Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальн посибник Проб.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Міністерство освіти і

науки України

Донецький національний

університет

Економіко-правовий

факультет

Л.В. Красицька

ПРОБЛЕМИ СІМЕЙНОГО ПРАВА

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Донецьк -2013

ББК 67.9(4 Укр)304я73

К78

Рекомендовано до друку Вченою радою Донецького національного університету (протокол № 7 від 27 вересня 2013 р.)

Р е ц е н з е н т и

Шишка Р. Б. – доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри цивільно-господарських дисциплін Ірпінської фінансово-юридичної академії;

Євко В. Ю. – кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри охорони інтелектуальної власності, цивільного права та процесу Харківського національного університету внутрішніх справ

Красицька, Л. В.

Проблеми сімейного права : навч. посіб. / Л. В. Красицька. – Донецьк : ДонНУ, 2013. – 132 с.

У навчальному посібнику «Проблеми сімейного права» висвітлено проблемні питання доктрини сімейного права та проблеми регулювання сімейних правовідносин. Аналізуються норми чинного сімейного законодавства України, правозастосовна практика, наукова доктрина щодо правової охорони сімейних відносин.

У посібнику досліджуються проблеми теорії та практики сімейного права, визначаються проблемні аспекти регулювання сімейних правовідносин, проблемні питання охорони особистих немайнових та майнових відносин між членами сім’ї.

Навчальний посібник містить робочу програму навчальної дисципліни «Проблеми сімейного права», тези лекцій за темами курсу, плани практичних занять та практичні завдання, контрольні питання, завдання для самостійної роботи, індивідуальні завдання, тематику рефератів, бібліографічний опис (список основної використаної та рекомендованої літератури для поглибленого вивчення курсу), додатки та предметний покажчик.

Для студентів, аспірантів, викладачів юридичних вузів та факультетів, практичних працівників правозастосовних органів та усіх, хто цікавиться проблемами сімейного права.

© Красицька Л.В., 2013

© Донецький національний університет, 2013

Передмова

Особливої актуальності проблемні питання регулювання сімейних відносин набули після проведеної кодифікації цивільного та сімейного законодавства. Вивчаючи курс «Проблеми сімейного права», студенти повинні сформувати своє власне ставлення до місця сімейного права в системі права України, визначитися з теоретичними проблемами регулювання сімейних відносин, з’ясувати основні проблемні аспекти застосування норм сімейного законодавства, звернути увагу на оціночні поняття у сімейному праві. Основним джерелом сімейного права є Сімейний кодекс України, який був прийнятий 10 січня 2002 року і набрав чинності з 1 січня 2004 року, проте регулювання сімейних відносин здійснюється не тільки СК України, тому ретельно слід ознайомитися з рекомендованою літературою, нормативно-правовими актами до теми, що вивчається, постійно необхідно відстежувати зміни до чинного сімейного законодавства.

Слід пам’ятати, що для вірного розуміння і тлумачення норм сімейного права, визначення перспектив розвитку сімейного законодавства України доцільно використовувати метод порівняльного правознавства. Завдання для самостійної роботи студентів передбачають можливість отримання студентами навичок складання документів, що пов’язані з регулюванням сімейних відносин, здійсненням та захистом сімейних прав та інтересів.

Мета вивчення навчальної дисципліни «Проблеми сімейного права»: формування системи теоретичних знань з проблемних питань сімейного права та придбання практичних навичок вирішення конкретних життєвих ситуацій у сфері сімейних відносин.

Завдання:

  • вивчення теоретичних положень дисципліни «Проблеми сімейного права»;

  • аналіз практики застосування сімейного законодавства;

  • набуття вмінь та навичок застосування сімейно-правових норм, прийняття законних та обґрунтованих рішень, складання окремих правових та процесуальних документів у сфері шлюбу та сім’ї.

У результаті вивчення навчальної дисципліни «Проблеми сімейного права» студент повинен

знати: основні проблемні питання сімейного права; закономірності розвитку сімейного права; новітні тенденції у правовому регулюванні сімейних відносин; основні напрямки правозастосовчої практики у сфері шлюбу та сім’ї; наукові підходи щодо основних понять та категорій сімейного права;

вміти: тлумачити сімейно-правові норми; давати вірну юридичну кваліфікацію обставинам справи щодо сімейних відносин; визначати форми та способи захисту сімейних прав та інтересів; надавати консультації з проблемних питань сімейного права; складати проекти договорів у сфері шлюбу та сім’ї та інші документи щодо здійснення та захисту сімейних прав та інтересів.