Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. пос. ПСЗ 2015.docx
Скачиваний:
124
Добавлен:
16.03.2016
Размер:
367.07 Кб
Скачать

6.Загальна характеристика інших джерел права соціального захисту.

До інших джерел права соціального захисту належать підзаконні акти, акти учасників соціального діалогу.

Охарактеризуємо їх в залежності від ступеня важливості і субординації.

Важливими нормативними актами в сфері соціального забезпечення є акти концептуального характеру (акти-доктрини). Таким підзаконним актом, що передбачає основні напрямки пенсійної реформи, є указ Президента України «Про основні напрямки реформування пенсійного забезпечення в Україні» від 13 квітня1998 р. № 291/98115. Іншим дуже значним нормативним актом у праві соціального захисту є ще указ Президента України від 15 серпня 2001 р., яким затверджено Стратегію подолання бідності116, що передбачає поетапне створення экономико – правових умов для збільшення доходів громадян, підвищення економічної активності працездатних громадян і ефективності соціальної підтримки найбільш уразливих груп населення шляхом реформування системи соціального захисту.

Величезну роль у реалізації норм Конституції України, Основ законодавства, законів, указів Президента України в сфері права на соціальний захист відіграють постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України.

Так, для забезпечення реалізації Стратегії подолання бідності Уряд нашої держави розробив й затвердив своєю постановою від 31 серпня 2011 р. № 1057 Державну цільову соціальну програму подолання та запобігання бідності на період до 2015 року.117Пенсійне реформування в Україні триває, тому важливим є схвалення Урядом Концепції про подальше проведення пенсійної реформи від 14 жовтня 2009 р. № 1224-р118.

Немаловажними джерелами права соціального захисту є численні підзаконні нормативні акти (накази, постанови, роз'яснення, інструкції, інформаційні листи) Міністерства соціальної політики України, Пенсійного Фонду України, Фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, у зв'язку з нещасним випадком на виробництві чи професійним захворюванням, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і від інших центральних органів (Національного Банку України, Міністерства охорони здоров'я України й ін.). Зазначимо декілька таких актів: наказ Міністерства праці і соціальної політики України від 20 листопада 2000 р. № 309 «Про затвердження Порядку надання матеріальної допомоги по безробіттю, одноразової матеріальної допомоги безробітному та непрацездатним особам, які перебувають на його утриманні, допомоги на поховання у разі смерті безробітного або особи,яка перебувала на його утриманні»119; постанова Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України «Про затвердження Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат» від 27 квітня 2007 р. № 24120й ін. Іноді вищевказані органи приймають нормативно – правові акти спільно. Так, Методика обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги затверджена спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства фінансів України, Державного комітету статистки України, Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України від 15 листопада 2001 р. № 486/202/524/455/3370121.

Джерелами права соціального захисту є рішення і розпорядження обласних державних адміністрацій й органів місцевого самоврядування, що стосуються організації та проведення заходів, спрямованих на надання матеріальної допомоги і соціальних послуг соціально незахищеним верствам населення; локальні акти на підприємствах, установах, організаціях, що приймаються в порядку стимулювання трудової діяльності працівників й акти (угоди) учасників соціального діалогу різних рівнів з питань встановлення соціальних гарантій й ін.

Не є джерелом права, але мають важливе керівне значення для суддів при вирішенні спорів про порушення соціально-захисних прав громадян постанови Пленуму Верховного Суду України такі, як:

  • Постанова Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 р. № 5 «Про судову практику про встановлення фактів, що мають юридичне значення»122;

  • Постанова Пленуму Верховного Суду України від 12 липня 1995 р. № 12 «Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану»123й ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]