висновку необхідний постійний сторонній догляд.

Закон України «Про психіатричну допомогу» від 22 лютого 2000 р. №1489-Ш182, постанова Кабінету Міністрів України «Про надання щомісячної грошової допомоги малозабезпеченій особі, що проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, що за висновком лікарської комісії медичної установи вимагає постійного стороннього догляду, на догляд за ним» від 2 серпня 2000 р. № 1192183.

9.

Одноразова винагорода жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», та одноразова матеріальна допомога особам, які постраждали від торгівлі людьми.

Постанова Кабінету Міністрів України «Про виплату одноразової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», та одноразової матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми» від 28 лютого 2011 р. № 268184.

10.

1

----

Компенсаційна виплата

2

--------------------------------------непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за інвалідом I групи, а також за престарілим, який досяг 80-річного віку і згідно медичного висновку потребує постійного стороннього догляду.

Постанова Кабінету Міністрів України від 26

3

------------------------------------------------------------------липня 1996 р. № 832 «Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян»185.

11.

Щомісячна компенсаційна виплата непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2004 р. № 558 «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги»186.

12.

Державна допомога особам, яким виповнилося 100 і більше років.

Наказ Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства фінансів Ураїїни, Пенсійний фонд України від 24 квітня 2003 р. № 102/293/36 «Про затвердження Порядку здійснення виплат державної допомоги особам, яким виповнилося 100 і більше років»187.

13.

Щомісячна державна допомога ВІЛ-інфікованим дітям і дітям, які страждають на хворобу, зумовлену ВІЛ».

Закон України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ« від 12 грудня1991 № 1972-XII188, постанова Кабінету Міністрів України від 12 вересня 2012 р. № 852 «Про розмір щомісячної державної

допомоги ВІЛ-інфікованим дітям і дітям, які страждають на хворобу, зумовлену ВІЛ»189.

14.

1

----

Забезпечення лікарськими засобами та виробами

медичногопризначення

2

--------------------------------------хворих на цукровий діабет.

Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 23березня 2011 р. № 160 «Про забезпечення хворих

на цукровий діабет лікарськими засобами та

3

------------------------------------------------------------------виробами медичного призначення»190, постанова Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2009 р. № 877 «Про затвердження Державної цільової програми «Цукровий діабет» на 2009-2013 роки»191.

15.

Безоплатні соціальні послуги для пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян.

Наказ Міністерства соціального захисту населення України від 1 квітня 1997 р. № 44 «Про затвердження типових положень (взірцевих) про територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян і про відділення соціальної допомоги вдома»192.

16.

Допомога на поховання.

Постанова Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 р. № 99 «Про затвердження Порядку надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов'язалася поховати померлого».193

17.

Інші види соціальної допомоги, в тому числі, за місцевими соціальними програмами (соціальне обслуговування бездомних, осіб, звільнених з установ виконання покарань й ін.)

Ст. 91. Бюджетного кодексу України від 8 липня 2010 р. № 2456-VI 194.

Порядок оформлення і ведення особових справ отримувачів усіх видів соціальної допомоги.

Порядок оформлення і ведення особових справ отримувачів усіх видів соціальної допомоги в управліннях праці та соціального захисту населення районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, структурних підрозділах з питань праці та соціального захисту населення виконавчого органу міської, районної у місті ради (далі - Управління) затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 19 вересня 2006 р. № 345 «Про затвердження Інструкції щодо порядку оформлення і ведення особових справ отримувачів усіх видів соціальної допомоги».195

Стадія 1. Приймання заяви та документів для надання усіх видів соціальної допомоги.

Згідно п. 2.1. Інструкції приймання заяви та документів для надання усіх видів соціальної допомоги здійснюється спеціалістом з прийому безпосередньо від заявника, його опікуна або іншої особи за відповідним дорученням, завіреним у встановленому порядку, у тому числі лікарем лікарняної установи, де перебуває заявник. За наявності письмової заяви особи, яка претендує на призначення допомоги, але за станом здоров'я або з інших поважних причин (догляд за інвалідом I групи, дитиною-інвалідом віком до 18 років тощо) не може особисто зібрати необхідні документи, збір зазначених документів на отримання соціальної допомоги покладається на Управління.

Форма заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги затверджена наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 22 лютого 2012 р. № 96 «Про затвердження форми Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, пільг»196. Для нарахування соціальної допомоги можуть використовуватися відомості про доходи, розміри житлово-комунальних платежів та інші відомості у вигляді списків, довідок, даних на технічних носіях інформації, одержаних від підприємств, установ та організацій, незалежно від форм власності. Всі ці документи разом із заявою надаються спеціалісту з прийому.

Стадія 2: Призначення державної соціальної допомоги.

Відповідно до п. 3.1. Інструкції підготовка документів для призначення соціальної допомоги та її розрахунок проводяться в терміни, які забезпечують прийняття рішення про призначення соціальної допомоги, але не пізніше 10 днів з дня прийняття заяви та всіх необхідних документів. На кожного заявника, який подав заяву та документи для призначення соціальної допомоги, формується особова справа, у якій зберігаються всі подані документи для призначення допомоги, розрахунок розміру та рішення про призначення (відмову в призначенні).

Якщо є необхідність при призначенні державної соціальної допомоги обчислити сукупний дохід сімї, то спеціаліст керується Методикою обчислення сукупного доходу сімї для усіх видів соціальної допомоги від 15 листопада 2001 р..

Стадія 3: Прийняття рішення про призначення (відмову в призначенні) державної соціальної допомоги.

