Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. пос. ПСЗ 2015.docx
Скачиваний:
124
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
367.07 Кб
Скачать

Страхові виплати й інші види матеріального забезпечення за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності

Вид

Умови призначення

Розмір

1

2

3

1.Допомога по тимчасовій

1

----------------------

непрацездатності

(статті 35, 37 цього Закону).

1

---------------------

А) Настання одного з таких страхових випадків: 1) тимчасової

2

-----------------------------------------------

непрацездатності внаслідок захворювання чи травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві; 2) необхідності догляду за хворою дитиною;

3) необхідності догляду за хворим членом сім'ї; 4) догляду за дитиною віком до трьох років чи дитиною-інвалідом віком до 18 років у випадку хвороби матері чи іншої особи, що доглядає за цією дитиною;

5) карантину, накладеного органами санітарно-епідеміологічної служби; 6) тимчасового переведення застрахованої особи відповідно медичному висновку на більш легку, нижчеоплачувану роботу; 7) протезування з влаштуванням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства; 8) санаторно-курортного лікування.

Б) Юридичні підстави: листок непрацездатності (Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом міністерства охорони здоровя України від 13 листопада 2001 р. № 455131); документи, що підтверджують право на пільги.

2

-----------------------------------------------

У залежності від страхового стажу допомога

3

-----------------------------------

виплачується в таких розмірах:

60 відсотків середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, що мають страховий стаж до п'яти років;

80 відсотків середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, що мають страховий стаж від п'яти до восьми років;

100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, що мають страховий стаж понад вісім років;

1) застрахованим особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; 2) одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; 3) ветеранам війни; 4) жертвам нацистських переслідувань; 5) донорам. Максимальний розмір середньої заробітної плати не повинен перевищувати максимальну величину місячної заробітної плати, з якої сплачені страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку із тимчасовою втратою працездатності – 17 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (ст. 1 Закону України «Про

3

-----------------------------------

збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 р. № 2464-VI ВР132.

2. Допомога по вагітності і пологах (статті 38, 39 цього Закону).

А) Перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якої складає 70 к.д. до пологів і 56 (у випадку ускладнених пологів чи народження двох чи більше дітей - 70) к.д. після пологів, (жінкам, віднесеним до 1-4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської

катастрофи, тривалість виплати складає 90 к.д. до пологів, 90 к.д. після пологів).

Б) Юридичні підстави: листок непрацездатності.

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу), і не залежить від тривалості страхового стажу. Максимальний розмір середньої заробітної плати не повинен перевищувати максимальну величину місячної заробітної плати, з якої сплачені страхові внески на соціальне страхування у зв'язку із втратою працездатності – 17 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

3.Допомога на поховання

(статті 45, 46 цього Закону).

1

----------------------

А) Настання факту смерті застрахованої особи, або

члену сімї що знаходився на її утриманні: 1) дружина (чоловік); 2) діти, брати, сестри та онуки, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до

18 років (брати, сестри та онуки - за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студенти та 2

-----------------------------------------------

учні середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів з денною формою навчання - до 23 років; 3) батько, матір; 4) дід та баба за прямою лінією спорідненості. Б) Допомога надається застрахованій особі, члену її сім'ї або іншим юридичним чи фізичним особам, які здійснили поховання.

Г) Юридичні підстави для призначення допомоги на поховання: 1) застрахованої особи: свідоцтво про смерть, видане органом РАГСу; 2) члена сім'ї застрахованої особи: свідоцтво про смерть, видане органом реєстрації актів громадянського стану, та довідка з місця проживання про перебування померлого члена сім'ї на утриманні застрахованої особи.

Допомога на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на її утриманні, надається в розмірі, що встановлюється правлінням Фонду133, але

не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом.

3

-----------------------------------

Забезпечення оздоровчих заходів (оплата путівок на санаторно-курортне лікування застрахованим особам та членам їх сімей (статті 47, 48 цього Закону)

А) Путівка дається застрахованій особі за основним місцем роботи на підставі рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування. Застрахована особа отримує її в бухгалтерії страхувальника, яка здійснює облік путівок134.

Б) Юридичні підстави: медична довідка за формою 070/о; заява; санаторно-курортна картка.

Надання здійснюється безкоштовно з урахуванням матеріального стану застрахованої особи або із знижкою вартості 10%, 30%; 50%.

Наступний вид страхування – це загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття (далі - страхування на випадок безробіття) - система прав, обов'язків і гарантій, що передбачає матеріальне забезпечення на випадок безробіття з незалежних від застрахованих осіб обставин і надання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Страхування на випадок безробіття здійснюється за принципами, передбаченими ст. 2 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»:

надання державних гарантій реалізації застрахованими особами своїх прав;

обов'язковості страхування на випадок безробіття всіх працюючих на умовах трудового договору (контракту) та на інших підставах, передбачених законодавством про працю, за цивільно-правовим договором, військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби), осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, фізичних осіб - підприємців, а також добровільності такого страхування громадянами України, які працюють за межами України, членами особистого селянського та фермерського господарства, якщо вони не є найманими працівниками;

цільового використання коштів страхування на випадок безробіття;

солідарності та субсидування;

обов'язковості фінансування Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття витрат, пов'язаних з наданням матеріального забезпечення у випадку безробіття та соціальних послуг в обсягах, передбачених цим Законом;

паритетності в управлінні страхуванням на випадок безробіття держави, представників застрахованих осіб та роботодавців;

диференціації розмірів виплати допомоги по безробіттю залежно від страхового стажу та тривалості безробіття;

Право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття та соціальні послуги мають застраховані особи. Згідно ст. 4. цього Закону страхуванню на випадок безробіття підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору, включаючи тих, які проходять альтернативну (невійськову) службу, а також тих, які працюють неповний робочий день або неповний робочий тиждень, та на інших підставах, передбачених законодавством про працю, військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової служби), особи, які забезпечують себе роботою самостійно, та фізичні особи - підприємці.

Право на забезпечення та соціальні послуги відповідно до цього Закону має також молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби і яка потребує сприяння у працевлаштуванні на перше робоче місце у разі реєстрації в установленому порядку відповідних осіб як безробітних. Члени особистого селянського та фермерського господарства, якщо вони не є найманими працівниками, громадяни України, які працюють за межами України та не застраховані в системі соціального страхування на випадок безробіття країни, в якій вони перебувають, мають право на забезпечення за цим Законом за умови сплати страхових внесків, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Працюючі пенсіонери у разі звернення до державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні мають право на соціальні послуги щодо пошуку підходящої роботи, перенавчання та підвищення кваліфікації, а також на інформаційні та консультаційні послуги, пов'язані з працевлаштуванням профілактичні заходи відповідно до статті 7-1 цього Закону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]