Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. пос. ПСЗ 2015.docx
Скачиваний:
124
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
367.07 Кб
Скачать

Передмова

Право соціального захисту – це нова соціальна галузь національного права України, яка є однією з найважливіших і складних галузей права, оскільки включає численну, некодифіковану сукупність правових норм, що регулюють відносини в сфері права громадян на соціальний захист.

Загальновідомо, що кожна людина знаходиться в небезпеці перед настанням соціальних ризиків, які самим безпосереднім чином можуть позначитися на стані її здоров'я і привести до втрати заробітної плати (доходу) - основного джерела засобів до існування. До таких соціальних ризиків належать: хвороба, старість, інвалідність, втрата годувальника та ін. Подолати їх самостійно в багатьох випадках людина не може, оскільки вони зумовлені об'єктивними соціально - економічними причинами, тісно пов'язаними з виробничою діяльністю, з сімейними обставинами, практично не залежать від волі окремої людини. Зазначені ризики безпосередньо впливають і на соціальну стабільність всього суспільства, тому держава приймає на себе певну частку відповідальності за їх настання і створює систему соціального захисту, надає державні пенсії, соціальні допомоги та послуги.

Право соціального захисту є комплексною дисципліною в системі права України, мета вивчення якої - придбання основних знань про основи системи соціального захисту, соціального страхування і забезпечення, соціальної допомоги. Важливість положень, що вивчаються даною галуззю права, не викликає сумнівів. адже право соціального захисту населення - одна з найважливіших соціальних дисциплін і галузей права, в її основі - конституційні права, свободи громадян України. Студентам пропонується вивчення системи правового регулювання пенсійного забезпечення, що включає державне пенсійне страхування, недержавне (додаткове) пенсійне забезпечення, а також системи державних допомог, що надаються громадянам з метою мінімізації соціальних ризиків й ін.

Законодавство із соціального захисту складається із значної кількості нормативних актів, які постійно змінюються і доповнюються новими. Студенти повинні вміти орієнтуватися в них, знати базові норми. Вивченню основних положень права соціального захисту, засвоєнню використовуваних у ньому понять і термінів повинне сприяти ознайомлення з навчальною та спеціальною юридичною літературою. Разом із засвоєнням теоретичних положень, студенти повинні набувати практичні навички відносно застосування норм законодавства із соціального захисту в конкретній ситуації. Засвоєння курсу “Право соціального захисту” передбачає лекції, проведення практичних занять, виконання самостійної роботи, написання курсових і дипломних робіт, складання іспиту.

Структура навчальної дисципліни «Право соціального захисту»

Назви змістових модулів і тем

Кількість годин

денна форма

заочна форма

усьо

го

у тому числі

усьо

го

у тому числі

л

п

лаб

інд

с.р.

л

п

лаб

інд

с.р.

Модуль 1

Змістовий модуль 1. Загальні положення права соціального захисту

Тема 1. Право людини на соціальний захист

17

 2

 -

14

23,5

 1

 0,5

 -

 -

22

Тема 2. Поняття, предмет, метод, система і принципи права соціального захисту

19

3

2

-

-

14

23

1

-

-

-

22

Тема 3. Джерела права соціального захисту

17

1

2

-

-

14

23

1

-

-

-

22

Змістовий модуль 2. Правове регулювання соціального захисту

Тема 4. Державний соціальний захист

53

27

10

-

-

16

33

6

3

-

-

24

Тема 5. Недержавне соціальне забезпечення

20

4

2

-

-

14

23,5

1

0,5

-

-

22

Усього

126

36

18

 -

 -

72

126

10

4

 -

 -

112

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]