Головний спеціаліст з опрацювання заяв перевіряє правильність проведених розрахунків та їх відповідність вимогам чинних нормативно-правових актів, візує проект рішення та повідомлення про призначення (відмову в призначенні) допомоги та передає особові справи начальнику Управління для прийняття рішення про призначення (відмову в призначенні) допомоги або іншій особі, якій надано таке право. Рішення затверджується підписом та скріплюється печаткою Управління із зазначенням дати. Не пізніше 10 днів з дня подачі заяви і всіх необхідних документів заявнику, його опікуну чи уповноваженій їм особі видається повідомлення (надсилається поштою), про призначення соціальної допомоги (або відмову в її призначенні), про що робиться відповідний запис у журналі видачі довідок та повідомлень. Повідомлення про припинення (або поновлення) надання соціальної допомоги надсилається отримувачу не пізніше 5 днів після прийняття такого рішення.

Характеристика основних видів державної соціальної допомоги.

В першу чергу, охарактеризуємо найпоширену державну соціальну допомогу сім'ям з дітьми, яка об’єднує шість різновидів. Порядок призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751197.За ст. 2 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 22 березня 2001 р. № 2334 – 111 сім'я з дітьми – це поєднане родинними зв'язками та зобов'язаннями щодо утримання коло осіб, у якому виховуються рідні, усиновлені діти, а також діти, над якими встановлено опіку чи піклування.

Перший різновид - допомога при вагітності та пологах.

Умови та порядок її призначення:

А) Право на державну допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами мають всі жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;

Б) Юридичні підстави: заява, довідка лікувального закладу встановленого зразка та довідка: з основного місця роботи (служби, навчання); ліквідаційної комісії для жінок, звільнених з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства; державної служби зайнятості для жінок, зареєстрованих у Державній службі зайнятості як безробітні.

В) Допомога призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше шести місяців з дня закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, і виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1-4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 (90 - до пологів та 90 - після пологів) календарних днів зазначеної відпустки.

Г) Допомога обчислюється сумарно та надається жінкам у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Розмір допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами надається - 100 відсотків середньомісячного доходу (стипендії, грошового забезпечення, допомоги по безробіттю тощо) жінки, але не менше 25 відсотків від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи із розрахунку на місяць.

Другий різновид - допомога при народженні дитини.

Умови та порядок її призначення:

А) Допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини (опікуну).

Б) Юридичні підстави: заява, свідоцтво про народження дитини. опікунам зазначена допомога призначається на підставі рішення про встановлення опіки.

В) Допомога при народженні дитини призначається за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше дванадцяти місяців з дня народження дитини.

Допомога нараховується виходячи з розміру прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, установленого на день народження дитини. Допомога надається у сумі, кратній 30 розмірам прожиткового мінімуму, - на першу дитину; кратній 60 розмірам прожиткового мінімуму, - на другу дитину; кратній 120 розмірам прожиткового мінімуму, - на третю і кожну наступну дитину.

Виплата допомоги здійснюється одноразово у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта суми допомоги на першу дитину виплачується протягом наступних 24 місяців, на другу дитину - 48 місяців, на третю і кожну наступну дитину - 72 місяців рівними частинами.

Третій різновид - допомога при усиновленні дитини.

Умови та порядок її призначення:

А) Право на допомогу має особа, яка є громадянином України, постійно проживає на її території та усиновила дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування (якщо усиновлювачами є подружжя - один з них на їх розсуд).

Б) Юридичні підстави: заява, рішення про усиновлення дитини.

Допомога надається у розмірі, встановленому для виплати допомоги при народженні першої дитини.

Четвертий різновид - допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Умови та порядок її призначення:

А) Право на допомогу має особа (один з батьків дитини, усиновлювач, опікун, баба, дід або інший родич), яка фактично здійснює догляд за дитиною.

Б) Юридичні підстави: заява, витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання особі, яка фактично здійснює догляд за дитиною, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, довідка ліквідаціної комісії, довідка державної служби зайнятості.

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом, встановленим для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 130 гривень.

П'ятий різновид - допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування.

Умови та порядок її призначення:

А) Допомога призначається особам, призначеним в установленому законом порядку опікунами чи піклувальниками дітей, які позбавлені батьківського піклування.

Б) Юридичні підстави: заява, рішення про встановлення опіки чи піклування.

Допомога надається у розмірі, що становить два прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку.

Шостий різновид - допомога на дітей одиноким матерям.

Умови та порядок її призначення:

А) Право на допомогу мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини.

Б) Юридичні підстави: заява, витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини.

В) Допомога виплачується на дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за енною формою навчання - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до 23 років).

Розмір цієї допомоги дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в з розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Не менш важливим видом соціального захисту населення є державна соціальна допомога малозабезпеченим сімям. Порядок призначення і виплати державної допомоги малозабезпеченим сім'ям затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 р. № 250 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям»198.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 1 червня 2000 р. № 1768 – 11:

  • державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям – це щомісячна допомога, яка надається малозабезпеченим сім'ям у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім'ї;

  • малозабезпечена сім'я - сім'я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний доход нижчий від прожиткового мінімуму для сім'ї;

  • прожитковий мінімум для сім'ї - визначена для кожної сім'ї залежно від її складу сума прожиткових мінімумів, розрахованих та затверджених відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум» для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення;

  • середньомісячний сукупний доход сім'ї - обчислений у середньому за місяць доход усіх членів сім'ї з усіх джерел надходжень, крім допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, протягом шести місяців, що передують місяцю звернення за призначенням державної соціальної допомоги.

Умови та порядок призначення державної допомоги малозабезпеченим сім'ям:

А) Право на державну соціальну допомогу мають малозабезпечені сім'ї, які постійно проживають на території України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]